Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Χαιρετισμός Μάρκου Μπόλαρη σε εκδήλωση του ΣΕΒΕ


Με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην μικροκλίμακα της τοπικής αγοράς. Ταυτόχρονα, αυτό που φαίνεται να συνιστά κίνδυνο είναι μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία και ένα πεδίο δράσης που απαιτεί νέα οργανωτικά πρότυπα και στρατηγική στόχευση που θα πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα επεξεργασμένου σχεδιασμού. Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης παρέχουν τα μέσα για να μπορέσει μια επιχείρηση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθοριστικός οδηγός της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης, αλλά και στην αύξηση των δραστηριοτήτων και του μεγέθους της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών, με ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων με εταίρους απομακρυσμένους, αλλά και την οργάνωση της λογιστικής υποστήριξης και την επίτευξη βέλτιστης προβολής. Η καινοτομία, ως σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις δραστηριότητες έντασης γνώσης, δεν αφορά αποκλειστικά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών, αλλά στην αξιοποίηση τεχνολογιών και διαδικασιών που θα παρέξουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που θα προκύψουν.
Η Πολιτεία με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και διαμορφώνει συνθήκες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν την επιχειρηματική τους εμβέλεια με προγράμματα ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, με δράσεις ανάπτυξης εξωστρέφειας και βράβευσης καινοτόμων έργων. Παράλληλα ξεκινάμε τις διεργασίες εκείνες που θα απλοποιήσουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων και σε συνεννόηση με τον τραπεζικό κλάδο την έγκαιρη αποπληρωμή ολοκληρωμένων επενδυτικών προτάσεων.
Οι πρακτικές διαφάνειας και ανοικτής διαβούλευσης, με ανάρτηση όλων των προκηρύξεων στο διαδίκτυο, που προωθούνται με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου θα εξυγιάνουν τον ανταγωνισμό και θα δώσουν ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης με κριτήρια ποιοτικά. Επιπλέον, θα διασφαλίσουν τη δημόσια λογοδοσία και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συγκροτούμε παράλληλα το δυναμικό των υπηρεσιών για να ανταποκριθεί με επάρκεια και αίσθηση ευθύνης στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Το οργανωτικό σχήμα της κυβέρνησης, όπως εξαγγέλθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αποβλέπει στην αποκέντρωση με την ενίσχυση της Περιφέρειας και τη συνέργεια μεταξύ δομών για να οργανώσουμε με αξιώσεις την ευπρόσωπη παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Η δυσμενής οικονομική συγκυρία απαιτεί ωριμότητα και ετοιμότητα για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΠΑ. Να μην επαναληφθεί η αβελτηρία του παρελθόντος όπου χάθηκαν 35 εκατ. ευρώ από το Γ ΚΠΣ, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σημαντικές Ιδιωτικές Επενδύσεις.
Είμαι ευτυχής που ως Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνω την υλοποίηση μια πολιτικής που στόχο έχει να αναδείξει το επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής και να προωθήσει δράσεις που θα καταστήσουν την Βόρεια Ελλάδα ισότιμο στρατηγικό εταίρο στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Συγχαίρουμε το ΣΕΒΕ που ανέλαβε να υλοποιήσει δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας και ενίσχυσης των Επιχειρήσεων αξιοποιώντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Τα συμπεράσματα και οι μελέτες που θα προκύψουν από τις εργασίες σας θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν για να αποτελέσουν τις προκείμενες με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής παιδείας.
Σας εύχομαι ευόδωση των εργασιών της ημερίδας σας για να καταστούν κοινωνοί της προσπάθειάς σας για αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης όσες ελληνικές επιχειρήσεις διαβλέπουν μέσα από τον εξωστρεφή προσανατολισμό νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οι δράσεις που αναλάβατε να υλοποιήσετε είναι ομόλογες με την πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη Βόρεια Ελλάδα. Έχουν ως στόχο την αλλαγή στους ρυθμούς ανάπτυξης, τη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής δυναμικής και συγκροτούν την επιβεβλημένη απάντηση για εξωστρεφή επιχειρηματική δράση στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ