Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΔΑΚΕ για την Έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

H αξιοπιστία και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της Έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση κλονίζεται από το γεγονός και μόνο, ότι αυτή δεν έχει λάβει κανενός τύπου πολιτικής και συνδικαλιστικής νομιμοποίησης για την δημοσιοποίησή της και μάλιστα με τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ.
Για μια ακόμη φορά η συγκεκριμένη Έκθεση παρουσιάζεται χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, χωρίς να είναι γνωστή η σύνθεση της ομάδας εργασίας, που τη συνέταξε καθώς και τα ιδεολογικοπολιτικά της χαρακτηριστικά, γεγονός που μας αναγκάζει να καταγγείλουμε τον αυθαίρετο και μονοπαραταξιακό τρόπο που επέλεξαν κάποιοι στη λειτουργία της ΓΣΕΕ.
Η ΔΑΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους λογικές και σκοπιμότητες. Σε καμία περίπτωση δε θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας τη συνδικαλιστική νομιμοποίηση της Έκθεσης του ΙΝ.Ε./ΓΣΕΕ, όταν επιχειρείται από κάποιους αυτή να χρησιμοποιηθεί σε «πολιτικά ύποπτο» χρόνο ως εργαλείο και ως μια άτυπη δεξαμενή ενσωμάτωσης επιχειρημάτων σε έναν ευτελή, ανεύθυνο και λαϊκίστικο πολιτικό λόγο.
Αν και έχουμε την άποψη ότι ο κύκλος παρέμβασης της ΓΣΕΕ στην Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, δια μέσω των συγκεκριμένων εκθέσεων του ΙΝΕ, που παρουσιάζονται πάνω από μία 10 ετία, έχει κλείσει, παρα ταύτα είναι σαφές ότι η παρέμβαση της ΓΣΕΕ θα ήταν αποτελεσματικότερη αν είχε τη νομιμοποίηση των οργάνων της ΓΣΕΕ και η δημοσιοποίησή της γινόταν μετά τις εκλογές.
Με αυτόν τον τρόπο η Συνομοσπονδία θα αναδεικνύονταν σε ένα αξιόπιστο συνομιλητή στο πλαίσιο ενός εθνικού κοινωνικού διαλόγου, διασφαλίζοντας την ορθότητα των διεκδικήσεων των εργαζομένων ενόψει της κατάρτισης του νέου Προϋπολογισμού.
Η ΔΑΚΕ με όποιο τρόπο κρίνει αποτελεσματικότερο θα προσπαθεί καθημερινά με τις παρεμβάσεις και τη δράση της να διασφαλίζει στο βαθμό που της αναλογεί, την ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη πορεία και λειτουργία των συνδικάτων και των σημερινών ερευνητικών υποστηρικτικών τους φορέων, όταν αυτά λειτουργούν ως φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων και όχι ως προέκταση πολιτικών κομμάτων.
Οφείλουμε ως συνδικάτα να αναζητήσουμε νέους τρόπους παρέμβασης, περισσότερο αντικειμενικούς χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες.
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας περιμένει από εμάς ριζοσπαστικές, εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς αγκυλώσεις και αποκλεισμούς. Συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες λύσεις σε θέματα καταπολέμησης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, προώθησης πολιτικών αναδιανομής του πλούτου, αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, καταπολέμησης της ανεργίας κλπ.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων της Έκθεσης, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και πραγματική ανάκαμψη βασισμένη στην:
- Φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών
- Απορρύθμιση και προώθηση περαιτέρω ευελιξιών των εργασιακών σχέσεων
- Ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς εργασίας χωρίς κανόνες και ισχυρούς ελεγκτικούς
μηχανισμούς
- Μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων
- Επιβάρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Αντιθέτως, στηρίζουμε και προωθούμε τις πολιτικές που έχουν ως κατεύθυνση:
- Την αναδιανομή του εισοδήματος
- Την κατοχύρωση και τον σεβασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
- Την στήριξη και την δημιουργία εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας στους εργαζόμενους
- Την ενίσχυση και προώθηση της τεχνολογικής εξέλιξης
- Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην οικονομία της γνώσης
- Την έμφαση στις στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης
- Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής
- Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας
- Την αύξηση της φορολόγησης των πολύ μεγάλων εισοδημάτων και των κερδών των επιχειρήσεων
- Τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που θα θέτει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό για το περιβάλλον και που θα διασφαλίζει τη βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, είναι μονόδρομος.
Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι απαραίτητο να γίνει με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, εάν θέλουμε να υπάρχουν αποτελέσματα τα οποία να οδηγούν σε μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας για όλους, με κοινωνική ειρήνη και συνοχή.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η παρέμβαση και ο ρόλος της ΓΣΕΕ, στο παραπάνω πλαίσιο, οφείλει και υποχρεούται να είναι διεκδικητικός, παρεμβατικός και αποφασιστικός προς όφελος των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.
Τα συνδικάτα οφείλουν το συντομότερο, προκειμένου να αναβαθμιστούν και να επιτύχουν τους στόχους τους, να ανεξαρτητοποιηθούν από τον κομματικό εναγκαλισμό και τις κομματικές σκοπιμότητες.
Η παράταξή μας, στον τομέα αυτό, έχει δώσει πολλαπλές και επιτυχημένες εξετάσεις, καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις να την ακολουθήσουν προς όφελος των ίδιων των Συνδικάτων και της Ελληνικής Κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ