Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας έναρξη λειτουργίας πιλοτικού προγράμματος

Το Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ορθολογική διαχείριση χρήσεων νερού στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα με τη χρήση δικτύου μετεωρολογικών εφαρμογών», φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (χρηματοδότηση INTERREG IIIA PHARE CBC Ελλάδα-Βουλγαρία).
Στο πλαίσιο του έργου, επιλέχθηκε η περιοχή αρμοδιότητας Τ.Ο.Ε.Β. Νιγρίτας ως περιοχή πιλοτικής εφαρμογής ενός προγράμματος υπολογισμού των απαιτούμενων υδατικών πόρων για γεωργικές χρήσεις.
Στόχος είναι η εξοικονόμηση χρησιμοποιούμενων υδατικών πόρων μέσω του προγραμματισμού των ημερήσιων αναγκών των καλλιεργειών σε νερό βάσει στοιχείων τα οποία προέρχονται από δίκτυο πλήρως αυτοματοποιημένων μετεωρολογικών σταθμών.
Η ενέργεια αυτή είναι καινοτόμος στην Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης και πληροφόρησης διαχείρισης του νερού στη χώρα μας.
Έτσι, από εδώ και στο εξής οι γεωργοί θα μπορούν δηλώνοντας το είδος καλλιέργειας και την έκταση γης να ενημερώνονται αυτόματα για την ημερήσια ποσότητα νερού την οποία χρειάζονται προκειμένου να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατασπατάλησης των πολύτιμων υδατικών πόρων αλλά και τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής.
Πρόσβαση στο πρόγραμμα μπορείτε να έχετε είτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα http://balkenv.mine.nu:9088/index.html είτε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Νιγρίτας www.dimosnigritas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ