Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ομιλίας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τον Προϋπολογισμό 2010


Την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο όλοι μαζί ένα μήνυμα σε εχθρούς και φίλους ότι υπάρχει μια ευρύτερη πολιτική πλειοψηφία στην Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη. Σημειώνοντας ότι όλοι θα κριθούμε αυστηρά. Και η Κυβέρνηση για τια όσα αποφασίζει και η Αντιπολίτευση για την ποιότητα και το περιεχόμενο της κριτικής της. Ακολουθεί η ομιλία:
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όλοι μας, έχουμε αντιληφθεί ότι η μόνη μας επιλογή είναι μια συνολική μεταρρύθμιση και αλλαγή στον τόπο. Αλλαγή που θα προκύψει από την πλήρη ανατροπή της σαθρής πραγματικότητας, και την επικράτηση μιας συνολικής πρότασης αναγέννησης της πολιτικής ζωής.
Όλες οι αποφάσεις μας, οι πράξεις μας, η συμπεριφορά μας, οι ευθύνες μας και οι παραλείψεις μας είναι βέβαιο ότι θα αξιολογηθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει σε αυτές τις δύσκολες ώρες ότι το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας κατά την προδικτατορική περίοδο αλλά και μετά την μεταπολίτευση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πραγματοποιήθηκε από τα πλεονάσματα των τακτικών προϋπολογισμών και με ελάχιστο δανεισμό.
Για το ότι είμαστε σήμερα μια χώρα πνιγμένη στα δημόσια ελλείμματα, στο εξωτερικό χρέος, στην ακρίβεια, στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα, στην ανεργία ευθυνόμαστε όλοι μας. Άλλοι περισσότερο μιας και κυβέρνησαν τη χώρα κοντά στα 20 χρόνια και άλλοι λιγότερο, αλλά και εκείνοι που λειτουργούν ως κόμματα διαμαρτυρίας και παραμένουν οπαδοί της πλήρους άρνησης.
Επιτρέψαμε το έθνος να πορεύεται χωρίς αξίες, πρότυπα και στόχους. Ένας λαός, μια χώρα που ζει με δάνεια από το παρελθόν και δανεικά από το μέλλον. Με τη στάση μας επιβραβεύσαμε την ήσσονα προσπάθεια, τον ωχαδερφισμό, την αναβλητικότητα. Επιτρέψαμε να θεωρείται η εργασία αγγαρεία και ο νεοπλουτισμός αρετή.
Επιτρέψαμε άλλοι με την συμπεριφορά τους, άλλοι με την σιωπή τους στα μάτια των πολιτών οι πολιτικοί να ταυτίζονται με ανυποληψία και αναξιοπιστία.
Λέγεται και γράφεται κατά κόρον ότι δεν υπάρχει πλέον σταθερό σημείο αναφοράς, ένα ηθικό υπόδειγμα που θα μπορούν να στραφούν οι πολίτες για να βρουν απαντήσεις. Κρατικός μηχανισμός, πανεπιστημιακοί φορείς, δικαιοσύνη, συνδικαλιστικοί φορείς, οικονομικές – ηγετικές ομάδες έχουν καταστεί παραδείγματα συναλλαγής, διαφθοράς, ιδιοτέλειας, ανικανότητας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν νοικοκυραίοι, θα έλεγα η πραγματική Ελλάδα που ξυπνά νωρίς, εργάζεται σκληρά, προτάσσει το γενικό καλό από το προσωπικό. Και φυσικά υπάρχουν λειτουργοί που τιμούν το αξίωμα τους, δημοκρατικοί πολίτες που αναθεωρούν τα όρια της ανοχής τους σε όσα διαδραματίζονται. Και αυτή η Ελλάδα δεν είναι μειοψηφία, είναι η σιωπηρή πλειοψηφία από άκρη σε άκρη της χώρας. Είναι νοικοκυραίοι – περήφανοι έλληνες ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης.
Για όλους αυτούς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσει το στιγμιαίο απέναντι στο μακροχρόνιο πολιτικό σχεδιασμό.
Για όλους αυτούς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε τουλάχιστον για τα αυτονόητα.
Έχουμε υποχρέωση να στείλουμε ένα μήνυμα σε φίλους και εχθρούς ότι υπάρχει μια ευρύτερη πολιτική πλειοψηφία στην Ελλάδα που είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη.
Και εσείς θα κριθείτε αυστηρά για τα όσα αποφασίζετε και εμείς ως αντιπολίτευση για την ποιότητα και το περιεχόμενο της κριτικής μας.
Θα είμαστε μαζί σας, θα στηρίξουμε τις προσπάθειες σας όταν πρόκειται να δώσετε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα,.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εμείς ως Κυβέρνηση στην προσπάθειά μας να εξοικονομήσουμε τεράστιους αλλά και απαραίτητους πόρους για το Δημόσιο μελετήσαμε την νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας προτάσσοντας τη μείωση των βαθμών διοίκησης. Για προφανείς οικονομικούς λόγους αποφασίστηκε να μην προχωρήσει άμεσα η αναπροσαρμογή του νέου διοικητικού μοντέλου της χώρας στα πρότυπα κάθε σύγχρονου κράτους. Τον Καποδίστρια που σχεδιάσατε και υλοποιήσατε πριν μερικά χρόνια αφού αφήσατε κάθε κομματάρχη σας να ορίζει τα όρια κάθε δήμου κατά πώς τον συμφέρει η χώρα τον πλήρωσε ακριβά. Πληρώσαμε ακριβά ακόμη μια χαμένη ευκαιρία για τον τόπο μας όπως γίνεται πάντα όταν προτάσσετε το κομματικό σας όφελος σε σχέση με το εθνικό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της. Κάποιες χώρες ζητούν την συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και την μείωση του αγροτικού προϋπολογισμού ζητώντας να μεταφερθεί το ενδιαφέρον σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η καινοτομία, η έρευνα και η ανάπτυξη. Είναι ζωτικής σημασίας με τις ενδοευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις σας να δείξετε ότι προασπίζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Η επόμενη μέρα μετά το 2013 είναι δίπλα μας. Να μην ξεχνάμε ότι αν ερημώσουν τα χωριά μας, ερημώνει ολόκληρη η χώρα. Όπως θα ερημώσει η πατρίδα αν δεν υιοθετήσουμε μια σωστή δημογραφική πολιτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Δεν θα μιλήσω και εγώ για την αναγκαιότητα ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος που θα μπορεί να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Είπατε τόσα πολλά τα προηγούμενα χρόνια όντας στην Αντιπολίτευση. Και στο θέμα αυτό περιμένουμε τις πράξεις σας.
Η κοινωνική συνοχή είναι το μέγα ζητούμενο και δεν θα επιτευχθεί με μέτρα εντυπωσιασμού ή όταν απαξιώνετε συνειδητά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών παρουσιάζοντας τους ως τους κύριους υπεύθυνους της οικονομικής μας δυσπραγίας.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης καταγράφουν σύγχυση, βραδυπορία και κυρίως απουσία ρεαλιστικών στόχων και ρεαλιστικών πολιτικών.
Ας το καταλάβουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Στην αμφισβήτηση των αγορών πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά με σχέδιο, δεσμεύσεις και αποφασιστικότητα για να έχουμε ελπίδα επιτυχίας. Οφείλουμε να ενεργήσουμε ταχύτατα, να προωθήσουμε αμέσως συγκεκριμένα ριζοσπαστικά και επώδυνα μέτρα.
Η οποιαδήποτε στιγμιαία ανακούφιση ακόμη και των πιο φτωχών στρωμάτων μπορεί να αποβεί μοιραία για το συνολικό μελλοντικό τους εισόδημα.
Πρέπει, να βρείτε το πολιτικό θάρρος κύριοι της Κυβέρνησης να αποδεσμευτείτε από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Να παρουσιάστε αμέσως και όχι στο μέλλον τις προτάσεις.
Σε μια τέτοια προσπάθεια που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την σταθεροποίηση, θα μας βρείτε στο πλευρό σας.
Όταν ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε συναίνεση στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, λέγατε ότι η συναίνεση σημαίνει συνενοχή και ζητούσατε εκλογές, παίζοντας ακόμα και με τους θεσμούς.
Όταν λέγαμε σκληρές αλήθειες και μιλάγαμε για θυσίες, απαντούσατε με ακατάσχετη προεκλογική παροχολογία, τονίζοντας ότι δεν υπόσχεστε τίποτα που δεν μπορείτε να υλοποιήσετε.
Και θέτω ένα απλό ερώτημα:
Αν δεν είχαν προκηρυχτεί οι εκλογές υπήρχε περίπτωση εσείς ως ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση να συμφωνήσετε ποτέ στη λήψη των αναγκαίων μέτρων;
Εσείς αρνιόσασταν ακόμη και την ύπαρξη της παγκόσμιας κρίσης!

Τη συναίνεση έχει κάθε λόγο να την αναζητά η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση όμως είναι εκείνη που θα την κάνει πράξη, ενάντια στον συνηθισμένο ρόλο της να αντιπολιτεύεται.

Και αυτό θέλει θάρρος, θέλει πολιτική ανδρεία, πολιτικό πολιτισμό.

Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Σαμαράς, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κερδοσκοπεί πολιτικά στη φθορά της κυβέρνησης, προσδοκώντας να διαχειριστεί ερείπια αύριο. Ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα, προκειμένου να την κυβερνήσουμε.

Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας.

Την συναίνεση ούτε την αξίζετε ούτε την δικαιούστε. Την έχει όμως ανάγκη η Πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ