Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Καταδίκη πρώην Αργεντινού δικαστή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας


Ο πρώην δικαστής Βίκτορ Μπρούσα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 21 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1979-1983), ανακοίνωσε νομική πηγή.

Ο Μπρούσα -ο πρώτος δικαστής που κρίνεται ένοχος στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον εγκληματιών που έδρασαν στην διάρκεια του «βρώμικου πολέμου"- κρίθηκε αυτουργός οκτώ εγκλημάτων στην διάρκεια της θητείας του

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Σάντα Φε, 470 χλμ. βόρεια του Μπουένος Άιρες, επέβαλε επίσης ποινές κάθειρξης 19 έως 23 ετών σε πέντε αστυνομικούς για το ρόλο που διαδραμάτισαν σε απαγωγές και βασανισμούς επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας.

Ο Μπρούσα είχε διοριστεί δικαστής στη Σάντα Φε και μετά την πτώση του καθεστώτος, αλλά καθαιρέθηκε το 2000 για την παρεμπόδιση της έρευνας για ένα δυστύχημα στη θάλασσα - είχε χτυπήσει έναν κολυμβητή με βενζινάκατο και διέφυγε. Συνελήφθη το 2005, όταν η κυβέρνηση ανακάλεσε το νόμο που παρείχε αμνηστία για τα εγκλήματα της εποχής του «βρώμικου πολέμου» και προφυλακίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ