Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

«Πρόκληση της ιστορικής συγκυρίας – Συνεργασίας και πρωτοβουλίες με μέλλον»

Σημεία ομιλίας του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη με θέμα «Πρόκληση της ιστορικής συγκυρίας – Συνεργασίας και πρωτοβουλίες με μέλλον» που δόθηκε στη Φραγκφούρτη


«Η διεθνής συγκυρία μας υποχρεώνει σε ριζική αλλαγή πορείας. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, στάση, παιδεία». Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας χθες στη Φραγκφούρτη, σε εκδήλωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού της Περιφέρειας Ευρώπης, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο.
Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στον Νέο Πατριωτισμό, κάνοντας λόγο για την ανάγκη συλλογικών στοχεύσεων προς τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση όλων των συντελεστών της ελληνικής οικονομίας και των σχέσεών της με το διεθνές περιβάλλον. Ακόμη, μίλησε για το έως σήμερα έργο της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε, «προσεγγίζει την κρίση με τιμιότητα κοινωνικών προτεραιοτήτων».
«Το τόπος πρέπει να κινηθεί με άλλη λογική, στον αντίποδα που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια, όπου πρώτα εξασφαλίζαμε τα κονδύλια και στη συνέχεια επινοούνταν δράσεις για δικαιολογήσουν τις δαπάνες, στην προσφιλή πρακτική της διευθέτησης των ημετέρων» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.
Ο ΥφΟΙΑΝ ανέλυσε διεξοδικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει υψηλή αίσθηση ευθύνης για να μετατρέψει την κρίση σε ελπίδα και προοπτική. «Είναι καταστροφικό να ζούμε με ψευδαισθήσεις ευμάρειας, όταν διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία. Είναι πατριωτικό καθήκον να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε με βαθιές τομές που θα εξυγιάνουν τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί θα μας επιτρέψουν να προσεγγίσουμε με νέα δεδομένα το αναπτυξιακό μας έλλειμμα» σχολίασε.
Ο κ. Μπόλαρης χαρακτήρισε το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής ως μία πράξη πατριωτικής ευθύνης και ως ένα «αναγκαίο βήμα για τις μεγάλες αλλαγές που θα εξυγιάνουν τους θεσμούς και θα θεμελιώσουν το νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η δημοσιονομική κρίση είναι πρόκληση για μετατροπή της κοινωνικής εντροπίας που δημιουργήσαμε, σε ενεργειακό δυναμικό, που απορρίπτοντας τη ρητορική της θυματοποίησης, ενθαρρύνει την εξωστρέφεια για να αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση τις ευκαιρίες που δημιουργούνται».
Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι «στις προκλήσεις και τους χλευασμούς των άλλων, είναι ανώφελο να απαντούμε με ευφυολογήματα που αδυνατούν να αποκρύψουν την θλιβερή πραγματικότητα της οικονομίας μας» και επανέλαβε την έκκληση του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου για συστράτευση με γνώμονα το κοινό συμφέρον.
Ο ΥφΟΙΑΝ επισήμανε ότι η επιχείρηση αποκατάστασης των μηχανισμών αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται λόγω της επισήμανσης και ανάδειξής τους από τον έλληνα Πρωθυπουργό, εξέλιξη η οποία έχει λειτουργήσει υπέρ της ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας και του πολιτικού της κόσμου. «Η απουσία των πολιτικών αλληλεγγύης και στήριξης απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία να αποτελέσουν την πρόκληση για μία νέα ιστορική πορεία» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης.
«Κρίσιμη παράμετρος είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό θα καθορίσει και την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μέχρι σήμερα ξορκίζουμε, παραβλέποντάς το, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής της κυβέρνησης». «Εάν επιμείνουμε στο αντιπαραγωγικό, αντιαναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας, θα εγκλωβιστούμε στον ατέρμονα κύκλο του υψηλού δανεισμού και την συρρίκνωση του εισοδήματος» σημείωσε ο κ. Μπόλαρης
Αναφερόμενος στις συνέπειες της διεθνούς ύφεσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΥφΟΙΑΝ τόνισε ότι η κρίση δεν φάνηκε να επηρεάζει όσους διέβλεψαν τις τάσεις της αγοράς και ξανοίχτηκαν στις προκλήσεις της διεθνοποιημένης οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την βελτίωση του επιπέδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όχι στη βάση της μείωσης του κόστους εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά με επένδυση στην καινοτομία και την ποιότητα.
«Το νέο οικονομικό και επιχειρηματικό πρότυπο που προωθούμε, οργανώνεται με βασικούς πυλώνες της καινοτομία και την ποιότητα» τόνισε ο ΥφΟΙΑΝ, καλώντας τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, εντός κι εκτός Ελλάδας.
«Η λογική του Πρωθυπουργού είναι ότι το προϊόν που μπαίνει στο ράφι και γράφει Ελλάδα θα πρέπει να είναι ταυτόσημο με την ποιότητα. Αυτή είναι η λογική, έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην πρόκληση που ξεκινά από χώρες που επένδυσαν στο φτηνό προϊόν. Πάντα έτσι απαντούσε η Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλούστευση και επιτάχυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, το οποίο θα ψηφιστεί τον Μάιο, σημειώνοντας ότι το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, η ανάπτυξη πολύγωνων καινοτομίας και η δημιουργία συνεργατικών επιχειρηματικών συμπλεγμάτων (clusters).
«Ένα πρότυπο κατ’ εξοχήν εξωστρεφές που αναζητά ευκαιρίες και αποτολμά συγκρίσεις έξω από τα σύνορα της χώρας. Που συγκροτεί το Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι στη μαύρη εργασία, όχι στο μαύρο χρήμα αλλά σε ένα υπόβαθρο ποιοτικών παραγωγικών διαδικασιών και συνθηκών εργασίας, σε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τεχνολογικής καινοτομίας και γνωσιολογικού περιεχομένου» σχολίασε ο ΥφΟΙΑΝ. «Ο εξωστρεφής ανταγωνιστικός προσανατολισμός δεν αποτελεί επιλογή, αλλά δεδομένο που δεν μπορούμε να το παρακάμψουμε. Χρειάζεται να συνθέσουμε το όραμα, το οποίο διαμορφώνει και τη στρατηγική μας» πρόσθεσε.
«Οι αναγεννητικές δημιουργικές δυνάμεις συνυπάρχουν με τις δυνάμεις της διάλυσης, με τα ηττημένα στρατεύματα του χθες. Η κρίση προσφέρεται για διπλή ανάγνωση. Δεν επισημαίνει απλώς τον κίνδυνο, αλλά και προσανατολίζει. Γι’ αυτό χρειάζεται μία υπεύθυνη ηγεσία που λέει την αλήθεια. Δεν κρύβει το πρόβλημα. Έχει σχέδιο, έχει βούληση, και αν χρειαστεί έχει δυνατότητα να συγκρουστεί προκειμένου να υπάρξουν οι ανατροπές της μεταρρύθμισης που χρειάζεται» κατέληξε ο κ. Μπόλαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ