Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Για το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων


Προληπτικά μέτρα προστασίας από το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων, ζητά ο Νομάρχης Σερρών από τους Δήμους και τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.
Με έγγραφό του προς τους Δήμους και προς τους ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, το οποίο κοινοποιεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Νομάρχης καλεί σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.
Έχοντας υπ’ όψιν τα σχετικά έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών (ΔΕΚΕ, Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων Ν.Α. Σερρών) και εκτιμώντας ότι οι παροχές νερού που φθάνουν από τη Βουλγαρία με τον ποταμό Στρυμόνα στη λίμνη Κερκίνη, στις σημερινές οριακά μεγάλες ποσότητες, θα συνεχισθούν ενδεχομένως και το επόμενο χρονικό διάστημα, ο κ. Νομάρχης τονίζει: Επιβάλλεται όλοι οι φορείς του Νομού που εμπλέκονται στη διαχείριση των υδάτινων πόρων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) όπως και οι Δήμοι που γειτνιάζουν με τη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα, να έχουν σε ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή όλους τους μηχανισμούς και μέσα που διαθέτουν (μηχανήματα, έμψυχο δυναμικό, αντλιοστάσια) προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα τυχόν έκτακτο πλημμυρικό γεγονός.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ποσότητες που εισέρχονται μέχρι σήμερα στη λίμνη είναι οριακά διαχειρίσιμες, όμως για κάθε ενδεχόμενο πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα άμεσης επέμβασης για αντιμετώπιση απρόβλεπτου γεγονότος. Καλό είναι να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα επί των αναχωμάτων (κίνηση οχημάτων, γεωργικών ελκυστήρων, μηχανημάτων κλπ.) όπως κρίνεται αναγκαία και η απομάκρυνση μικρών και μεγάλων ζώων που βόσκουν στις παρόχθιες περιοχές.
Στο έγγραφο του κ. Νομάρχη, επισημαίνεται ότι θα πρέπει όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων να φροντίσουν για τη σωστή λειτουργία των στραγγιστικών τους δικτύων όπως και των υφιστάμενων αντλιοστασίων στράγγισης. Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να επικοινωνούν με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. για να αναφέρουν ό,τι κρίνουν αναγκαίο.
Τέλος, ο κ. Νομάρχης ζητά τη συνδρομή των υπηρεσιών για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις και για να προστατευθούν οι παρόχθιες αγροτικές εκτάσεις και οικισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ