Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας,Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης

Κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και η βελτίωση της σημερινής γεωπολιτικής κατάστασης της περιοχής και συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Εύξεινου Πόντου, Δημήτρης Τριανταφύλλου, αλλά και η εκπρόσωπος του Ουκρανικού Εθνικού Ινστιτούτου Σπουδών Στρατηγικής, Hanna Shelest. Συζητήθηκαν επίσης η ιδιαιτερότητα και η συμπληρωματικότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών που σχεδιάζονται για την περιοχή, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας ΕΕ – Παρευξείνιων χωρών.
Στη γενική συνέλευση εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση των μελών της Επιτροπής ότι Ρωσία και Τουρκία θα πρέπει να ενταχθούν στη νέα πολιτική της ΕΕ, τη λεγόμενη «Ανατολική Συνεργασία», η οποία υπογράφηκε πριν από ένα μήνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους Αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ και τους ομολόγους τους της Ουκρανίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσίας, Μολδαβίας και Γεωργίας. Παράλληλα εκφράστηκε η ανάγκη η περιφερειακή διοίκηση να παίξει καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συναρμόδιους φορείς για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων της «Ανατολικής Συνεργασίας».
Όπως δήλωσε ο κ. Τσιότρας, «έχει αποδειχθεί ότι η εμπλοκή των περιφερειών στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών είναι επιβεβλημένη, διότι συνδέεται με την ευημερία και την ανάπτυξη, με τη θεσμοθέτηση νέων πρακτικών διακυβέρνησης και την προώθηση δημοκρατικών πρακτικών και προσεγγίσεων φιλικών προς τους πολίτες. Μέλημά μας είναι η ανάδειξη κι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών και προτεραιότητά μας η υποστήριξη των χωρών του Εύξεινου Πόντου για την είσοδό τους στο οικονομικά ανταγωνιστικό και κοινωνικά σύνθετο περιβάλλον της ΕΕ».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλτικής Θάλασσας, Christel Liljestrom, προέβλεψε ότι η εμπλοκή των Περιφερειών της Μαύρης Θάλασσας στη συνέργια που επιδιώκεται στην περιοχή θα έχει θετικό αντίκτυπο και εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της «Ανατολικής Συνεργασίας». Η Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας στήριξε την ελληνική υποψηφιότητα της κ. Ελένης Μαριάνου, στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Γραμματέα της CPMR, η οποία ήταν επιτυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ