Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

5η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ

Σας καλωσορίζω στην Θεσσαλονίκη, στις εργασίες της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής, τη συμβολή του οποίου στην ανάπτυξη της περιοχής μας θα ήθελα να εξάρω.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας αυτές τις μέρες στην πόλη μας και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιλογή της διοργάνωσης.
Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη στο έργο του ΧΥΤΑ στην Μαυροράχη δικαιώθηκε πλήρως αυτή η επιλογή. Είμαστε περήφανοι που ένα τόσο σημαντικό έργο ολοκληρώθηκε στην περιοχή μας, με τη συμμετοχή της ΕΕ, της Ελληνικής Πολιτείας και όλων των τοπικών φορέων. Εκτιμώ ότι η εικόνα που όλοι είχαμε από το έργο αυτό είναι και η εικόνα της συμβολής του Ταμείου Συνοχής στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Η υλοποίηση των έργων μέσω του Ταμείου Συνοχής έδρασε καταλυτικά για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο περιφερειών. Δόθηκε αφενός η δυνατότητα υλοποίησης έργων υψηλών προϋπολογισμών και αφετέρου αποτέλεσε εκπαιδευτικό εργαλείο για την εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων και εκπλήρωση πολύ δεσμευτικών όρων.
Ο δρόμος της υλοποίησης δεν ήταν και δεν είναι εύκολος. Λύσαμε πολλά προβλήματα και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έως την ολοκλήρωση αρκετά επιμέρους ζητήματα. Πρέπει όμως όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη αυτής της περιοχής να συνειδητοποιήσουμε πως τα περιβαλλοντικά έργα είναι μια υποθήκη για το μέλλον μας και για το μέλλον της χώρας μας. Στείρες αντιδράσεις και συμφεροντολογικές τοποθετήσεις απέναντι σε έργα που βγάζουν την περιοχή μας από τα τριτοκοσμικά υπολείμματα δε χωρούν. Και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως ο πλέον σύγχρονος ΧΥΤΑ στην Ευρώπη είναι έργο ζωής για το νομό Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντάς τη από το όνειδος των παράνομων χωματερών. Ολοι οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που αποτελεί ό,τι καλύτερο διαθέτει η περιοχή μας για να μετεξελιχθεί σε σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.
Το κέρδος από την υλοποίηση των έργων είναι αδιαμφισβήτητο.
Παραδώσαμε ήδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας :
Ø 3 υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) οι οποίες εξυπηρετούν συνολικά 180.000 κατοίκους
Ø 350 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης που εξυπηρετούν συνολικά 344.000 κατοίκους
Ø 113 χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης που εξυπηρετούν συνολικά 170.000 κατοίκους
Ø 5 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που εξυπηρετούν συνολικά 1.700.000 κατοίκους
Ø Αποκαταστήσαμε πλήρως τον Χώρο Ταφής Απορριμμάτων στους Ταγαράδες αποδίδοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ένα περιβαλλοντικό πάρκο 190 στρεμμάτων ενώ παράλληλα υλοποιούμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων με την κατασκευή :
Ø 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) που εξυπηρετούν συνολικά 385.000 κατοίκους
Και ολοκληρώνουμε την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στην Ανατολική περιοχή του Πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με
Ø 60 χιλιόμετρα δικτύου αποχέτευσης που εξυπηρετούν συνολικά 13.000 κατοίκους
Εκπληρώνοντας τους ειδικούς όρους των αποφάσεων ένταξης, που πραγματικά λειτουργούν καταλυτικά, προχωρήσαμε στην παύση λειτουργίας και την αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων.
Σήμερα από τους 542 ΧΑΔΑ που υπήρχαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν παύσει να λειτουργούν 497 ΧΑΔΑ και μέσω του ΠΕΠ, του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και του ΕΠΠΕΡ έχουμε ήδη ολοκληρώσει έργα αποκατάστασης σε 364 ΧΑΔΑ δαπανώντας συνολικά 31.000.000 Ευρώ, ενώ παράλληλα υλοποιούνται έργα αποκατάστασης για επιπλέον 102 ΧΑΔΑ. Στόχος μας είναι και παραμένει η πλήρης εξάλειψη των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη βάση αυτή αναφοράς που πραγματοποιήσαμε μέσω του Ταμείου Συνοχής συγκροτήσαμε και τον Προγραμματισμό μας μέσω του ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΔΣΑ) διασφαλίζοντας πιστώσεις 80.000.000 Ευρώ.
Παράλληλα είναι αξιοσημείωτες οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στο Σέιχ Σου και στην λίμνη Κορώνεια, που παρόλα τα ειδικά προβλήματα και την αρνητική αντιμετώπιση, μέσω στείρων αντιδράσεων, ευελπιστούμε ότι θα έχουν την πορεία και την κατάληξη του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Επίλυση δηλαδή έστω και με μακροχρόνιες δυσκολίες στην εκκίνηση, αλλά παράδοση ενός αξιοζήλευτου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελέσματος.
Ένα όμως είναι το αδιαμφισβήτητο κέρδος της δύσκολης όντως υλοποίησης των έργων του Ταμείου Συνοχής. Η συνέργεια. Η συνέργεια που κατακτήσαμε τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά τους εκπροσώπους που παρευρίσκονται εδώ σήμερα – η συνέργεια των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών.
Η συναντίληψη που κατακτήθηκε στο σεβασμό των όρων και των υποχρεώσεων και η κοινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αποτελεί πραγματικά το εχέγγυο για την επιτυχή έκβαση της υλοποίησης των έργων.
Σας καλώ όλους να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση τις προσπάθειες και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ