Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα


Ανακουφίζουμε τα αγροτικά νοικοκυριά

Άρθρο του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Τζελέπη
H ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και η αναστολή καταβολής των δόσεων των δανείων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα καθώς και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στις εγγραφές στο μητρώο του Τειρεσία περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε.

Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θα βοηθήσει τους αγρότες μας να βγουν από τα τραγικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δε, σε πλήρη εναρμόνιση με όσα προεκλογικά δεσμευτήκαμε για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται, στο νομοσχέδιο, θέλουμε να δώσουμε διέξοδο εξασφαλίζοντας, παράλληλα τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν και πάλι τον γεωργικό τομέα στην ανάπτυξη.

Αν και διάγουμε δύσκολους καιρούς είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους της υπαίθρου λαμβάνοντας μέτρα που θα ανακουφίσουν τα αγροτικά νοικοκυριά.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το άρθρο 1 του Σχεδίου Νόμου ρυθμίζει οφειλές σε επιχειρηματικά επαγγελματικά αγροτικά δάνεια ή πιστώσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2008. Σημειώνουμε ότι από το υπό ρύθμιση οφειλόμενο συνολικό ποσόν αφαιρούνται και διαγράφονται οριστικά τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Η αποπληρωμή της προκύπτουσας οφειλής γίνεται σε χρονικό διάστημα ίσο με αυτό που απομένει ή θα απέμενε μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένο κατά δύο έτη. Όταν πάντως πρόκειται για ληξιπρόθεσμη οφειλή από καταγγελθείσα σύμβαση, ή διάρκεια της αποπληρωμής δεν μπορεί να είναι μικρότερη από επτά έτη.

Επίσης, με την τέταρτη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν και οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005. Καθορίζεται όμως ως προϋπόθεση για την αποδοχή της αίτησης η προκαταβολή ποσού ίσου με το 10% της οφειλής, αφαιρουμένων από αυτήν των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών των προηγούμενων παραγράφων υποβάλλονται μέχρι την 15.3.2010.

Από την δημοσίευση του νόμου και μέχρι την 30.6.2010 το πιστωτικό ίδρυμα δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του άρθρου 1, ενώ με το άρθρο 2 δίνεται η δυνατότητα στους λήπτες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών δανείων που δυσκολεύονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις να επιτύχουν υπό προϋποθέσεις είτε μία ετήσιο περίοδο χάριτος είτε τη διετή αναστολή στην αποπληρωμή του κεφαλαίου είτε τη τριετή παράταση της διάρκειας του δανείου.

Ποιοι μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση

Στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο τίθενται οι όροι και τα ανώτατα ποσά για τα οποία είναι επιτρεπτή η αξιοποίηση μιας από τις παραπάνω δυνατότητες. Έτσι συνεταιριστικές οργανώσεις, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ομάδες παραγωγών που είχαν στην τελευταία χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 (επομένως κατά τη χρήση του 2008 ή τη χρήση από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009) ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης μπορούν να επιτύχουν την παραπάνω ρύθμιση για το ποσό μέχρι 250.000 ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Φυσικά πρόσωπα που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτική δραστηριότητα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα, μπορούν να αξιοποιήσουν την παραπάνω δυνατότητα, για οφειλές μέχρι τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Τέλος, το άρθρο 4 προβλέπει την διαγραφή όλων των δυσμενών δεδομένων από αρχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα ή λειτουργούν χάριν αυτών υπό την προϋπόθεση ότι έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολο της ή θα εξοφληθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ