Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Δεν συμβαίνουν μόνο στο Δήμο Σερρών...

Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ:
«ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗ ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ Ή ΟΧΙ;»
Το θέμα της έγκρισης σκοπιμότητας της λήψης μακροχρόνιου δανείου 15 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για την αποπληρωμή υποχρεώσεων από την υλοποίηση του προγράμματος της σχολικής στέγης συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
«Θέλετε να μειώσουμε τη διπλοβάρδια και να κάνουμε σχολεία;», είπε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που έγινε την τελευταία πενταετία στο θέμα της σχολικής στέγης και στη μείωση της διπλοβάρδιας από 36% σε μόλις 10% σε επίπεδο νομού. «Έχετε ανατρέξει στο παρελθόν για να δείτε ποια κατάσταση παραλάβαμε; Παρά την κριτική που ασκείτε ως αντιπολίτευση, πρέπει επιτέλους να συμφωνήσετε ότι παράγεται έργο στη σχολική στέγη», παρατήρησε ο Νομάρχης, θυμίζοντας την πρόσφατη δέσμευση 40 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών για τα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι, από το 2003 μέχρι σήμερα, για πρώτη φορά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διέθεσε τόσα πολλά χρήματα για τη σχολική στέγη. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Νομαρχίας, μπήκαμε σε ένα ρυθμό. Το λάθος μας ήταν ότι τρέξαμε πιο πολύ και πιο γρήγορα από την Πολιτεία», είπε ο Νομάρχης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης χρηματοδότησης των έργων για τη σχολική στέγη. «Θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διπλοβάρδια. Και θα χρεωθούμε προκειμένου να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Νομάρχης και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσουμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους για να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα 17 νέα σχολεία το Σεπτέμβριο».
Απευθυνόμενος σε μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε: «Οι αντιδραστικές φωνές είναι ελάχιστες. Ευτυχώς υπάρχουν και ήρεμες φωνές, όπως η κ. Τούρτα, που τοποθετήθηκε με σύνεση. Όμως, φαίνεται ότι ορισμένοι δεν αντέχετε το έργο μας. Όσο και να φωνάζετε, πάντως, εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε το πρόγραμμά μας. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε σε βασικά θέματα, όπως είναι τα σχολεία για το νομό. Έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας και γι’ αυτό θα δανειστούμε για να κάνουμε σχολεία και δρόμους. Σε ενάμισι χρόνο έχουμε εκλογές και θα μας κρίνει ο λαός».
«Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για να φτιάξουμε σχολεία. Δεν προορίζονται και δεν έχουμε το δικαίωμα να τα διαθέσουμε ούτε για εκδηλώσεις ούτε για δημόσιες σχέσεις, όπως μας κατηγόρησαν κάποιοι. Όσο και να μιλάτε, εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε το ρυθμό και το πρόγραμμά μας», είπε ο Νομάρχης και κατέληξε: «Εμείς έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε τι θέλουν οι πολίτες. Δεχόμαστε την κριτική σας, αλλά αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας. Αφήστε να μας κρίνουν οι τοπικές κοινωνίες».
Τις οφειλές της ΝΑΘ προς τρίτους για το πρόγραμμα της σχολικής στέγης ανέλυσε διεξοδικά ο εντεταλμένος νομαρχιακός σύμβουλος για θέματα παιδείας Ε. Φωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει πολλές ανάγκες σε δήμους με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, γι’ αυτό, παρά την έκτακτη επιχορήγηση των 40 εκατομμυρίων ευρώ που κατάφερε να φέρει στη Θεσσαλονίκη ο Νομάρχης, χρειάζεται ένα δάνειο 15 εκατομμυρίων ευρώ «για να δώσει μια ανάσα στα έργα της σχολικής στέγης και να παραδοθούν έτοιμα 17 σχολεία τον προσεχή Σεπτέμβριο στους μαθητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ