Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

«Ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες

Τέλος στις επώδυνες και τραγικές καταστάσεις που βιώνουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Άρθρο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Τζελέπη

Καίριο πλήγμα στις επώδυνες και τραγικές καταστάσεις που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά η υπερχρέωση φέρνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε μια προσπάθεια να τεθούν, επιτέλους, φραγμοί σε αδικαιολόγητους και μακροχρόνιους αποκλεισμούς οφειλετών, από την οικονομική ζωή.

Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζουμε περιορισμούς και καθιερώνουμε νέα μέτρα προστασίας του οφειλέτη από την επεξεργασία δυσμενών οικονομικών δεδομένων (ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ).

Μέσα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και την αναστολή ή μετάθεση της εκπλήρωσης δανειακών τους υποχρεώσεων οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι αγρότες θα μπορούν πάλι να «ανασάνουν».

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα, όπως περιγράφηκαν από φορείς και πολίτες που συμμετείχαν στην δημόσια διαβούλευση.

Με το νομοσχέδιο αυτό εκτιμούμε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας θα ξεπεράσει τα τρία δις ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το σχέδιο νόμου για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες προβλέπει –για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1-1-2008- δύο χρόνια περίοδο χάριτος για την απόσβεση του κεφαλαίου. Εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε χρόνων. Μέχρι ένα εκατομμύριο ανα δανειολήπτη και ανα τράπεζα και μέχρι τρία εκατομμύρια για όλες τις Τράπεζες συνολικά ανα δανειολήπτη, με επιτόκιο της ενήμερης οφειλής.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν καταγγελθεί. Οφειλές συμβάσεων δανείων που καταγέλθηκαν μετά την 1-1-2008 ή θα καταγγελθούν εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων που δεν έχουν καταγγελθεί. Για τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1-1-2005 προβλέπεται ρύθμιση με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής, με την προϋπόθεση καταβολής 10% μέχρι τις 15 Απριλίου 2010. Οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού διαγράφονται μόνο εφόσον έχει εξοφληθεί το 50% της οφειλής.

Καταγγελία ανοικτού λογαριασμού

Σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων ανοικτού και αλληλόχρεου λογαριασμού δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου και μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011, ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να αποπληρώσει το κατάλοιπο του λογαριασμού σε πέντε χρόνια με ισόποσες δόσεις καταβάλλοντας κατά το πρώτο έτος μόνο τόκους με το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής. Το ίδιο ισχύει και για ποσό κατά το οποίο μειώνεται το πιστωτικό όριο. Το δικαίωμα το οφειλέτη, για ρύθμιση, ασκείται εντός ενός μήνα από την κοινοποίηση της καταγγελίας.

Τειρεσίας

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και αφορούν οποιαδήποτε οφειλή που είτε έχει εξοφληθεί ή θα εξοφληθεί μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου. Με την «αμνηστία» αίρεται και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η παραμονή δυσμενών στοιχείων για επιταγές – συναλλαγματικές καθώς και για καταγγελίες συμβάσεων καρτών και δανείων μειώνεται από τρία σε δύο χρόνια, ενώ για τις διαταγές πληρωμής μειώνεται από τέσσερα σε τρία χρόνια. Μείωση από πέντε σε τέσσερα χρόνια προβλέπεται και για τα προγράμματα πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σημειώνεται ότι η μη εμφάνιση δυσμενών οικονομικών στοιχείων που δεν έχουν εξοφληθεί αλλάζει από 500 σε 1.000 ευρώ, ενώ για αυτά που εξοφλήθηκαν αλλάζει από 1.000 σε 3.000 ευρώ.

Οι δε Τράπεζες, που έχουν διαβιβάσει δυσμενή στοιχεία στον Τειρεσία είναι υποχρεωμένες να τον ενημερώνουν και όταν οι οφειλές εξοφλούνται, χωρίς να ζητούν αμοιβή ή δαπάνη από τον οφειλέτη. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο οφειλέτη να προσφεύγει, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, στο δικαστήριο και να επιτυγχάνει να μην εμφανίζονται στον Τειρεσία τα δυσμενή δεδομένα των οφειλών μέχρι να τελεσιδικήσει το δικαστήριο, εφόσον βέβαια υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την αμφισβήτηση της οφειλής και η οφειλή δεν επηρεάζει την πιστοληπτική του ικανότητα.

Μια άλλη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο αφορά το βιβλιάριο επιταγών όπου προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της στέρησης, επιτρέπεται στις τράπεζες να χορηγούν βιβλιάριο ορισμένου συνολικού ύψους, εφόσον η πληρωμή των επιταγών που περιέχονται σε αυτό είναι εγγυημένη από φερέγγυο τρίτο πρόσωπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ