Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η συνάντηση της Ν. Α. με τους Παραγωγούς Νωπών Αγροτικών Προϊόντων

Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με τους παραγωγούς νωπών αγροτικών διατροφικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκώνα, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη.
Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών συμμετείχαν ο κ. Νομάρχης, οι Αντινομάρχες Διοίκησης – Οικονομίας – Παραγωγικότητας κ. Γιώργος Χατζηχαριστός, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μαλαμάκης και οι Διευθυντές Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.
Από την πλευρά των παραγωγών, τέθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν στην παραγωγή των προϊόντων τους στο χωράφι (όπως η ανάγκη παρουσίας εξειδικευμένων Γεωπόνων στο χωράφι ή στο θερμοκήπιο) και στη διαδικασία διάθεσης των προϊόντων, είτε απ’ ευθείας στους καταναλωτές (πλανόδιοι, λαϊκές) είτε στο εμπόριο (όπως η γραφειοκρατία στην έκδοση των αδειών, ο χώρος που αναλογεί στις λαϊκές, σε κάθε παραγωγό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλανόδιοι πωλητές – παραγωγοί εκτός Νομού, η ίδρυση και λειτουργία της δεύτερης λαϊκής στην πόλη των Σερρών, η ανάγκη οργάνωσης της παραγωγής και της διάθεσης σε συλλογικές βάσεις κ.ά.).
Οι αρμόδιοι Αντινομάρχες και οι Διευθυντές έδωσαν άμεσες απαντήσεις σε κάποια θέματα, ενώ σε κάποια άλλα δεσμεύθηκαν να τα εξετάσουν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να απαντήσουν.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Νομάρχης εξέφρασε την πολιτική βούληση και τη δέσμευση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να στηρίξει τους Σερραίους παραγωγούς και τα Σερραϊκά προϊόντα, επανέλαβε δε τη γνωστή θέση που ο ίδιος και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχουν εκφράσει, για την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας δεύτερης Λαϊκής αγοράς στην πόλη των Σερρών.
Επισήμανε ότι «η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων διατροφής είναι ο κλάδος που μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για το αγροτικό εισόδημα του Νομού Σερρών, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην παραγωγή και διάθεση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων του Νομού μας, όπως ο καπνός, το βαμβάκι, τα τεύτλα κλπ. Η παραγωγή όμως, των αγροτικών προϊόντων διατροφής πρέπει να ανταποκρίνεται στα πρότυπα που ζητούν οι καταναλωτές, δηλαδή πιστοποιημένα προϊόντα ποιότητας και ασφαλή για τον καταναλωτή. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ειδικές υποδομές και οργάνωση στην παραγωγή και διάθεση.
Τα σερραϊκά προϊόντα, όπως και να διατίθενται, πρέπει να έχουν την πιστοποίηση της ποιότητας και της ασφάλειας. Στο στόχο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της είναι προσανατολισμένες».
Τέλος, ο κ. Νομάρχης κάλεσε όλους τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων να συνεργασθούν για να καταστήσουν τα Σερραϊκά προϊόντα ανταγωνιστικά στην Ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ