Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στάθης Κουτμερίδης:"Τέλος στην αναρχία της ασφαλιστικής αγοράς"

Ένα από τα πολλά κακά που κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι και το σαθρό, χαλαρό και ελλιπές εποπτικό σύστημα που υπήρχε στη χώρα μας, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο των ασφαλιστικών εταιρειών στην ασφαλιστική αγορά. Η Κυβέρνηση μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα που κληρονόμησε και την κακή δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, πήρε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αλλάξει, να εκσυγχρονίσει και να αυστηροποιήσει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και στη συνέχεια, να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, τις ζημίες των ασφαλισμένων πολιτών.

Το σχέδιο νόμου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, με τίτλο «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης ζωής, οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις », αποτελεί μία αναγκαιότητα, μία απαραίτητη θεσμική παρέμβαση για να μπει επιτέλους μία τάξη σε αυτό το άναρχο και αδιαφανές θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε στο χώρο της ασφαλιστικής αγοράς. Είναι μία νομοθετική παρέμβαση που καθιερώνει κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στη αγορά, κατοχυρώνει τους επενδυτές ασφαλισμένους πολίτες, ενώ δημιουργεί ένα προστατευτικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών εταιρειών (Aspis και Commercial Value) η άδεια των οποίων προσφάτως έχει ανακληθεί,

-με την κατάργηση των ανεπαρκών και αντιφατικών και αμφιλεγόμενων ως προς τη συμβατότητά τους με την κοινοτική νομοθεσία, διατάξεων που προώθησε η Ν.Δ. με τον νόμο 3790/2009,

-με τον καθορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου ζωής σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία ή σε κοινοπραξία ασφαλιστικών εταιρειών που περιλαμβάνει σημαντικά κίνητρα για την επίτευξη της μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου.

- με τη δωρεάν και άμεση κρατική υγειονομική περίθαλψη σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ, για αυτούς που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου, όσοι διαθέτουν συμβόλαια των εταιρειών που έχουν κλείσει και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα δύνανται να εντάσσονται με απόφαση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις κατηγορίες των ατόμων που δικαιούνται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι το χρόνο λήξης του συμβολαίου τους.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να καλύψει σημαντικά θεσμικά κενά που υπάρχουν στην ασφαλιστική αγορά, να επανακαθορίσει το ασαφές και αόριστο θεσμικό πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εταιρείες και να διασφαλίσει στο βαθμό που μπορεί τους ασφαλισμένους σε αυτές.

1 σχόλιο:

  1. Μα τι λεει ο άνθρωπος;
    Να θυμίσουμε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό: «οι πολίτες απογοητευμένοι και ανήσυχοι απευθύνονται στο ΠΑΣΟΚ και ρωτούν τι θα κάνετε εσείς. Εμείς, λοιπόν, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι έχουμε σχέδιο, έχουμε προτάσεις, έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα» (18.2.09). Και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ακόμη και μετά τις εκλογές, βεβαίωνε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης, που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης» (12.09.09). Σήμερα, εννέα μήνες από τις εκλογές, κατατίθεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά από αντιφάσεις, διαρροές και παλινωδίες, βάσει των όσων προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα.
    Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση δεσμευόταν για επέκταση του ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον άτομα και κατώτατη σύνταξη 550 ευρώ ατομικά και 950 ευρώ ανά ζευγάρι αγροτών και ανασφάλιστων υπερηλίκων. (Ανδρέας Λοβέρδος, προγραμματικές δηλώσεις κυβέρνησης 18.10.09).
    Να θυμίσουμε τα τρία «δεν»: «δεν» θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, «δεν» θα μειωθούν οι συντάξεις και «δεν» θα αυξηθούν οι εισφορές (Α. Λοβέρδος, ήδη υπουργός Απασχόλησης, 26.11.09). Τελικά και τα όρια ηλικίας αυξάνονται, και οι συντάξεις μειώνονται και ελπίδα για το ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνεται.
    Να θυμίσουμε τη στάση του ΠΑΣΟΚ όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερνε το νόμο για το ασφαλιστικό. Όταν τα ταμεία από 133 ενοποιούνταν σε 13 ο νυν υπουργός Απασχόλησης δήλωνε: «σας μιλώ μετά λόγου γνώσεως, τα καθημερινά προβλήματα στη διαχείριση της περιουσίας θα είναι πολύ περισσότερα» (18.3.08). Σήμερα το ΠΑΣΟΚ περιορίζει περαιτέρω τα Ταμεία.
    Να θυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (15.2.08) ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ για «δημιουργία κρίσης και εικόνας κατάρρευσης του ασφαλιστικού ώστε να δράσει αυθαίρετα». Ως κυβέρνηση μας λένε, όμως, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα τα μέτρα με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου ότι αν δεν το κάνουμε: «η χώρα δεν έχει πορεία, δεν έχει τύχη…» (Α. Λοβέρδος, 23.4.10 ).
    Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατάγγελλε τότε ότι η Νέα Δημοκρατία απέφυγε σκόπιμα το διάλογο, δεν επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, δεν άκουσε την κοινωνία και τα μηνύματά της και δεν αντιμετώπισε με ευαισθησία τις κοινωνικές διαστάσεις του θέματος. Η …ευαισθησία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε, ασφαλώς, πολύ αυξημένη, αν κρίνουμε από τις σχεδόν καθημερινές μελοδραματικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Λοβέρδου. Όσο για τη συναίνεση είναι πασίδηλο ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι προϊόν μιας εσωτερικής κλειστής κυβερνητικής επεξεργασίας που προέκυψε από ένα προσχηματικό διάλογο.
    Να θυμίσουμε , επίσης, ότι, το ΠΑΣΟΚ, είχε ζητήσει ως αντιπολίτευση την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό: «κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση φοβάται. Ο λαός, το 70% - 80% λέει όχι στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Ζητά την απόσυρσή του. […] φοβάσθε πως θα σας πει ο λαός όχι. Κι ο φόβος για το λαό, ο φόβος για τη γνώμη του λαού, είναι επικίνδυνος. Συνιστά την προϋπόθεση κάθε είδους εκτροπής.» (αυτά έλεγε ο εισηγητής του στη Βουλή Απόστολος Κατσιφάρας νυν υφυπ. Δικαοσύνης, (01.04.08). Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι σήμερα η λαϊκή συναίνεση που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ για την προώθηση των μέτρων: Σύμφωνα με τη πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση ( MRB , 11.6.10) οι πολίτες είναι κατά 86,5% μη ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση! Δηλαδή σχεδόν 9 στους 10 πολίτες είναι ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ