Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ο Δήμαρχος για την επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης

Σερραίες και Σερραίοι,
Οι Σέρρες εορτάζουν την επέτειο της απελευθέρωσής τους, στις 29 Ιουνίου του 1913, από τον μακρύ τουρκικό ζυγό και την κατοχή τους από τους Βούλγαρους.
Μετά τους αγώνες του λαού και τις ηρωικές μάχες του Ελληνικού Στρατού η μαρτυρική πόλη μας κέρδισε-επί τέλους- την ελευθερία της.
Οι θυσίες των θρυλικών μαχητών του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, οδήγησαν στην επικράτηση του ελληνισμού στις πανάρχαιες κοιτίδες του.
Πέρασαν ενενήντα έξι χρόνια, από εκείνη την 29η Ιουνίου, όταν-ταυτόχρονα με την εθνική αναγέννηση-άνοιξε για το σερραϊκό λαό ένας νέος κύκλος ιστορίας.
Μία νέα περίοδος αποκατάστασης της καμένης από τους Βούλγαρους πόλης τους και της πολύπαθης ζωής τους.
Έκτοτε η μοίρα τους υπήρξε κοινή μ’ αυτή των υπόλοιπων Ελλήνων και παρ’ όλες τις περιπέτειες που ακολούθησαν ζούμε πλέον σε μία χώρα ελεύθερη, ως πολίτες που καθορίζουν την ζωή τους, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος.
Όλοι εμείς, οι επίγονοι εκείνων των ανθρώπων, οι κληρονόμοι των αγαθών τους, των ονομάτων τους-κυρίως της ιστορίας τους-καλούμαστε να κατανοήσουμε τη σημασία των προσπαθειών τους.
Κι αυτό, για να οδηγήσουμε τις Σέρρες, τις νεώτερες γενιές των απογόνων τους-και παιδιών μας-στο μέλλον.
Σερραίες και Σερραίοι,
Σήμερα οι Σέρρες οδεύουν στο μέλλον, παρά τις δυσκολίες και τις κάθε λογής αντιξοότητες της σύγχρονης ζωής.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία του πολύπαθου τόπου μας, γιατί έτσι θα αφήσουμε χωρίς μνημόσυνο τους πρόγονούς μας, δίχως ιστορία και παρελθόν τις οικογένειες μας κι εμάς τους ίδιους…
Ένα παρελθόν, χάριν του οποίου υπάρχουμε στο παρόν και ονειρευόμαστε ένα καλύτερο μέλλον…
Ιωάννης Βλάχος
Δήμαρχος Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ