Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Πόσα πραγματικά γνωρίζετε για τον πλανήτη που ζούμε;


Παρουσίαση PlanetBook 18/12/2009
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Νιγρίτας απέδειξαν όχι μόνο ότι γνωρίζουν πολύ καλά τον πλανήτη που ζουν, αλλά και ότι είναι έντονα ευαισθητοποιημένοι για τα καταστροφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Πάνω από 120 μαθητές από τα δευτεροβάθμια σχολεία της Νιγρίτας έδωσαν ηχηρό παρόν στην παρουσίαση του πρώτου περιβαλλοντικού επιτραπέζιου παιχνιδιού Planetbook που διοργάνωσε ο Δήμος Νιγρίτας, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Νιγρίτας και το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (Κ.Ε.Α.Ν.)- Παράρτημα Σερρών.
Το Planetbook, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Κ.Ε.Α.Ν., είναι το πρώτο περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι και έχει ως στόχο να εκπαιδεύει μέσα από τη ψυχαγωγία αλλά και ταυτόχρονα να προτρέπει τους παίκτες να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, οι παίκτες μέσα από το Planetbook μαθαίνουν περισσότερα για τη δράση των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ελλάδας, καθώς στο παιχνίδι συμμετέχουν επίσης οι : GreenPeace, WWF, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Aρκτούρος, Ορνιθολογική και Ευρωπαϊκή Έκφραση.
Η πρώτη παρουσίαση του Planetbook πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παίρνουν μέρος στο παιχνίδι καθώς και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη.
Τη σκυτάλη αμέσως μετά ανέλαβε ο Δήμος Νιγρίτας με το ΤοΣυν Νιγρίτας και το ΚΕΑΝ Σερρών, διοργανώνοντας μια βραδιά γνώσης και διασκέδασης την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου στο Barley Music Bar στη Νιγρίτα! Στην εκδήλωση μάλιστα παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Ν. Ελλάδας κ. Σταύρος Μηλιώνης.

Σε μια ατμόσφαιρα νεανική και εορταστική, δεκάδες μαθητές από το ΤΕΕ- ΕΠΑΛ Νιγρίτας, το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, το Γυμνάσιο Νιγρίτας και το Γυμνάσιο Τερπνής «αναμετρήθηκαν» στις γνώσεις τους για το περιβάλλον. Όλες οι συμμετέχουσες ομάδες έλαβαν δώρο από ένα παιχνίδι Planetbook, ενώ 10 ακόμα παιχνίδια κληρώθηκαν στο υπόλοιπο κοινό. Την εκδήλωση έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο οι Σερραίοι «Ανίατοι Θεατές», οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με τη μουσική τους.
Ευχαριστούμε θερμά το ΤΕΕ- ΕΠΑΛ Νιγρίτας, το Γενικό Λύκειο Νιγρίτας, το Γυμνάσιο Νιγρίτας και το Γυμνάσιο Τερπνής αλλά και τους καθηγητές τους για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Ως ένδειξη ευχαριστίας ο Δήμος Νιγρίτας θα αποστείλει σε κάθε σχολείο του Δήμου μας από ένα παιχνίδι Planetbook, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι μαθητές να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό το νέο και διασκεδαστικό τρόπο εμπλουτισμού γνώσεων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την πρόθυμη υποστήριξη και συνεργασία τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και για το ενδιαφέρον τους να βρει αυτή η δράση συνέχεια και στα υπόλοιπα σχολεία του Νομού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση αλλά και μελλοντικές εκδηλώσεις προώθησης του Planetbook στο Νομό Σερρών, καθώς και άλλες δράσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kean.gr


Πώς παίζεται το παιχνίδι:
Oλος ο πλανήτης βρίσκεται... σκαρφαλωμένος σε ένα δέντρο. 125 κάρτες του KEAN, 40 κάρτες των άλλων ΜΚΟ, 4 παζλ, πιόνια, ζάρι... Tο παιχνίδι ξεκινάει. H γκρίζα ζώνη ενημερώνει για ιστορικά γεγονότα που έχουν «πληγώσει» τον πλανήτη. Στη συνέχεια, όταν ένας παίχτης «πέσει» πάνω σε ένα τετράγωνο κάποιας από τις 9 περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπάρχουν στο παιχνίδι, διαβάζει την αντίστοιχη κάρτα, η οποία αποτελείται από το «λόγκο» και ένα κείμενο 50 λέξεων που δίνει πληροφορίες για την οργάνωση. Aκολουθεί η ζώνη συμμετοχής και ελπίδας. Eδώ, με εθελοντική δράση και με τη βοήθεια των οργανώσεων, οι παίκτες προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ