Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νομάρχης στη Νίς της Σερβίας


Πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς πολιτικής της Νομ. Αυτοδ/σης για ανάπτυξη διμερών σχέσεων στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο με τις βαλκανικές χώρες, ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια με τη γείτονα και από κάθε άποψη (ιστορικοί, θρησκευτικοί δεσμοί) φίλη χώρα Σερβία.
Στο παραπάνω πνεύμα και έπειτα από πρόσκληση φιλοξενίας του Νομάρχη της Νίσσας Σερβίας, Alexander Zvetkovic, προς το Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανο Φωτιάδη, Νομαρχιακή Αποστολή επισκέφθηκε την παραπάνω πόλη κατά το τριήμερο 17-20/12/09.
Ήταν μια ανταπόδοση της δικής μας φιλοξενίας (Ιούνιος 2009) στο Νομάρχη της Νίσσας.
Πρόκειται για φιλοξενία που συνδυάστηκε (και κυρίως αυτό) με agenda εργασίας, ήτοι:
Υπογραφή εκ μέρους των δυο Νομαρχών ενός «Μνημονίου Συνεργασίας» μεταξύ των δυο μερών, στους τομείς:
Α. Οικονομίας και Εμπορίου
Β. Τουρισμού
Γ. Πολιτισμού
Δ. Αθλητισμού
Ε. Εκπαίδευσης
Στ. Προστασίας του Περιβάλλοντος
Ι. Προσέλκυσης επενδύσεων εκατέρωθεν

Επαφές με επιχειρηματίες και τουριστικούς πράκτορες
Παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος του νομού μας
Παρουσίαση του έργου και του ρόλου της Αναπτυξιακής Εταιρίας Σερρών (ΑΝΕΣΕΡ)



Ακροατήριο ήταν ο Πρόξενος ο οποίος ήταν και επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας στην υπογραφή του μνημονίου, επιχειρηματίες της περιοχής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τουριστικοί πράκτορες, Δήμαρχοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Νίσσας, ο Επίσκοπος της περιοχής και λοιποί αξιωματούχοι της πόλης.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από το ακροατήριο κατά την ανάλυση από το Δ/ντή της ΑΝΕΣΕΡ (κ. Ι. Καλογερούδη) του έργου και του ρόλου της ΑΝΕΣΕΡ κατά τη διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Το ενδιαφέρον αυτό, δηλωτικό της μεγάλης επιθυμίας της γείτονος περιοχής για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα, εκδηλώθηκε μέσα από τις πολλές ερωτήσεις των επιχειρηματιών.
Σ’ όλες τις εκδηλώσεις παρόντες ήταν και Δήμαρχοι της περιοχής, οι οποίοι εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργασιών σ’ όλους τους τομείς με Δήμους του νομού μας.
Ήταν ευτυχής συγκυρία η σύμπτωση της δικής μας παρουσίας στη Νίσσα με την κατάργηση (από 18/12/2009) της βίζας, που ταλάνιζε τους Σέρβους επί σειρά ετών. Ένα κορυφαίο γεγονός, ίσως το προοίμιο για την έναρξη προενταξιακών διεργασιών για την εισδοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα διευκολύνει τις πάσης φύσεως συναλλαγές της γείτονος χώρας με την Ελλάδα και φυσικά θα αυξήσει έτι περισσότερο το ήδη αυξημένο τουριστικό ρεύμα των Σέρβων προς την Ελλάδα, αλλά και τις ακτές του Στρυμονικού κόλπου.
Με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος, ο Πρόξενος παρέθεσε δεξίωση σε ξενοδοχείο της πόλης με προσκεκλημένους υψηλούς αξιωματούχους και από άλλες χώρες. Επίσημη προσκεκλημένη στη δεξίωση και η δική μας Νομαρχιακή Αποστολή.
Θεωρούμε ότι όλη η παραπάνω κίνηση-πρωτοβουλία της ΝΑ Σερρών αποτελεί αξιέπαινη προσπάθεια για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δυο περιοχών σε όλους τους τομείς, μια προσπάθεια που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την κατάργηση της βίζας.
Επικεφαλής της Νομαρχιακής αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν από τους Αντ/ρχες κκ. Καρυπίδη, Μαλαμάκη, τον Πρ/νο Τουρισμού κ. Σύρπα, το Δ/ντη της ΑΝΕΣΕΡ κ. Ι. Καλογερούδη, ήταν ο Νομάρχης Σερρών κ. Στεφ. Φωτιάδης.
Την αποστολή πλαισίωσε και ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Βας. Τσικές, ο οποίος βλέποντας θετικά την πρωτοβουλία της Νομαρχίας, ήλθε σε επαφή, διαρκούσης της παρουσίας μας στη Νίσσα, με ομολόγους του Δημάρχους της πόλης, για ενδεχόμενες αδελφοποιήσεις και συνεργασίες, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ