Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ:Η καινοτομία ως προοπτική για την Θεσσαλονίκη


Η απάντηση στα αδιέξοδα της Θεσσαλονίκης είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, μία νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για την πόλη, κεντρικό ρόλο στην οποία καλείται να διαδραματίσει η Καινοτομία και η Τεχνολογία. Εμπόδιο σε αυτήν την φιλόδοξη προσπάθεια είναι η πολυδιάσπαση ανθρώπινων και υλικών πόρων, δομών και ιδεών.
Το θέμα της Καινοτομίας απασχολεί την επιχειρηματική και την εκπαιδευτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Ήδη υφίστανται πέντε σχετικές οντότητες: Η ιδιωτική Τεχνόπολη, το ΕΚΕΤΑ, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Θα ήταν περιττό να αναφέρω ή να προσθέσω περισσότερες προτάσεις ή ιδέες για την Καινοτομία, καθώς ήδη τα εν λόγω ιδρύματα έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες διερευνήσεις και διαβουλεύσεις εδώ και αρκετά χρόνια.
Το ερώτημα που τίθεται είναι άλλης τάξεως: Δεδομένου ότι ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλο Καινοτομίας, μήπως η ύπαρξη πέντε συναφών οντοτήτων προκαλεί πολυδιάσπαση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού; Μήπως, δηλαδή, η κοινή μας πρόθεση αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίησή της λόγω αυτής της πολυδιάσπασης;
Θεωρώ ζήτημα άμεσης και κατεπείγουσας σημασίας να τεθούν οι συγκεκριμένες δομές υπό μία κοινή σκέπη, μία κοινή «ομπρέλα», προκειμένου να μπορέσουμε να εκπονήσουμε μακρόπνοες στρατηγικές για το μέλλον της Καινοτομίας στην πόλη. Και αυτό διότι πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ζητούμενο μας δεν προχωράει ικανοποιητικά.
Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των φορέων και προτίθεμαι αμέσως μετά τις γιορτές να αναλάβω πρωτοβουλία ώστε, μετά από διαβούλευση, να προκύψει ένα παραγωγικό, ευέλικτο και ανοικτό συνεργατικό σχήμα , ούτως ώστε να προκύψει συντονισμός κάτω από μία κοινή ομπρέλα.
Τα διεθνή παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Το TAGUSPARK της Λισσαβώνας αποτελεί σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. To «@22» της Βαρκελώνης -στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε όσο λίγοι ο Καταλανός αρχιτέκτων Τζουζέπ Ασεμπίλιο- μεταμόρφωσε μία παρηκμασμένη περιοχή σε επίκεντρο γνώσης, τεχνολογίας και καινοτομίας, σηματοδοτώντας την έλευση του «νέο-τριτογενούς» τομέα στην Καταλανική πρωτεύουσα. Μία σειρά παρόμοιων κέντρων σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσελκύουν τεχνολογικές επενδύσεις λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα.
Η Θεσσαλονίκη έχει να επιδείξει καινοτόμες δράσεις τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και σήμερα, ενώ διαθέτει προοπτικές, επιχειρηματικό, επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό. Λόγω αυτής της παρακαταθήκης, αλλά και λόγω της στρατηγικής μας θέσης πρέπει να βρούμε μία κοινή επιχειρησιακή βάση, από την οποία θα εκπορεύονται πολιτικές για την Καινοτομία, με έμφαση μάλιστα στον ιδιαίτερο οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων επιχειρήσεων, όπου η τεχνολογική καινοτομία συναντά τις δυνάμεις της οικονομίας, οι οποίες ωστόσο δεν εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συγχρονίσουμε και να συντονίσουμε τις δυνάμεις της Καινοτομίας και της Έρευνας, προκειμένου να θέσουμε τις απαραίτητες εκείνες βάσεις που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και ελκυστικού πόλου καινοτομίας, που θα συμβάλλει τόσο στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών μας όσο και στην προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή μας.
Ήδη έχει γίνει αξιέπαινη προεργασία από τους υφιστάμενους φορείς. Πιστεύω, ωστόσο, ότι η συγκυρία είναι τέτοια, που μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες συνέργειας και ευρεία διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους παραγωγικούς φορείς, θα μας επιτρέψει να θέσουμε τις δράσεις και τις προτάσεις, προκειμένου να συμβάλουμε στη δημιουργία της νέας αναπτυξιακής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ