Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

STOP ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Σε χωράφια που ξέρουμε, από άλλες χρονιές, ότι το βαμβάκι παίρνει υπερβολικό ύψος, ή βλέπουμε από την εμφάνισή του (ανοιχτό πράσινο χρώμα, τρυφερή κορυφή) ότι έχει τάση για υπερβολική ανάπτυξη, ο έλεγχος του ύψους με χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης, αποτελεί την πιο κρίσιμη επέμβαση. Γιατί αν τα φυτά αφεθούν, θα οδηγηθούν σε μεγάλη βλαστική ανάπτυξη, με μειωμένη καρποφορία και σοβαρή οψίμηση της παραγωγής.
Η υπερβολική ανάπτυξη σε ύψος, αλλά και των πλάγιων διακλαδώσεων, οδηγεί σε κλείσιμο μεταξύ των γραμμών, το φως και ο αέρας δεν μπορούν να διεισδύσουν και τα καρύδια αργούν να ανοίξουν, ενώ πολλά δεν ανοίγουν ποτέ. Πολλές φορές ακόμα και τα ανοικτά καρύδια, σαπίζουν μέσα στις συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και έλλειψης αερισμού, που επικρατούν σ’ αυτές τις φυτείες το φθινόπωρο .
Για την επιτυχία όμως της επέμβασης, το κρίσιμο σημείο είναι ο έγκαιρος ψεκασμός.
Όταν το βαμβάκι έχει ύψος 50-60 εκατ. (ανεξαρτήτως αν έχουν εμφανιστεί ή όχι λουλούδια ), πρέπει να γίνει ο πρώτος ψεκασμός με 70-100 κ. εκ./στρέμμα PIX ή παρόμοια . Η δόση εξαρτάται από την γονιμότητα του χωραφιού, την στάθμη της υπόγειας υγρασίας, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την εμφάνιση της φυτείας .
Μετά 10-14 μέρες και αν το βαμβάκι δείχνει πάλι τάση για υπερβολική ανάπτυξη (παύει να έχει το σκούρο χρώμα που προκαλεί η δράση του ανασχετικού και ξαναπαίρνει ανοιχτό πράσινο χρώμα με τρυφερή κορυφή), γίνεται και δεύτερος ψεκασμός με 50-70 κ.εκ. /στρέμμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και τρίτος ψεκασμός, με την ίδια δόση.
Νεότερες απόψεις που συστήνουν έναρξη των ψεκασμών πιο νωρίς, δίνουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όταν τα φυτά έχουν ύψος 40 εκ. περίπου (αναφερόμαστε πάντα σε χωράφια με ιστορικό υπερβολικής ανάπτυξης), επεμβαίνουμε με μικρή δόση ανασχετικού 25-50 κ.εκ. /στρέμμα και ανάλογα με τις συνθήκες επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με την ίδια δόση. Μπορούν να γίνουν μέχρι 3 επεμβάσεις. Με τον χειρισμό αυτόν, ελέγχουμε από νωρίς την τάση για βλαστική ανάπτυξη, στρέφουμε τα φυτά σε καρποφορία και διασφαλίζουμε την επιθυμητή ισορροπία. Πετυχαίνουμε, έτσι, πλουσιότερη και πρωιμότερη καρποφορία και με μικρότερο κόστος, αφού η ποσότητα ανασχετικού που θα χρειαστεί συνολικά, είναι μικρότερη απ’ αυτή των συνηθισμένων εφαρμογών.
Οι ψεκασμοί των ανασχετικών να γίνονται, κατά προτίμηση, το πρωί (αφού σηκωθεί η δροσιά) ή αργά το απόγευμα.
Η εφαρμογή των ανασχετικών προκαλεί συμπτώματα δίψας στα φυτά και θα χρειαστεί να ποτιστούν πιο νωρίς, απ’ ότι θα χρειάζονταν χωρίς την εφαρμογή τους. Είναι όμως λανθασμένη η άποψη που έχουν μερικοί για άμεσο πότισμα μετά την εφαρμογή των ανασχετικών, γιατί σ ’αυτή την περίπτωση ακυρώνουμε, σε μεγάλο βαθμό, τη δράση και τα αποτελέσματά τους. Εκείνο που πραγματικά θα συμβεί, είναι ότι το βαμβάκι θα διψάσει νωρίτερα . Έτσι ένα χωράφι που θα ζητούσε π.χ. πότισμα σε 15 μέρες, θα χρειαστεί σε 8-10 και κάποιο που θα διψούσε σε 10 θα διψάσει σε 5-6 μέρες. Είναι όμως πιθανό, να χρειαστεί και δεύτερη εφαρμογή ανασχετικού, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει πότισμα. Όλα εξαρτώνται από το χωράφι , τον καιρό και την εμφάνιση της φυτείας .
Συμπέρασμα
Αντί για τη λανθασμένη άποψη, ανασχετικό και αμέσως νερό, το σωστό είναι : ανασχετικό και νερό μόλις το χωράφι δείξει ότι θέλει πότισμα. (Σε 5 μέρες, σε 10 μέρες ή καθόλου) .
Ρύθμιση της ανάπτυξης στο βαμβάκι μπορεί να γίνει και με το C.C.C. ( Συκοσέλ , Αφίξ κ.λ.π.). Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε, στον πρώτο ψεκασμό ( όταν τα φυτά είναι 50-60 εκ.), 10 γραμ. /στρέμμα και στους επόμενους παρόμοιες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ