Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Την απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από την περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης σε πρώτη φάση και από τις εθνικές οδούς ακολούθως ξεκίνησε από χτες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την έγκριση της πίστωσης 200.000 ευρώ και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητή, Γιώργο Τσιότρα, συνεργεία έχουν ξεκινήσει την αποξήλωση των παράνομων κατασκευών, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από το ύψος του τούνελ των Κωνσταντινουπολίτικων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσιότρας, «είχαμε υποσχεθεί πως θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια, προκειμένου να βάλουμε τάξη στο χάος που επικρατεί ειδικά στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Σε πρώτη φάση καθαιρέσαμε μια σειρά από πινακίδες, που κρίθηκαν πολύ επικίνδυνες για τους διερχόμενους. Πινακίδες, που μπορούσαν λόγω ισχυρών ανέμων να διαλυθούν και κομμάτια τους να πέσουν στο οδόστρωμα απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα πολιτών. Δώσαμε έμφαση στην περιφερειακή οδό, διότι καθημερινά υπολογίζεται ότι διέρχονται περίπου 100.000 οχήματα. Καθαιρέσαμε 42 επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες, όμως υπάρχουν πολλές περισσότερες παράνομες. Είχα πει και επαναλαμβάνω ότι κανείς στο όνομα του κέρδους δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των πολιτών. Είχα δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσουμε κονδύλια, προκειμένου να συνεχίσουμε την αποξήλωση όλων των παράνομων πινακίδων. Μέσα σε δυο μήνες ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και αρχίσαμε από χτες την αποξήλωση. Την πρώτη μέρα απομακρύνθηκαν τέσσερις πολύ μεγάλες κατασκευές και τις επόμενες μέρες θα απομακρύνονται καθημερινά περισσότερες. Ενέκρινα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την εργολαβία της καθαίρεσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και ανέθεσα στο μειοδότη το έργο στις 11 Ιουνίου. Πλέον τα συνεργεία, με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων της Περιφερειας, αλλά και των Αρχών, αποξηλώνουν πινακίδες και επιγραφές οποιωνδήποτε διαστάσεων και υλικών κατασκευής, που έχουν τοποθετηθεί παράνομα κυρίως κατά μήκος της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης. Εχω δώσει εντολή σε πρώτη φάση να απομακρυνθούν οι πινακίδες εκείνες που είναι τοποθετημένες πολύ κοντά στο οδόστρωμα και προκαλούν τη μεγαλύτερη όχληση στους διερχόμενους, αλλά εγκυμονούν και το μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτούς, είτε λόγω πρόσκρουσης, είτε πτώσης τους, είτε επειδή κρύβουν τις πινακίδες σήμανσης και παροχής πληροφοριών της Πολιτείας».

Σε πρώτη φάση απομακρύνονται παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που εμποδίζουν ακόμη και τη νόμιμη σήμανση στο δρόμο, αλλά και την παρακολούθηση των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων που έχουν τοποθετηθεί στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για διαφημιστικές πινακίδες μεγάλων διαστάσεων, με μόνιμες βάσεις από σκυρόδεμα, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και σιδερένιο σκελετό. Για την απομάκρυνσή τους απαιτείται χρόνος και μεγάλη προσπάθεια από συνεργεία, αποτελούμενα από γερανό, ηλεκτρολόγους και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και παρουσία της Τροχαίας, τοποθέτηση ειδικής σήμανσης και λήψη μέτρων ασφαλούς διέλευσης των πολιτών και εργασίας των του συνεργείου. Η αποξήλωση γίνεται στο ρεύμα κυκλοφορίας από το τούνελ προς την οδό Λαγκαδά, ενώ η Διεύθυνση Τροχαίας δίνει κατευθύνσεις για τα μέτρα ασφαλείας και τις ώρες που θα εργάζεται το συνεργείο, ώστε η απομάκρυνση να γίνει με τη μικρότερη δυνατή όχληση στις μετακινήσεις των πολιτών.

«Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από περίπου δέκα χρόνια, που εξασφαλίζονται χρήματα και γίνεται ουσιαστική προσπάθεια, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης παρανομίας, που δυστυχώς έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να καθαιρέσουμε όλες τις παράνομες πινακίδες δίπλα από το δρόμο, ενώ μέχρις εξαντλήσεως των εγκεκριμένων κονδυλίων θα απομακρύνουμε όσες παράνομες πινακίδες μπορούμε ως την προβλεπόμενη από το νόμο απόσταση των 150 μέτρων. Θέλουμε όμως και τη συμπαράσταση όλων των τοπικών αρχών, των ΜΜΕ και των πολιτών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πάψει πια αυτή η αυθαιρεσία, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων. Είμαστε αποφασισμένοι επίσης να μην επιτρέψουμε, σε συνεργασία με τις Αρχές, την επανάληψη του φαινομένου της εγκατάστασης τέτοιων κατασκευών στο εξής. Ορισμένοι πρέπει να σεβαστούν τη ζωή των πολιτών. Δεν είναι μια απλή παρανομία. Εγκυμονεί σημαντικότατους κινδύνους και γι’ αυτό δε χωρά καμιά επιείκεια για τους παραβάτες. Θέλουμε και τη συνεισφορά των πολιτών ώστε όποτε εντοπίζουν παραβάτες που επιχειρούν να τοποθετήσουν τέτοιες κατασκευές, να το καταγγέλλουν στις Αρχές. Με τη συνεργασία όλων θα αποκτήσει η περιφερειακή οδός σε πρώτη φάση και το εθνικό οδικό δίκτυο την εικόνα που του αρμόζει», επισήμανε ο κ. Τσιότρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ