Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Δελτίο Τύπου από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Το Τμήμα Ελέγχου Τροφίμων και τα Κτηνιατρικά Κέντρα της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών εν όψει του Άγιου Πάσχα συμμετέχουν, μαζί με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, στην εντατικοποίηση των ελέγχων της αγοράς ως προς την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης και ενημερώνουν με τις παρακάτω συμβουλές τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν έτσι ώστε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που θα προμηθευτούν να είναι ασφαλή:
- Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και κατά συνέπεια ελεγχόμενα από τις Υπηρεσίες καταστήματα της αγοράς.
- Να είστε απαιτητικοί και να ζητάτε διευκρινίσεις σε ότι δεν καταλαβαίνετε ή δεν βρίσκετε σωστό κατά την αγορά των τροφίμων.
- Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα στα ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στη σκόνη και στα μικρόβια.
- Μην αγοράζεται σφαγμένα αμνοερίφια από τα μαντριά διότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την υγιεινή τους κατάσταση.
Ειδικότερα για την προμήθεια αμνοεριφίων, συκωταριών και εντέρων πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
- Όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν σφαγεί στα ελληνικά σφαγεία φέρουν ωοειδή ή στρογγυλή σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος ανοικτού μπλέ (τυρκουάζ), καθώς επίσης και δεύτερη σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου όπου αναγράφεται η χώρα προέλευσης όπως π.χ. ΕΛΛΑΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ κτλ.
- Τα αμνοερίφια από τρίτες χώρες που έχουν σφαγεί στα ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες ωοειδείς ή στρογγυλές, χρώματος καστανού και μια επιπλέον σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου με το όνομα της τρίτης χώρας.
- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν υποχρεωτικά σφραγίδες καταλληλότητας ωοειδείς σε χρώμα καστανό.
- Τα σπλάγχνα (συκώτι, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) δεν πρέπει να έχουν αλλοιώσεις όπως κύστεις και οζίδια.
- Να μην αγοράζετε συκωταριές και έντερα που ήταν κατεψυγμένα και έχουν αποψυχθεί. Είναι προτιμότερη η αγορά κατεψυγμένης συκωταριάς και να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
- Τα έντερα που θα αγοράσετε να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρώματος και να μην είναι εκτεθειμένα στη σκόνη και τα έντομα.
Για την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
- Τα τυριά να έχουν παρασκευαστεί σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Μην αγοράζετε ποτέ φρέσκα τυριά από κτηνοτρόφους που τυροκομούν οι ίδιοι χωρίς να έχουν άδεια και κωδικό αριθμό έγκρισης διότι δεν είναι σίγουρες οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής.
- Τα τυριά θα πρέπει να φέρουν ωοειδή σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον κωδικό αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.
- Η κοπή των τυριών σε φέτες θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
Για την αγορά αυγών πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
- Φροντίστε τα αυγά που αγοράζετε να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα και σε συσκευασίες με την ένδειξη του παραγωγού και την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης.
- Τα αυγά που αγοράζετε να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο κατά την πώληση.
- Να μην αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο τσόφλι διότι εκτός του ότι συντηρούνται δύσκολα μπορεί να προέρχονται από πτηνά μολυσμένα από μικρόβια που προκαλούν τροφολοιμώξεις.
- Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρείστε τα σε δροσερό χώρο.
- Η νωπότητα των αυγών διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου τους. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό αεροθάλαμο.
- Τα βαμμένα αυγά που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά και βρίσκονται εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.
Για την συντήρηση των τροφίμων το οικιακό ψυγείο όπου συντηρούμε τα τρόφιμά μας να μην είναι υπερφορτωμένο ώστε να διατηρηθεί η σωστή ψύξη, η θερμοκρασία του ψυγείου να ελέγχεται με ένα επιπλέον θερμόμετρο στο εσωτερικό του και να μην υπερβαίνει τους 7ο C.
Η κατανάλωση ασφαλών τροφίμων είναι ο κύριος στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων της αγοράς από πλευράς των Δημοσίων Υπηρεσιών. Οι έλεγχοι είναι καθολικοί, οι δυσκολίες της αγοράς είναι κατανοητές αλλά δεν νοούνται εκπτώσεις στην Δημόσια Υγεία για κανένα λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ