Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Η Σερβία είναι μία τουριστικά επιλέξιμη χώρα για την Ελλάδα. Ο ΕΟΤ συμμετέχει ανελλιπώς στην έκθεση του Βελιγραδίου. Είναι γνωστή η πολυπληθής κάθοδος των Σέρβων στη Βόρεια Ελλάδα (Πιερία-Χαλκιδική- Ακτές Στρυμονικού Κόλπου) για θερινό, κυρίως, τουρισμό. Έρχεται τόσο κοντά μας (Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός) ο Σέρβος τουρίστας. Είναι στο χέρι μας (και αυτό επιδιώκουμε) να τον φέρουμε και στο νομό μας. Αποδεικτικό στοιχείο του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από τη Σερβία (κυρίως Βελιγράδι και Νις) προς την Ελλάδα, αποτελεί το γεγονός ότι στην παγκόσμια κατάταξη θεωρήσεων βίζας (πριν την κατάργησή της) από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές, το Βελιγράδι κατείχε τη 2η και το Νις την 6η θέση. Ήδη, από 1/1/10 έχει καταργηθεί η βίζα και αυτό δρα ενισχυτικά στην αύξηση της ροής των Σέρβων τουριστών προς τη χώρα μας.
Το Νις (η Νίσσα) είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Σερβίας (περίπου 350.000 κάτοικοι), που μαζί με την ευρύτερη περιοχή του (νομός του Νις) αριθμεί περί τους 800.000 κατοίκους.
Ο νομός μας είναι ιδιαίτερα γνωστός στην πόλη αυτή της νότιας Σερβίας, αφού στο παρελθόν και ιδιαίτερα τα τελευταία τρια (3) χρόνια, πέρα από τη συμμετοχή μας στην έκθεσή της του τουρισμού (είναι η 4η φορά που συμμετέχουμε), Αποστολές της Νομαρχίας στη γειτονική πόλη πραγματοποίησαν ουσιαστικές συναντήσεις με τα μεγαλύτερα τουριστικά της γραφεία, τον Τουριστικό Οργανισμό της πόλης, την Πανεπιστημιακή και Σχολική της Κοινότητα (εκπαιδευτικός τουρισμός), τα τοπικά ΜΜΕ (Ρ/Φ, ΤV, έντυπα ΜΜΕ). Οι επαφές αυτές συνδυάσθηκαν με φιλοξενίες εργασίας- ενημέρωσης εκατέρωθεν. Αποκορύφωμα των πολύ καλών σχέσεων μας με τη γείτονα περιοχή και του αμοιβαίου ενδιαφέροντος για δημιουργία αμφίδρομου τουριστικού ρεύματος, είναι η υπογραφή το Δεκέμβριο του 2009, μεταξύ των δύο μερών, Νομαρχία Σερρών – Νομαρχία του Νις, ενός «Μνημονίου Συνεργασίας» στους τομείς του τουρισμού κυρίως και όχι μόνο.
Η έκθεση του Νις είναι μια μικρή, τοπικού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή του. Απευθύνεται σε μια τουριστική αγορά 800.000 κατοίκων.
Η συμμετοχή μας στην παραπάνω έκθεση αποσκοπούσε, πέραν από τη διανομή του έντυπου και ηλεκτρονικού προωθητικού τουριστικού υλικού, τη διαζώσης επαφή με το ευρύ κοινό – επισκέπτες, την προβολή των αξιοθεάτων του νομού μας, μέσα από την ηλεκτρονική εικόνα, στο να επικαιροποιήσουμε προγενέστερες επαφές μας με φορείς και τουριστικούς επαγγελματίες (τουριστικούς πράκτορες, ταξιδιωτικά γραφεία) της πόλης.
Το stand μας ήταν σε περίοπτη θέση και με πολύ καλό ντεκόρ. Η προσφορά (κέρασμα) Σερραϊκών παραδοσιακών εδεσμάτων και ποτών, (ακανές, ούζο) έκανε το περίπτερό μας πόλο έλξης του πολυπληθούς κοινού που επισκέφθηκε την έκθεση.
Υπολογίζεται σε περίπου 20.000 ο αριθμός των επισκεπτών της έκθεσης.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν επαφές με ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες, όπως: Eurotours – Delfin Travel- Stella Maris- Niburg –Travego –Mladost Travel κ.α., τα οποία «πουλάνε» Ελλάδα.
Δόθηκε συνέντευξη στο δορυφορικό Ρ/Φ Σταθμό Radio Veselje
Έγινε συνάντηση στο χώρο της έκθεσης με το Νομάρχη του Νις, Δημάρχους της περιοχής, το Δ/ντή του Τουριστικού Οργανισμού του Νις, με επαγγελματικές τάξεις κ.λ.π..
Είναι γνωστό ότι και για τους Σέρβους δημοφιλές μοντέλο τουρισμού είναι αυτό του καλοκαιρινού θαλάσσιου τουρισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και συνειδητοποιημένοι «εναλλακτικοί» τουρίστες, οι οποίοι ταξιδεύουν με κριτήριο τη γνωριμία με την ιστορία, την κουλτούρα, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την ομορφιά της φύσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής.
Αυτό που είναι σίγουρο και στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε με συνέπεια και συνέχεια είναι:
α. Ο Σχολικός και γενικά ο τουρισμός της εκπαιδευτικής Κοινότητας.
β. Ο Προσκυνηματικός τουρισμός.
γ. Ο Τουρισμός που έχει να κάνει με κοινωνικές ομάδες (σύλλογοι, οργανώσεις κ.λ.π.)που ταξιδεύουν όλες τις εποχές του έτους.
δ. Ο Τουρισμός μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (αμοιβαίες επισκέψεις)
ε. Ο Τουρισμός που μπορεί να προέλθει μέσα από «αδελφοποιήσεις» διαφόρων Δήμων εκατέρωθεν.
στ. Ο Μηχανοκίνητος τουρισμός, αφού έχουμε ένα από τα καλύτερα αυτοκινητοδρόμια σε επίπεδο Βαλκανίων και γιατί όχι της Ευρώπης.
ζ. Ο Ημερήσιος τουρισμός στο νομό μας (Σπήλαιο, Αμφίπολη, Μοναστήρια, Λ. Κερκίνη, πόλη Σερρών για shopping κ.λ.π.) των χιλιάδων Σέρβων που παραθερίζουν πέντε (5) μήνες το χρόνο στις ακτές του Στρυμονικού Κόλπου.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν
· Πολιτική βούληση, προτεραιότητα και πίστη στο στόχο
· Συνέχεια και συνέπεια και όχι αποσπασματικές συμπεριφορές
· Ενεργοποίηση των δικών μας τουριστικών γραφείων να ασχοληθούν και με τον incoming τουρισμό
· Ύπαρξη φιλικού κλίματος με την όμορη και φίλη χώρα μέσω διαφόρων δράσεων και διαδικασιών (αδελφοποιήσεις κ.λ.π.)
· Συχνές επαφές με τους παράγοντες, που αποτελούν κλειδιά σε τέτοιες προσδοκίες
· Καλή τιμολογιακή πολιτική των ξενοδόχων μας. Ας το συνειδητοποιήσουμε ότι ο νομός μας δεν είναι ούτε Ρόδος , ούτε Κέρκυρα, ούτε Μύκονος, ούτε….ούτε….
Ας χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις μας.
Η Αποστολή της Νομαρχίας απαρτιζόταν από τον Πρ/νο Τουρισμού κ. Χρ. Σύρπα και από τον εξωτερικό συνεργάτη κ. Παν. Γρηγοριάδη, που είναι άριστος γνώστης της Σερβικής γλώσσας και της Σερβικής τουριστικής αγοράς. Την αποστολή πλαισίωσε και Σερραίος τουριστικός πράκτορας που ασχολείται με τον incoming τουρισμό, του οποίου η βοήθεια ήταν πολύτιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ