Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Η εξάπλωση του ιού της Νέας Γρίπης ανεβάζει την ανησυχία

Η απόφαση του ΠΟΥ, ο οποίος θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ελήφθη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσης του ιού ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο και όχι λόγω κριτηρίων βαρύτητας της νόσου. Σημειώνουμε ότι πανδημία είχε να σημειωθεί από το 1968. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης. Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της Νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα κράτη είναι ελεύθερα να εφαρμόσουν τα μέτρα όπως επιθυμούν, με όποιο τρόπο θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος.

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη, οι κυβερνήσεις πρέπει να χειρίζονται την κατάσταση υπό το νομικό καθεστώς, που θεωρούν κατάλληλο, όπως για παράδειγμα να κηρύξουν την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, όλες οι χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τον Οργανισμό για την εξέλιξη της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφικής εξέλιξης του καθώς και για τυχόν μεταλλάξεις του ιού ή σημάδια αντιστάσεις του ιού στα φάρμακα.

Οι αρχές πρέπει να εκδώσουν οδηγίες υγειονομικού περιεχομένου προς τους συγγενείς των ατόμων που βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ συστήνεται να αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες πρέπει να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Ακόμη, οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να διανέμουν τα απαραίτητα φάρμακα και να συγκεντρώσουν επαρκή εμβόλια.

Τέλος, οι χώρες πρέπει να ενημερώνουν τακτικά τους πολίτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τις θεραπείες και τα μέτρα προφύλαξης καθώς και για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Στις χώρες που δεν πλήττονται από τη νέα γρίπη, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών καλεί τις κυβερνήσεις να ολοκληρώσουν τα σχέδια προετοιμασίας τους για μία «επικείμενη πανδημία» και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την διανομή των ιατρικών μέσων. Την αποτροπή της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων ακραίων μέτρων συνέστησε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, τονίζοντας την ανάγκη οι αντιδράσεις απέναντι στην αύξηση από τον ΠΟΥ στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για τη νέα γρίπη (Η1Ν1) να βασίζονται στην επιστήμη.
πηγή:travel news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ