Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ:Μείωση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα :Μείωση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και άλλες πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης αποφάσισε να μειώσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους εισακτέους στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.
Πιο συγκεκριμένα λέγεται ότι εν όψει έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου από το ΓΕΕΘΑ, δόθηκε εντολή από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης προς τα Γενικά Επιτελεία των τριών κλάδων να μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων κατά 18% στις Στρατιωτικές Σχολές από τις οποίες αποφοιτούν αξιωματικοί και κατά 30% σε εκείνες από τις οποίες αποφοιτούν υπαξιωματικοί .
Εάν ισχύουν τα ανωτέρω και τελικά εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με τα προαναφερθέντα ποσοστά μείωσης των εισακτέων τότε δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα αυτής της απόφασης του Υπουργείου διότι ναι μεν θα υπάρξει κάποιο οικονομικό όφελος από την μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση και διαβίωση των μαθητών στις Σχολές πλην όμως μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν προβλήματα επαρκούς επάνδρωσης των επιχειρησιακών μονάδων με αποτέλεσμα την μείωση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το φαινόμενο της ασυνήθιστης τάσης παραιτήσεων των αξιωματικών εν όψει των νέων δεδομένων σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θέματα που ακόμα δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς .
Επειδή θεωρούμε ότι μια τέτοια ενέργεια παρά το οποιαδήποτε πρόσκαιρο οικονομικό όφελος από τη μείωση των δαπανών δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εγκυμονεί κινδύνους για αρνητικές επιπτώσεις στη μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μακροπρόθεσμα.
Επειδή όταν στο μέλλον διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα επάνδρωσης των επιχειρησιακών μονάδων και τοποθέτησης μάχιμων αξιωματικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης, θα είναι πλέον αργά και ανέφικτο να διορθωθεί το σφάλμα αφού η εκπαίδευση και η παιδεία ενός στελέχους , είναι υπόθεση μακροχρόνιας προσπάθειας και όχι βέβαια ταχύρυθμης εκπαίδευσης επιπέδου ΕΠΟΠ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης:
1) Εάν και σε πιο βαθμό αληθεύουν οι πληροφορίες για μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές
2) Η μείωση θα αφορά μόνο στο προσεχές ακαδημαϊκό έτος η και στα επόμενα έτη;
3) Υπάρχει ή πρόκειται να εκπονηθεί επιτελική μελέτη από τα Γενικά Επιτελεία όπως προβλέπεται ώστε να υπάρχει φυσιολογική ροή εκπαίδευσης στελεχών και επάνδρωσης των Μονάδων σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ