Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αλλάζει τη ζωή μας η Συνθήκη της Λισαβόνας, κι ας το παραβλέπουμε!


Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η περιβόητη Συνθήκη της Λισαβόνας. Με την Συνθήκη αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι η πυξίδα στον αχαρτογράφητο ωκεανό της παγκοσμιοποίησης. Αυτή τη θέση θα εκφράσει σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ στη Λισαβόνα όπου μετέβη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της ισχύος της νέας Συνθήκης που θα διέπει τη λειτουργία της Ενωσης.
Προτού αναχωρήσει προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Σήμερα θα εορτάσουμε τη έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας. Πρόκειται για την αρχή μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και θα την εγκαινιάσουμε εκεί όπου η Συνθήκη υπογράφηκε. Τον 15ο αιώνα οι πορτογάλοι ναυτικοί σήκωναν πανιά από τη Λισαβόνα προκειμένου να εξερευνήσουν τις αχαρτογράφητες θάλασσες της Γης. Σήμερα ζούμε σε ένα νέο παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε όμως ένα νέο χάρτη που θα μας καθοδηγεί: τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Συνθήκη ενισχύει τη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα στην Ένωση. Δίνει μια τεράστια ώθηση στις εξουσίες του άμεσα εκλεγόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι το εργαλείο, όχι ο σκοπός. Η Συνθήκη δίνει στην Ένωση τα εργαλεία με τα οποία θα διαλύσει τις ανησυχίες των πολιτών”.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας. Οι βασικές εξουσίες που θα αναλάβει το Κοινοβούλιο με τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι:
- οι ευρωβουλευτές θα συναποφασίζουν με τους υπουργούς των κρατών μελών σε 40 περίπου νέους τομείς, επιπλέον των άλλων 40 στους οποίους συναποφάσιζαν μέχρι σήμερα.
- στην αγροτική πολιτική και τις γεωργικές δαπάνες, που αποτελούν το 40% περίπου του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών θα συναποφασίζουν τόσο τη διάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και τη διανομή των κονδυλίων. Το ίδιο θα ισχύει και για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Οι ευρωβουλευτές θα έχουν επίσης την ίδια ισχύ με τους υπουργούς για τον τρόπο με τον οποίο τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία θα διαμορφώνονται και θα χρηματοδοτούνται.
- στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων (μετανάστευση και άσυλο, των όρων υποδοχής των αιτούντων άσυλο περιλαμβανομένων) και στον τομέα της πολιτικής διεθνούς εμπορίου, το Κοινοβούλιο θα συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών.
- το Κοινοβούλιο καθίσταται συνυπεύθυνο με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών για το σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
- οι βάσεις για μια κοινή ενεργειακή πολιτική θα συναποφασιστούν από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών.
- το Κοινοβούλιο θα εκλέγει τον Πρόεδρο της Κομισιόν, στο πλαίσιο της προεπιλογής που θα κάνουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου θα απαιτείται και για τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο οποίος θα είναι και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.-
Πηγή:tapragmata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ