Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Η αποφύλλωση του βαμβακιού είναι μια απαραίτητη επέμβαση προκειμένου να επιταχύνουμε το άνοιγμα, να πετύχουμε καλή συγκομιδή και καλή ποιότητα σύσπορου βαμβακιού. Επίσης, μόνο το αποφυλλωμένο βαμβάκι (και στεγνό) μπορεί να αποθηκευτεί.

ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Τα αποφυλλωτικά σκευάσματα πρέπει να ψεκάζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση βλάπτει την ποιότητα του βαμβακιού και πολλές φορές και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Για να δράσουν αποτελεσματικά τα αποφυλλωτικά χρειάζονται καλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 15 °C).
Σε πολύ αναπτυγμένες ή όψιμες φυτείες, που δεν ανοίγουν ενώ περνάει ο καιρός, δεν χρειάζεται να περιμένουμε το παραπάνω ποσοστό ανοίγματος και εφαρμόζουμε τη μισή δόση αποφυλλωτικού, έστω κι αν το άνοιγμα είναι μόνο 10-20%. Έτσι θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και ο αερισμός θα βοηθήσει στο άνοιγμα των καρυδιών, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρωθεί η θρέψη των καρυδιών. Στη συνέχεια, όταν το άνοιγμα προχωρήσει στο 50% κάνουμε και δεύτερη εφαρμογή μαζί με ένα ωριμαντικό.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ
Ø Φυτά με όσο το δυνατό υγιή, πράσινα φύλλα.
Ø Να επικρατήσουν μετά την εφαρμογή 4-5 ημέρες ηλιοφάνειας, καλές θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία.
Ø Καλή ποιότητα ψεκασμού (καλή διαβροχή των φύλλων, με σωστό μέγεθος σταγονιδίων που δεν απορρέουν).

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ & ΔΟΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ø Αποφυλλωτικά
1. Ethephon 48% + cyclanilide 6% (Finish): 250-300 κ.εκ./στρέμμα.
2. Carfentrazone-ethyl (Spotlight): 12,5 κ.εκ./στρέμμα +
Ethephon: 200 κ.εκ./στρέμμα.
Ø Ωριμαντικά
Ethephon: 250-350 κ.εκ./στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ