Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: Δυσαρέσκεια και γκρίνιες σε Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς

Τοπικά κριτήρια, ενδοπεριφεριακές κόντρες και κομματικοί συσχετισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία στη βάση των προτάσεων του σχεδίου «Καλλικράτης» για τις συνενώσεις δήμων.

Αρκετοί κάνουν λόγο για αδικίες και άλλοι για υπολογισμένες συνενώσεις με στόχο την «πριμοδότηση» του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μεγάλους δήμους ή πρωτεύουσες νομών όπου δεν προβλέπεται αλλαγή έδρας ή ονομασίας δήμου, οι τοπικοί άρχοντες δείχνουν ικανοποιημένοι, αφού η μοναδική μεταβολή θα είναι η αύξηση της επικράτειας του δήμου και των αρμοδιοτήτων τους.

Παράλληλα, όπως και στην περίπτωση του σχεδίου «Καποδίστριας», οι συνενώσεις φέρνουν στην επιφάνεια και τοπικές «βεντέτες».

Νομός Σερρών

Στο νομό Σερρών, όπου προβλέπεται οι δήμοι να μειωθούν στο 1/3 (σήμερα είναι 22), η πρόταση που πλειοψήφησε στην ψηφοφορία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) ήταν η δημιουργία οκτώ δήμων. Πολίτες και φορείς του Σιδηροκάστρου αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μείνει εκτός της συνένωσης με το δήμο τους το Πετρίτσι, καθώς όλοι οι άλλοι δήμοι που θα δημιουργηθούν θα έχουν πάνω από 20.000 κατοίκους και ο δικός τους, πληθυσμιακά, θα είναι πολύ μικρότερος. Επιπλέον, η συνένωση του Πετριτσίου με Κερκίνη και Ηράκλεια, σύμφωνα με τοπικά κομματικά στελέχη, αλλάζει τον κομματικό χάρτη της περιοχής προς όφελος του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγορούν ότι «ανακατεύει την τράπουλα» με στόχο τη δημιουργία ενός ακόμη «πράσινου» δήμου.

Πρώτη και Ροδολίβος θα επιθυμούσαν να είναι η έδρα του νέου δήμου για διαφορετικούς λόγους: η Πρώτη ως γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το Ροδολίβος ως μεγαλύτερος αριθμητικά δήμος. Ενα σενάριο θέλει να δημιουργείται ένας νέος δήμος με το όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και με έδρα το Ροδολίβος. Ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης, Ανδρέας Δαϊρετζής, δηλώνει αντίθετος εν γένει στον «Καλλικράτη» εκτιμώντας ότι, όπως και ο «Καποδίστριας», θα οδηγήσει την ελληνική περιφέρεια σε φθίνουσα πορεία. «Ο «Καλλικράτης" θα είναι εξίσου καταστροφικός. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται κάποιοι δήμαρχοι να αναγορεύουν τις δικές τους προσωπικές θέσεις σε θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς να ρωτήσουν τους πολίτες», επισημαίνει.

Νομός Κιλκίς

Η συνένωση των έντεκα δήμων του νομού Κιλκίς σε μόλις δύο φαίνεται να δημιουργεί προϋποθέσεις συναινέσεων και αυτό γιατί τηρείται η επαρχιακή διάρθρωση Κιλκίς και Παιονίας. Ωστόσο, αντιδράσεις υπάρχουν γύρω από την έδρα του δήμου που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας, Ευρωπού, Λιβαδίων. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού εκτιμούν ότι το Πολύκαστρο βρίσκεται διοικητικά πιο κοντά στο δήμο Κιλκίς, ενώ στη Γουμένισσα οι φορείς διεκδικούν την έδρα του νέου δήμου. Σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε στο δήμο Ευρωπού, προτάθηκε ο νέος δήμος να έχει το όνομα «δήμος Ευρωπαίων», λόγω της ιστορικής συνέχειας και των σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Κιλκίς, δήμαρχος Πικρολίμνης Δημήτρης Σισμανίδης, δείχνει να συμφωνεί με τη δημιουργία δύο δήμων σε αντίθεση το δήμαρχο Κιλκίς, Δημήτρη Τερζίδη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του στον «Α» είχε ταχθεί κατά αυτής της εκδοχής. Και στο συγκεκριμένο νομό υπήρχαν πολλές ερμηνείες για την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέων δήμων, στη βάση της αριθμητικής υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας και στους συσχετισμούς που διαμορφώνει η ίδρυση δύο δήμων στην πρωτεύουσα του νομού.

Νομός Πέλλας

Η είδηση της δημιουργίας τεσσάρων δήμων δημιούργησε προβληματισμό στην Κρύα Βρύση η οποία -σε ανοιχτή εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα και με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού (πλην της υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη)- είχε προτείνει τη ίδρυση πέντε δήμων, αν και η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν για τρεις. Σύμφωνα, δε, με μελέτη, η πρόταση για τρεις δήμους αδικούσε το νομό Πέλλας σε σχέση με άλλους 27 νομούς που είχαν ίσο ή και μικρότερο πληθυσμό. Η άποψη των φορέων της Κρύας Βρύσης είχε διατυπωθεί στην αρχή της λειτουργίας ήδη διοικητικών κέντρων στο νομό (Αριδαία, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση), ενώ και ο δήμος Πέλλας διεκδικεί την αυτονομία του σε περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις για ιστορικούς λόγους. Πληθυσμιακά, άλλωστε, η Κρύα Βρύση είναι μεγαλύτερη από τη Σκύδρα και την Αριδαία. Και σ' αυτήν την περίπτωση κομματικοί φορείς αφήνουν υπαινιγμούς για κομματικά παιχνίδια που ευνοούν την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ σίγουρα στο δήμο Εδεσσας από την απουσία της Σκύδρας στο νέο αυτοδιοικητικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ