Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία

Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και της χορήγησης αδειών στους υπαλλήλους, είναι προφανές ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να φροντίσουν για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, παρά τις άδειες του προσωπικού. Για το λόγο αυτό οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων οφείλουν να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει πάντοτε ικανός αριθμός υπαλλήλων, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ιδίως σε ό,τι αφορά τη συναλλαγή με το κοινό, αφού σταθερή επιδίωξη της Πολιτείας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με τη διευκόλυνσή τους κατά τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Η επιδίωξη της δημόσιας διοίκησης για εξυπηρέτηση και διευκόλυνση γενικώς των πολιτών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους πολίτες με αναπηρίες, για τα εμποδιζόμενα άτομα (εγκύους, ηλικιωμένους κ.α.) και γενικότερα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (αλλοδαπούς, αθίγγανους κ.α.), δεδομένου ότι η παροχή «ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ» υλοποιείται μέσα από ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και δράσεις της Διοίκησης οι οποίες αίρουν τους αποκλεισμούς, τα εμπόδια και τις δυσκολίες κοινωνικής ένταξης μίας μεγάλης και σημαντικής κατηγορίας συμπολιτών μας.
Για τους λόγους αυτούς οι υπηρεσίες πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες με αναπηρίες και γενικότερα τα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες κατά προτεραιότητα και να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση κατά τις συναλλαγές τους, όπως για παράδειγμα να συντάσσουν τις αιτήσεις τους, όταν αδυνατούν να γράψουν, να αναλαμβάνουν την εσωτερική διακίνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεών τους κ.α., ώστε πράγματι να διαμορφωθούν σχέσεις Ισότητας, Ισονομίας και Ισοπολιτείας.
Τα υπουργεία, παρακαλούνται να γνωστοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στα Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύουν και οι Περιφέρειες στους εποπτευόμενους από αυτές φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ