Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Στις 22/09/2009 η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιρειών: Ασπίς Πρόνοια Γενικών Ασφαλειών, Ασπίς Πρόνοια Ζωής, Γενική Ένωση, Γενική Πίστη και Σκούρτης.
Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί την έντονη ανησυχία και ανασφάλεια ενός εκατομμυρίου περίπου καταναλωτών, που είναι ασφαλισμένοι σε αυτές τις εταιρείες και κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια κατάσταση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ευθύνης της Πολιτείας, η οποία φέρει ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για την προστασία των εκτεθειμένων ασφαλισμένων αλλά και για την άσκηση αποτελεσματικού προληπτικού ελέγχου επί των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Η ΕΠΚΑΣ, που τις τελευταίες μέρες δέχεται αρκετές καταγγελίες ασφαλισμένων:
• Διαπιστώνει την ύπαρξη νομοθετικού κενού για τις ασφαλίσεις ζημιών, νοσοκομειακής κάλυψης κτλ., οι περιπτώσεις των οποίων μένουν μετέωρες και καλεί την Πολιτεία να μεριμνήσει για την κάλυψη των εκκρεμών ζημιών των ασφαλισμένων και αυτής της κατηγορίας συμβολαίων
• Καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες όχι απλά να προστρέξουν για να αναλάβουν το πελατολόγιο των ασφαλιστικών εταιρειών που έκλεισαν, αλλά πρωτίστως για να καλύψουν απέναντι στους ασφαλισμένους τις εκκρεμείς υποχρεώσεις αυτών. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα πλήγμα για την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς, γι αυτό και η αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών για τους ασφαλισμένους, οφείλει να είναι και υπόθεση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών.

• Ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τις ασφάλειες αυτοκινήτων προβλέπεται η προστασία του επικουρικού κεφαλαίου για διάστημα 30 ημερών.

• Tέλος οι θιγόμενοι καταναλωτές- ασφαλισμένοι καλούνται να ασκήσουν πιέσεις, μέσω έγγραφης Αίτησης στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για να ληφθούν το συντομότερο δυνατό αποτελεσματικά μέτρα για την κατοχύρωση των συμφερόντων τους (Υπόδειγμα Αίτησης διατίθεται στα γραφεία μας), καθώς και να αναγγείλουν την ζημία στους στην υπό εκκαθάριση εταιρεία.
Για περισσότερες πληροφορίες: τηλέφωνο 23210 22518 7-9 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ