Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Προσοχή στα «τεστάκια» του διαδικτύου, από την ΕΠΚΑΣ

Σίγουρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου θα έχουν εντοπίσει σε ιστοσελίδες διαφημίσεις όπως: «Τσέκαρε την ευφυΐα σου», κάνε το «τεστ του έρωτα», βάλε «ακτίνες x» (!!!) στο κινητό σου, μάθε «ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται οι φίλοι σου» κατεβάζοντας την υπηρεσία στο κινητό σου και άλλα παρόμοια.
Όσο αθώα φαίνονται όλα αυτά, αφού παρουσιάζονται ως παιχνιδάκια για να περνάει κανείς την ώρα του, άλλα τόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν στους καταναλωτές που δεν θα δώσουν σημασία στα «ψιλά γράμματα». Και όταν λέμε ψιλά γράμματα, εννοούμε όρους και προϋποθέσεις που αν δεν προσέξετε, μπορεί να σας στοιχίσουν σε χρήμα και σε υφαρπαγή των προσωπικών δεδομένων σας (τηλέφωνα, διεύθυνση, αριθμούς καρτών κ.λπ.).
Οι διαφημίσεις αυτές έχουν να κάνουν με κατέβασμα υπηρεσιών στα κινητά μέσω αποστολής μηνυμάτων υψηλής χρέωσης. Αναφέρεται για παράδειγμα σε μία από αυτές τις διαφημίσεις: «Η υπηρεσία αυτή είναι συνδρομητική. Θα λαμβάνετε στο κινητό σας έως 4 αρχεία κάθε εβδομάδα με κόστος 2 ευρώ ανά μήνυμα». Δηλαδή, 8 ευρώ την εβδομάδα επιπλέον μόνο με το κατέβασμα της υπηρεσίας! Μάλιστα αν κάνει κάποιος επιπλέον χρήση της υπηρεσίας μέσα στον μήνα, τότε θα πληρώσει ακόμη περισσότερα! Τα «θύματα» των «αθώων» αυτών παιχνιδιών ξεκινούν να συμπληρώνουν πεδία και μόλις η υπηρεσία τους ζητάει τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τον γράφουν και αυτόν, γραφόμενοι αυτομάτως σε «Ειδικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης», άλλως μηνύματα αυξημένης χρέωσης!
Η Ε.Π.ΚΑ.Σ. συμβουλεύει και προειδοποιεί:
- Αναζητήστε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας τα «ψιλά γράμματα», δηλαδή τους όρους χρήσης (αλλιώς θα τους βρείτε ως «Όροι και προϋποθέσεις»). Αν δεν υπάρχουν όροι χρήσης, καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από τη σελίδα.
- Διαβάστε προσεκτικά ειδικά το σημείο όπου αναφέρεται το ύψος των χρεώσεων της υπηρεσίας αλλά και ο τρόπος αποδέσμευσής σας από αυτή.
- Σε κάθε περίπτωση να είστε επιφυλακτικοί όταν απαιτείται η εισαγωγή του κινητού σας τηλεφώνου για την αποστολή SMS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ