Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ

Η λήψη δανείου ύψους 2εκ.€ για εξόφληση χρεών του Δήμου προς την αγορά, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του είπε, ότι η παράταξή του εμμένει στην αρχική της πρόταση, που είχε καταθέσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ημερομηνία 4 Μαΐου 2009, όταν για πρώτη φορά ήρθε το θέμα της λήψης δανείων συνολικού ύψους 4,5εκ.€. Τότε είχε ταχθεί κατά της λήψης δανείων 4,5 εκ. € και είχε υποστηρίξει ότι η λήψη ενός δανείου ύψους 1εκ.€ είναι αρκετό για την αντιμετώπιση των χρεών του Δήμου.
Τα χρέη των 2εκ.€ του Δήμου προς την αγορά, είπε ο κ. Αγγελίδης, μπορεί να εξοφληθούν αύριο, διαθέτοντας το 1εκ.€ από την πρώτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων και 1εκ.€ με τη λήψη ενός δανείου, χωρίς έτσι να χρειασθεί να επιβαρυνθούν ο Δήμος και οι δημότες με δάνειο 2εκ.€. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι με το νέο δεδομένο της είσπραξης του 1εκ.ευρώ από την πρώτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, ίσως δε χρειάζεται ούτε και η λήψη δανείου 1εκ.ευρώ, όμως προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στην εξόφληση της αγοράς, συμφωνούμε με τη λήψη δανείου 1εκ.ευρώ.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων επεσήμανε, ότι η Δημοτική Αρχή έστω και καθυστερημένα κατάλαβε, ότι δε χρειάζεται να πάρει ο Δήμος δάνειο ύψους 4,5εκ.ευρώ και ζητά τώρα δάνειο 2εκ.ευρώ. Πρέπει να καταλάβει όμως επιτέλους, ότι δε χρειάζεται να επιβαρυνθούν ο Δήμος και οι δημότες ούτε και με δάνειο 2 εκ. €. Ο Δήμος βρίσκεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία οικονομικά, διότι κατά τη διάρκεια του έτους 2009 θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου πάνω από 4 εκ. € επιπλέον, σε σύγκριση με το έτος 2008 και συγκεκριμένα 1 εκ. € από τη Σ.Α.Τ.Α., 2,5 εκ. € από την τακτική επιχορήγηση και 1 εκ. € από την πρώτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων. Με αυτά τα επιπλέον 4 εκ. € που άρχισε ήδη να εισπράττει ο Δήμος, μαζί με τα οφειλόμενα 2 εκ. € προς το Δήμο και τη λήψη ενός δανείου ύψους 1 εκ. € είναι βέβαιο, ότι μπορεί ο Δήμος να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του και να κάνει μια νέα αρχή για τη σταδιακή βελτίωση του οικονομικού προβλήματος του δήμου. Είναι αδικαιολόγητη η εμμονή της δημοτικής αρχής για λήψη μεγάλων δανείων από τη στιγμή που υπάρχουν χρήματα για την εξόφληση χρεών.
Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε, ότι αν δεν πληρωθεί η αγορά οι μόνοι υπεύθυνοι και υπόλογοι θα είναι ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, διότι υπάρχει τρόπος εξόφλησης των 2εκ.ευρώ χρεών του Δήμου προς την αγορά, με τη διάθεση του 1εκ.€ από την πρώτη δόση των παρακρατηθέντων πόρων και τη λήψη δανείου 1εκ.€, χωρίς να χρειασθεί έτσι να επιβαρυνθούν ο Δήμος και οι δημότες με δάνεια 2 εκ. €.
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε, ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να τις επιρρίπτει συνεχώς σε άλλους. Δεν είναι δυνατό να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια. Δεν είναι δυνατόν άλλος να κυβερνά και άλλος να φταίει. Οι ευθύνες ανήκουν στην ίδια τη Δημοτική Αρχή και στην ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ