Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τα χελιδονίσµατα


Από την αρχαιότητα τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειµώνα και τον ερχοµό των χελιδονιών µε τα «χελιδονίσµατα». Κρατώντας το οµοίωµα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη ή στο χωριό τραγουδώντας τη «χελιδόνα», ζητούσαν φιλέµατα. Το έθιµο της «χελιδόνας» συνεχίζεται σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας ως σήμερα. Την 1η του Μάρτη τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόµους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, αγγελιοφόρους της άνοιξης, που δε θ' αργούσε να έρθει. Περασµένο σε ένα ραβδί, κρατούσαν ένα καλάθι µε φύλλα κισσού, σύµβολο της αειθαλούς βλάστησης. Στην άκρη του ραβδιού στερέωναν ένα ξύλινο χελιδόνι που είχε κουδουνάκια στο λαιµό του και, τριγυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι, κουνούσαν το ραβδί τους και έλεγαν τα «χελιδονίσµατα». Οι νοικοκυρές τους προσέφεραν άσπρα άβραστα αυγά για να τα δώσουν στο δάσκαλο ή για να τα πουλήσουν και να βγάλουν χρήµατα για το σχολείο τους. Τα “χελιδονίσματα” αναβιώνουν στη Νιγρίτα και σε πολλά χωριά της Βισαλτίας, Τερπνή, Χουμνικό, Σιτοχώρι, κ.ά.

Ηττήθηκαν οι ομάδες του Ν. Σερρών στη Γ΄Εθνική ποδοσφαίρου



Α' Γύρος - 24η αγωνιστική



Κοζάνη-Εορδαϊκός 0-1
Αναγέννηση Επανωμής-Νίκη Βόλου 3-0
Πυρσός Γρεβενών-Καστοριά 3-0
Π.Α.Ο.Ν.Ε.-Αναγέννηση Γιαννιτσών 1-3
Θερμαϊκός-Φωκικός 0-4
Μακεδονικός-Βισαλτιακός 1-0
Τρίκαλα-Αναγέννηση Σερρών 1-0
Εθνικός Φιλιππιάδας-Δόξα Κρανούλας 6-0


Οι Σερραϊκές ομάδες ισοβαθμούν στις 11η και 12η θέσεις με 23 βαθμούς έκαστη.


Ταυτότητες και πολυπολιτισμός

"Ταυτότητες και πολυπολιτισμός" ήταν το θέμα ομιλίας που ανέπτυξαν οι Νεκτάριος Δαπέργολας και Κώστας Καραΐσκος την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην ημερίδα που διοργάνωσε η ενορία του Αγ. Δημητρίου.
Την προηγούμενη μέρα Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30, στα γραφεία της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., Χρ. Σμύρνης 14, 1ος όροφος οι Νεκτάριος Δαπέργολας και Κώστας Καραΐσκος ανέπτυξαν το θέμα: "Τί συμβαίνει στη Θράκη σήμερα".
Υ.Γ. Ο Ν. Δαπέργολας και ο Κ. Καραΐσκος ήταν και οι προσκεκλημένοι ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση της Ένωσής στις 11 Ιουνίου 2008 με θέμα: "Γλώσσα και συστήματα κυριαρχίας"

Tρίποντο με Αγροτικό Αστέρα

Τη δεύτερη κατά σειρά νίκη τους πέτυχαν τα «λιοντάρια». «Θύμα» τους αυτή τη φορά ο Αγροτικός Αστέρας τον οποίο κέρδισαν με 1-0 και ανέβηκαν ακόμη πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Χρυσός σκόρερ ο Μπόζινταρ Τάντιτς με το γκολ του στο 75'.

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στο 2ο της αναμέτρησης ο Πανσερραϊκός κινήθηκε επικίνδυνα στα καρέ της αντίπαλης ομάδας αλλά το σουτ που έπιασε ο Κωνσταντινίδης έδιωξε σε κόρνερ αμυντικός του Αγροτικού Αστέρα.
Η ομάδα μας είχε την εδαφική περιοχή, πίεζε συνέχεια τον αντίπαλο και δημιουργούσε τις ευκαιρίες.

Στο 27΄οι Αθανασιάδης και Κωνσταντινίδης συνδυάστηκαν τέλεια αλλά η παράλληλη σέντρα που έγινε στα αντίπαλα καρέ απομακρύνθηκε από την άμυνα των φιλοξενουμένων. Στο επόμενο λεπτό και πάλι ο Κωνσταντινίδης δημιούργησε τις προϋποθέσεις αλλά η αμυντική ζώνη του Αγροτικού Αστέρα επενέβη έγκαιρα.

Στο 35΄ ο Πανσερραϊκός κέρδισε φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τάντιτς, το σουτ που επιχείρησε ήταν καλοχτυπημένο αλλά η άμυνα των αντιπάλων και πάλι απομάκρυνε τον κίνδυνο. Στο 38΄ η μπάλα έφτασε στη μικρή περιοχή του Αγροτικού Αστέρα από σέντρα του Κωνσταντινίδη αλλά η κεφαλιά του Σκάγκλια εξουδετερώθηκε από τον Γιακουμή, ο οποίος και μπλόκαρε τη μπάλα. Στο 45΄ ο Πανσερραϊκός κέρδισε φάουλ και πάλι στο ύψος της μεγάλης περιοχής. Αυτή τη φορά την εκτέλεση ανέλαβε ο Ζαπρόπουλος αλλά το σουτ έφυγε άουτ.

Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου ο Κωνσταντινίδης έβγαλε πολύ ωραία μπαλιά για τον Γεωργιάδη αλλά πόδι αμυντικού σταμάτησε εκεί την ευκαιρία για την ομάδα μας.

Στο 70΄ η ομάδα μας έφτασε μία ανάσα πριν από το γκολ. Η μπάλα έφτασε στη μικρή περιοχή μετά το φάουλ που εκτέλεσε ο Τάντιτς αλλά το σουτ που έπιασε ο Παπάζογλου μπλόκαρε ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Στα επόμενα λεπτά η ομάδα μας πολιορκούσε συνέχεια την αντίπαλη περιοχή και στο 75΄ ήρθε το γκολ. Σε μία φάση διαρκείας η μπάλα έφτασε από τον Τράκις στον Τάντιτς, ο οποίος αμέσως έπιασε δυνατό σουτ κάνοντας το 1-0.
Πηγή: ΠΑΕ Πανσερραϊκός

Διαγωνισμός συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού

Εβδομάδα Γαλλοφωνίας 2010
Διαγωνισμός συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού


Στο πλαίσιο της εβδομάδας Γαλλοφωνίας που φέτος θα εορταστεί από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2010, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης οργανώνει διαγωνισμό συγγραφής ποιημάτων Χαϊκού.

Εδώ και πέντε χρόνια, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης εκδίδει μικρές κάρτες-ποιήματα, σε σχήμα εισιτηρίου του μετρό, που στη συνέχεια μοιράζει στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, στη διάρκεια της εβδομάδας Γαλλοφωνίας. Πολλοί από εσάς λάβατε μέρος στέλνοντάς μας τα χαϊκού των μαθητών σας. Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους νεαρούς «συγγραφείς» χαϊκού της Βόρειας Ελλάδας, τόσο τους μαθητές Γυμνασίου όσο κι αυτούς του Λυκείου.

Σύντομη υπενθύμιση των κανόνων συγγραφής Χαϊκού

Το Χαϊκού είναι σύντομο ποίημα ιαπωνικής προέλευσης, εμπνευσμένο κυρίως από τη φύση και εκφράζει ένα φευγαλέο συναίσθημα όπως θαυμασμό, χρησιμοποιώντας πάντα γλώσσα απλή και κατανοητή από όλους. Αποτελείται συνήθως από τρεις στίχους των 5-7-5 συλλαβών ο καθένας. Περιλαμβάνει πάντα μια λέξη που το τοποθετεί στο χρόνο (εποχή, στιγμή της ημέρας κλπ) και αποφεύγει την ομοιοκαταληξία. Κάθε στίχος αρχίζει με κεφαλαίο γράμμα και αποφεύγει τη στίξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχίζουμε μ’ένα "γενικό πλάνο" (γενική άποψη της εικόνας) και κλείνουμε μ’ένα "κοντινό πλάνο" (μια λεπτομέρεια της εικόνας).

Το θέμα του διαγωνισμού

Το θέμα του διαγωνισμού είναι η το νερό, σε όλες τις μορφές, στο περιβάλλον μας...

Ο « μπλε πλανήτης », έτσι ονομάζουμε τη Γη από τότε που τη φωτογραφήσαμε από το διάστημα. Ξέρετε γιατί; Διότι, τα τρία τέταρτα της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτονται από θάλασσες και ωκεανούς. Ωστόσο, όλο το νερό του πλανήτη μας δεν είναι ορατό από το διάστημα. Σε ποιες μορφές και που μπορούμε να βρούμε νερό;

Υπολογίζεται ότι συνολικά το νερό της Γης αντιστοιχεί σε περίπου 1.384 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή 1.384 εκατομμύρια εκατομμυρίων λίτρα νερού ! Το νερό, H2O, είναι το μόνο στοιχείο που συναντάται στις τρείς μορφές της ύλης (στερεά, ρευστή ή σε μορφή αερίου) σε κανονικές θερμοκρασίες.

Τα αλμυρά νερά των θαλασσών και των ωκεανών είναι περίπου το 97,4 % του συνόλου, ενώ το υπόλοιπο, δηλαδή μόνο 36 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα είναι γλυκό νερό που βρίσκεται στα παγόβουνα, στους πολικούς πάγους, στα υπόγεια νερά, στις λίμνες, στα ποτάμια και στην ατμόσφαιρα.

Μόνο τα διαθέσιμα αποθέματα γλυκού νερού, δηλαδή λιγότερο από το 3% του συνόλου, χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο. Το γεγονός ότι δεν είναι ανεξάντλητα και κυρίως το ότι η κατανομή τους στην επιφάνεια της Γης είναι πολύ άνιση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλούς πληθυσμούς. Η διαχείριση του νερού αποτελεί ένα στρατηγικό παιχνίδι που γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθόσον αυξάνεται ο πληθυσμός της γης.

Τα ποιήματα των μαθητών θα αξιολογηθούν από γαλλόγωνη επιτροπή η οποία θα επιλέξει 20 από αυτό που θα εκδοθούν με τη μορφή κάρτας-ποιήματος και θα διανεμηθούν / προωθηθούν, σε δάφορες μορφές, στις κυριότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια της εβδομάδας Γαλλοφωνίας. Τα τρία καλύτερα θα βραβευθούν.

Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν το δελτίο εγγραφής το αργότερο μέχρι την 10η Μαρτίου 2010 και να το αποστείλλουν με φαξ στο 2310 841 283.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία παρακαλώ επικοινωνείστε με την κα Μαριάνθη Πάσχου στο τηλέφωνο : 2310 821 231 (104) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpaschou@ift.gr

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτα δες το γείτονα και μετά τον ήλιο...


Μαζικές πτωχεύσεις ξενοδοχείων στη Βουλγαρία λόγω κρίσης
Ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες σε χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, αλλά και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία πριν από ορισμένα χρόνια ήταν, λόγω τιμών, απλησίαστα, τώρα πια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο "σφυρί" και αναζητούν νέο ιδιοκτήτη, ικανό να τα καταστήσει κερδοφόρα και βιώσιμα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ/ΜΠΕ.Σύμφωνα με στοιχεία από κτηματομεσιτικές εταιρείες στη Βουλγαρία, ο αριθμός των ξενοδοχείων προς πώληση στα χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων το Παμπόροβο, διαμορφώνεται σε 43. Στο Μπάνσκο 22 ξενοδοχεία βρίσκονται στη διαδικασία πώλησης, με τιμή που κυμαίνεται από 195.000 ευρώ μέχρι 6,5 εκατ. ευρώ. Στο Παμπόροβο, διατίθενται 14 ξενοδοχεία για πώληση, με τιμές που ξεκινούν από 198.000 ευρώ και φθάνουν έως και 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο Μπόροβετς, επτά ξενοδοχεία με τιμές από 750.000 ευρώ έως και 6,2 εκατ. ευρώ είναι προς πώληση.Το πιο ακριβό ξενοδοχείο που τίθεται προς πώληση ανήκει στην εταιρεία Happy Home, με έδρα τη Βάρνα. Η τιμή πώλησής του διαμορφώνεται σε 11,5 εκατ. ευρώ, κατά 20% μειωμένη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν υπήρξε η πρώτη προσπάθεια πώλησης του ξενοδοχείου. Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, που διαθέτει εστιατόρια, αίθουσα μπόουλινγκ, γυμναστήριο, αίθουσα συνεδρίων και άλλες εγκαταστάσεις. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε την επωνυμία του ξενοδοχείου, ωστόσο γνωστοποίησε πως υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ξενοδοχείου.Από την άλλη πλευρά, περίπου 230 ξενοδοχεία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας βγήκαν προς πώληση. Μόλις τα 70 από αυτά έχουν αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα υπόλοιπα έχουν μικρή αξία, διότι πρόκειται κυρίως για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις. Στην παραθαλάσσια περιοχή του γνωστού θερέτρου Sunny Beach πωλείται ξενοδοχειακό συγκρότημα, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο καλύπτει έκταση 6.780 τ.μ. Στη Βάρνα, τα πιο ακριβά ξενοδοχεία βρίσκονται στο θέρετρο Golden Sands και φτάνουν έως και τα 40 εκατ. ευρώ.

Ν.Σ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ: ΕΝΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις δημοτικές σε 266 χιλ. μετανάστες.

Χωρίς αλλαγές κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια («Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών & άλλες ρυθμίσεις»), με το οποίο αφενός βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε περίπου 266.000 ομογενείς και αλλοδαπούς. Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων. Πάντως, η ΝΔ ζητά το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι να δοθεί στους μετανάστες όχι για τις επόμενες αλλά για τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί την επόμενη εβδομάδα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να ψηφισθεί εντός Μαρτίου, προβλέπει μεταξύ άλλων: 1) Τα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς οι οποίοι και οι δύο διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. 2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. 3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια, θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας. Παράλληλα με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για να διαβασέτε το κείμενο του ν/σ κάντε κλικ εδώ: SXEDIO_NOMOU_ITHAGENEIA.doc

• Ν. Χουντής: Τα μέτρα εις βάρος των εργαζομένων στην Ελλάδα, προπομπός και για άλλες χώρες


Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, είπε τα εξής:

"Σήμερα στην Ελλάδα γίνονται μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Βγήκε στους δρόμους ο θυμός και η αγανάκτηση των εργαζομένων για τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μέσω και του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αντί σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ληφθούν μέτρα υπέρ των αδύναμων οικονομιών, να παρθούν μέτρα για να τεθεί ένα τέρμα στους κερδοσκόπους.
αντί να δημιουργηθεί μια ομπρέλα οικονομικής και κοινωνικής αλληλεγγύης,
· αντί να παραδεχτεί το Συμβούλιο ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υφίσταται και η επαναφορά του θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση
· αντί να παραδεχτεί η Επιτροπή ότι η Στρατηγική της Λισσαβόνας έχει αποτύχει παταγωδώς, ετοιμάζει τη Στρατηγική Ευρώπη 2020 ως συνέχεια της προηγούμενης.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, υπαγορεύονται μέτρα κατά των εργαζομένων που δεν φταίνε για την κρίση. Αυτά τα μέτρα όμως θα είναι προπομπός και για ανάλογα μέτρα σε άλλες χώρες. Ο λαός της Ελλάδας και οι άλλοι λαοί σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίζουν το Συμβούλιο, την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αντιμετώπισε ο λαός της Αργεντινής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".

Προβλήματα μικρομεσαίων επαγγελματικών και εμπόρων


Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σχετική με τα προβλήματα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων, ο Βουλευτής Σερρῶν του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει ιδιαιτέρως εμφανείς συνέπειες στην τάξη των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων στην Πατρίδα μας. Οι μικρομεσαίες κατηγορίες μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβιώσεως και ολοένα και περισσότεροι αναγκάζονται να διακόψουν την δραστηριότητά τους. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κάθε κλάδου, το παραεμπόριο των λαθρομεταναστών και η αδυναμία προσβάσεως στην χρηματοδότηση λόγω μικρού μεγέθους είναι μερικά μόνον από τα προβλήματα που εξωθούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρούς εμπόρους στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Οι συνέπειες για την οικονομία και για την κοινωνία είναι ανυπολόγιστες. Αύξηση της ανεργίας, καταχρεωμένα νοικοκυριά με κατεσχημένα σπίτια, μείωση των εσόδων του δημοσίου, κοινωνικές εντάσεις και εξαφάνιση σιγά-σιγά μιας τάξεως επαγγελματιών που για δεκαετίες αποτελούσε την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.
Η ελληνική οικονομία δεν χαρακτηρίζεται μόνον από μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολουμένων στον τριτογενή τομέα που παρουσιάζει τα ανωτέρω προβλήματα, αλλά και από μεγάλο αριθμό Ελλήνων απολυμένων εργαζομένων και ανέργων που προσπαθούν να εισέλθουν σ’ αυτόν τον τομέα για να διαβιώσουν, διότι λόγω ηλικίας ἤ άλλων προβλημάτων η απασχόλησή τους εκεί είναι η τελευταία τους ελπίδα.
Τα τελευταία 15 περίπου χρόνια, όμως, με την ακολουθουμένη πολιτική όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από φυσικά πρόσωπα, υπηκόους τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.), που εισέρχονται κατά κανόνα παρανόμως στην Ελλάδα, νομιμοποιούνται εκ των υστέρων και δραστηριοποιούνται σε ελεύθερα επαγγέλματα και με εμπορικές ατομικές επιχειρήσεις, εις βάρος φυσικά των Ελλήνων πολιτών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, πόσοι είναι οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και με εμπορικές ατομικές επιχειρήσεις και πώς κατανέμονται ανά χώρα προελεύσεως;
2. Ποιος είναι ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν αποδόσεως φόρου από αυτούς;
3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να βοηθηθούν οι πανθομολογουμένως άγρια πληγέντες από την οικονομική κρίσι μικρομεσαίοι Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι;
4. Πιστεύει το Υπουργείο ότι δεδομένης της σοβαρότατης οικονομικής υφέσεως υπάρχει η πολυτέλεια για την ελληνική οικονομία «εισαγωγής» ελευθέρων επαγγελματιών από τρίτες χώρες;

τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου της Ἱεράς Μητρόπολης Σερρῶν καί Νιγρίτης

Ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης ἀνακοινώνονται τά ἑξῆς ἀναφορικά μέ τό πρόγραμμα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας:
- Τήν Παρασκευή 26 Φεβρουαρου, στίς 11:00 τό πρωί θά πραγμα­τοποιηθεῖ στόν Ἱερό Ναό του Ἁγίου Νικήτα τοῦ Νέου Σερρῶν σύναξη τοῦ ἱεροῦ κλήρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας
Στίς 7:30 τό ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας θά χοροστατήσει στήν Β’ Στάση τῶν Χαιρετισμῶν τῆς Ὑπερα­γίας Θεοτόκου, πού θά τελε­σθεῖ στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ἀρέθουσας.
- Στίς 6 τό ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου, 27 Φεβρουαρίου, θά χορο­στατήσει στόν καθιερωμένο Ἀρχιερατικό Ἑσπερινό μετά θείου κηρύγμα­τος πού τελεῖται στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τῶν Παμμεγίστων Τα­ξιαρχῶν Σερρῶν. Ὁμιλητής στόν Ἑσπερινό αὐτοῦ τοῦ Σαββάτου θά εἶναι ὁ Αἰδε­σιμ. Σταυρ. Οἰκονόμος π. Εὐάγγελος Ἀναστασίου, Ἐφημέριος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου Σερρῶν.
-Τήν Β’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, 28 Φεβρουαρίου, ὁ Σεβ. Ποιμε­νάρχης μας θά ἱερουργήσει στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἑπταμύλων.
Στίς 6 τό ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς θά χοροστατήσει στόν Γ’ Κατανυ-κτικό Ἑσπερινό τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς πού θά τελεσθεῖ στόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτό­κου Σερρῶν. Προσκεκλημένος ὁμιλητής εἶναι ὁ Πα­νοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Χερουβείμ Βελέτζας, ὁ ὁποῖος θά ὁ­μιλήσει ἐποικοδομητικῶς πρός τό χριστεπώνυμο πλήρω­μα, μέ θέμα τήν προσφορά τῆς ἀσκήσεως καί τῆς νηστείας στήν πνευματική μας ζωή.

Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου

Το Επιμελητήριο Σερρών ενημερώνει τις Επιχειρήσεις - μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ότι στις 11, 12 και 13 Μαρτίου 2010, στο ξενοδοχείο Elpida Resort, της πόλης μας, θα πραγματοποιηθεί το Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.) . Το εν λόγω Συνέδριο, συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Σερρών και η Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.Στην ανωτέρω εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των εργοληπτικώνοργανώσεων από όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, να προβάλουν τα προϊόντατους και να έρθουν σε επαφή μαζί τους.Οι επιχειρήσεις-μέλη μας που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τα προϊόντατους, είτε να έρθουν σε επαφή με Εργολήπτες Δημοσίων Έργων, μπορούν να επικοινωνούν με το Επιμελητήριο Σερρών για περαιτέρω διευκρινήσεις και οργανωτικές λεπτομέρειες, στα τηλέφωνα 23210 99734, κ. Σίκαλος και 2321099726, κα Τσιαρέα.Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.Βρείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου στην ιστοσελίδα www.pesede.gr , www.serreschamber.gr

ECOMOBILITY


ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Δ/ΝΣΗ Τ.Υ.
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στις 1 Μαρτίου 2010 και ώρα 18:00 το απόγευμα στο κτίριο πρώην ΔΕΠΚΑ, (Εθ. Αντίστασης & Χατζηπανταζή γωνία) θα γίνει η παρουσίαση των εργασιών και προτάσεων από τους μαθητές της Γ τάξης του 2ου Γυμνασίου Σερρών, που εργάστηκαν στην περίοδο από το Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2010, λαμβάνοντας μέρος στην εκστρατεία ECOMOBILITY – Οικολογική Μετακίνηση. Οι προτάσεις των μαθητών προωθούν την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προέρχεται από την αλόγιστη χρήση των οχημάτων και την ελευθερία μετακίνησης των πολιτών.
Οι μαθητές της ομάδας ECOMOBILITY Σερρών είναι οι:
Καπρινιώτης Γρηγόρης
Καραστεργίου Σταυρούλα – Ροδούλα
Κοβανίδου Καλλιόπη
Κορακάς Αθανάσιος
Κωνσταντινίδου Ευαγγελία
Μαργαριτίδου Μαρία
Μιλτσούδη Σμαρώ
Μουστάκα Στυλιανή
και συντονίζει την ομάδα η κα Ναυροζίδου Μαρία, Καθηγήτρια Φυσικός.
Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνει αξιολόγηση από επιστήμονες που συμμετέχουν στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Εκπροσώπους του Δήμου Σερρών. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι 10 καλύτερες εργασίες της Εκστρατείας θα προκριθούν για την τελική αξιολόγηση που γίνεται στην Αθήνα από την Τελική Επιτροπή Αξιολόγησης. Η ομάδα με την καλύτερη εργασία θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες από την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τον Ιούνιο ενώ οι τέσσερις πιο δημιουργικές εργασίες θα φιλοξενηθούν στην Περιβαλλοντική Κατασκήνωση ECOCAMB.
Ευχόμαστε στην ομάδα ECOMOBILITY Σερρών καλή επιτυχία!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη του κ. Μ. Μπόλαρη στον Νομάρχη Σερρών




Τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών θα επισκεφθεί ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 10 το πρωί.
Ο κ. Υφυπουργός θα έχει συνεργασία με τον Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανο Φωτιάδη και τους κ.κ. Αντινομάρχες και θα ενημερωθεί για τον σχεδιασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα προβλήματα που υπάρχουν και την προώθηση επίλυσης ζητημάτων που εκκρεμούν.

Συνάντηση συνεργασίας του Υφ.Ο.Α.Ν. Μάρκου Μπόλαρη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο

Συνάντηση συνεργασίας είχαν χθες, Τετάρτη, ο ΥφΟΙΑΝ, κ. Μάρκος Μπόλαρης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Ιερώνυμο.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εκτελεί και δρομολογεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και οι συνέργειες που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας ούτως ώστε να υπαχθούν οι εν λόγω δράσεις στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν στη Μετανάστευση, την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους Ρομά.

Κραυγή αγωνίας για τις Μονάδες Κοινωνικής Ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία

Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. στην κ. Φ. Γεννηματά

Την ανάγκη διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας των Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Μέτρου 3.2 «Σταδιακή επανένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικο – οικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση» του ΕΠ «Υγεία – Πρόνοια» 2000 – 2008, τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε επιστολή της προς την Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Φώφη Γεννηματά.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι 38 αυτές δομές, συνολικής δυναμικότητας 244 ατόμων, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να μεταβεί από το ιδρυματικό πλαίσιο σε ανοιχτές δομές κοινωνικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Και ακόμη και αν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων στον τομέα της αποϊδρυματοποίησης πρέπει να αποτιμηθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι Μονάδες αυτές συνιστούν σημαντικό πυλώνα πάνω στον οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η προσπάθεια της αποϊδρυματοποίησης που επιχειρείται από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση της χώρας.

Δυστυχώς όμως, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο σημαντικός αυτός πυλώνας τίθεται σε επισφαλή θέση. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία γίνεται καθημερινά αποδέκτης πληροφοριών τόσο από εργαζόμενους όσο και από γονείς ατόμων με αναπηρία σχετικά με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι Μονάδες αυτές, αφού δεν μπορεί να καλυφθεί η μισθοδοσία του προσωπικού τους.

Το εθνικό αναπηρικό κίνημα θεωρεί ότι η επίλυση του ζητήματος της εύρυθμης λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ είναι βασικό προαπαιτούμενο μιας ουσιαστικής συζήτησης για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου αποϊδρυματοποίησης, και της διαμόρφωσης ενός πλαισίου πολιτικών προτεραιοτήτων με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών στην κοινότητα και στη διάθεση του ίδιου του ατόμου με αναπηρία, που έχει ήδη ξεκινήσει το Υπουργείο.

Αν δεν σωθούν αυτές οι Μονάδες, αν δεν διασφαλιστεί η λειτουργία τους, η παραπέρα συζήτηση είναι έωλη και κενή περιεχομένου. Διακόσια σαράντα τέσσερα (244) άτομα με αναπηρία που βγήκαν από τα ιδρύματα της χώρας επιστρέφουν σε αυτά, εάν εδώ και τώρα δεν δοθεί λύση, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες για μια άλλη πολιτική στην ιδρυματική φροντίδα της χώρας.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μην επιτρέψει τη διακοπή της λειτουργίας αυτών των Μονάδων Κοινωνικής Ένταξης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

«Δεμένη ομάδα ο Ικαρος»


Το πρωτάθλημα συνεχίζεται το Σάββατο για τους Ικάρους, που υποδέχονται τον Ικαρο Καλλιθέας στο κλειστό της Κοιλάδας (17.30). Ο γκαρντ των σερραίων, Σταύρος Ιωσηφίδης, αναγνωρίζει τις δυσκολίες του αγώνα με τους πρωτοπόρους, δήλώνει ωστόσο ότι η ομάδα δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα.
«Σίγουρα ο Ικαρος διανύει περίοδο φόρμας και αυτό φαίνεται τόσο από τις έμφανίσεις του, όσο και από τα αποτελέσματα. Είναι δεμένη ομάδα και οι παίκτες έχουν βρει τους ρόλους τους στο γήπεδο. Δεν υπάρχει όμως παιχνίδι όπου η νίκη είναι ανέφικτη, ειδικά όταν παίζουμε στην έδρα μας. Για μας όλοι οι αγώνες από δω και πέρα είναι τελικοί και το ίδιο ισχύει και για το Σάββατο. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και με τη βοήθεια του κόσμου μας θα χτυπήσουμε το παιχνίδι στα ίσα».

Ενημέρωση των μελισσοκόμων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους Μελισσοκόμους του Νομού οι οποίοι συμμετέχουν στη δράση «Τεχνική στήριξη μελισσοκόμων» για την μετακίνηση των κυψελών τους για το έτος 2010, ότι έχει αναρτηθεί η κατάσταση των δικαιούχων στα κατά τόπους Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης καθώς και στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση επί των αναγραφόμενων στην κατάσταση στοιχείων εντός δέκα (10) ημερών από την πρώτη ημέρα ανάρτησης της κατάστασης
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στο τηλ. 23213-55217 κ. Ράμναλη Παρασκευή.

«Αντιμετώπιση του εντόμου Ζάμπρους στα σιτηρά»

Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών ενημερώνει τους παραγωγούς σιτηρών ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο σε αγρούς σιτηρών των αγροκτημάτων Αλιστράτης, Αγγίστας, Λευκοθέας και της ευρύτερης περιοχής της Ν. Ζίχνης και Ροδολίβους διαπιστώθηκαν προσβολές από το έντομο Ζάμπρους (Zabrus tenebrioides).
Εφιστούμε την προσοχή στους καλλιεργητές σιτηρών των παραπάνω περιοχών, οι οποίοι όταν παρατηρήσουν ότι έχουν προσβολή πρέπει να προβούν σε καταπολέμηση.

Πρόσκληση Ε.Γ.Ε. Σερρών


Η. Πολατίδης για το Αρδευτικό της Φυλλίδος


ΒΕΛΤΙΩΣΙΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΥΛΛΙΔΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

Στις 18/1/2010 είχα υποβάλει Ερώτηση προς το Υπουργείο σας η οποία αφορούσε την μη έναρξη εργασιών για την «Βελτίωση του δυτικού και κεντρικού τμήματος Vου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος του Νομού Σερρών», αν και το έργο έχει συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Στην υπ’ αρ. 452/28.1.2010 απάντησή σας μού αναφέρατε ότι η χρηματοδότηση και η υλοποίηση του ανωτέρω έργου, καθώς και του συνόλου αυτών που είναι ενταγμένα στο Π.Α.Α. Δημοσίων Έργων, επανεξετάζονται και θα οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο της προβλεπομένης διαδικασίας συνολικής Αναθεωρήσεως του Προγράμματος.
Με την από 19/2/2010, όμως, απόφαση του Υπουργείου ενεκρίθησαν χρηματοδοτήσεις, κυρίως αρδευτικών έργων, του «Π.Α.Α. 2007-2013» συνολικής δαπάνης 15,464,751,08 €. Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής.
1. Εκσυγχρονισμός και ανακαίνιση τμημάτων αρδευτικών δικτύων ζωνών Α΄ και Β΄ λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (1ου υποέργου). Ύψος δημοσίας δαπάνης 5.559.199,48 €.
2. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων Αξιού - Β΄ Φάση (1ου υποέργου). Ύψος δημοσίας δαπάνης 947.400 €.
3. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων Δήμου Κατερίνης Ν. Πιερίας (1ου υποέργου). Ύψος δημοσίας δαπάνης 1.062.978,27 €.
4. Κατασκευή αγωγού συνδέσεως φράγματος Φανερωμένης με τα δίκτυα αρδεύσεως Ν. Ηρακλείου (1ου υποέργου). Ύψος δημοσίας δαπάνης 2.345.500 €.
Κατόπιν όλων αυτών
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
Με ποια κριτήρια επελέγησαν οι χρηματοδοτήσεις των ανωτέρω έργων και όχι αυτή του αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος Νομού Σερρών, το οποίο όπως σας είχα τονίσει και στην Ερώτηση μου είναι σημαντικότατο για την επιβίωση του πολλαπλά δοκιμαζόμενου αγροτικού πληθυσμού της περιοχής;

Πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ


Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας Έκθεση σχετικά με την "πολιτική ποιότητας των γεωργικών προϊόντων", υποστήριξε τη διατήρηση των τριών συστημάτων καταχώρισης Γεωγραφικών Ενδείξεων (γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα/ οίνος/ αλκοολούχα).
Η Επιτροπή Γεωργίας τάχθηκε υπέρ δεσμευτικής νομοθετικής ρύθμισης ως προς τη σήμανση του τόπου γεωργικής παραγωγής μόνο σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή γεωργικά προϊόντα (κατά περίπτωση), ενώ αντιτάχθηκε στην υποχρεωτική σήμανση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στα μεταποιημένα προϊόντα. Όσον δε αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ/ ΠΓΕ ζητεί από την Κομισιόν να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τον καθορισμό των ενδεδειγμένων πληροφοριών που θα αναγράφονται στην επισήμανση των προϊόντων αυτών.
Υιοθετώντας τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
1. Ζητεί να γίνει "καταγραφή όλων των ιδιωτικών συστημάτων πιστοποίησης ποιότητας, τα οποία οι ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν επί πλέον των ήδη επιβαλλομένων από την κοινοτική νομοθεσία προδιαγραφών ποιότητας. Υποστηρίζει περαιτέρω τη θέσπιση ενός Κοινοτικού Νομοθετικού Πλαισίου Βασικών Αρχών με στόχο τη διαφανή λειτουργία των εν λόγω ιδιωτικών συστημάτων πιστοποίησης".
Επισημαίνεται σχετικά ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί καλούνται να εφαρμόσουν πολλαπλά ιδιωτικά πρότυπα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων. Τα ιδιωτικά πρότυπα εμπορίας, αν και προαιρετικά, κατ' ουσίαν επιβάλλονται στους παραγωγούς από τις μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ είναι αυστηρότερα του αντίστοιχου κοινοτικού κεκτημένου. Πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η εν λόγω πρακτική, δημιουργείται σύγχυση ως προς την ποιοτική αξιολόγηση των προϊόντων.
2. Θεωρεί την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων απαραίτητη προϋπόθεση μίας ισόρροπης συμφωνίας στις γεωργικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
Κατά τον κ. Παπαστάμκο, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα συνίσταται στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ασφάλειας και ποιότητας. Απούσης όμως της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα εν λόγω προϊόντα υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές.

Η χαμένη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, μας κάνει επιφυλακτικούς για την υλοποίηση των εξαγγελιών του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα, στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μην ξεχνάμε ότι, επί 20 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ στερούσε την πόλη από τα μεγάλα έργα υποδομής. Στην πραγματικότητα, της στερούσε την ταυτότητα μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης, αντάξιας των κατοίκων της και της ιστορίας της.
Αυτήν τη χαμένη ταυτότητα, την έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ με την έναρξη των μεγάλων έργων υποδομής (μετρό, εξωτερική περιφερειακή, μετεγκατάσταση ΔΕΘ, διάδρομος αεροπροσγειώσεως, εμπορευματικό κέντρο, κ.λ.π.) καθώς επέδειξε την απαιτούμενη πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους, ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις δυσκολίες που παρεμβάλλονταν. Έργα που σφράγισαν την ευρωπαϊκή προοπτική της πόλης.
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αυτό το αναγνωρίζουν, παρά τις όποιες καθυστερήσεις είχαν παρουσιαστεί λόγω της τεχνικής φύσης των έργων αυτών.
Αυτά τα έργα επανάλαβε και πάλι ο κ. Υπουργός. Θεωρώ ότι η δήλωσή του για την ταυτότητα της πόλης “να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας ενεργειακός, διαμετακομιστικός, συγκοινωνιακός κόμβος και κέντρο καινοτομίας, γνώσης και επιχειρηματικότητας με εξωστρεφή χαρακτηριστικά” συνίσταται στην εξής φράση: “Συνεχίζουμε το έργο που ξεκίνησε και συντελέστηκε στην πόλη από τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο της διακυβέρνησής της”».

Βλάχος Ιωάννης στο «Συμβούλιο Αιρετών της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης» της Ν.Δ.

Με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά, συγκροτείται «Συμβούλιο Αιρετών της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Το Συμβούλιο θα υπάγεται οργανωτικά στη Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας, ως γνωστόν, προΐσταται ο πρώην υπουργός, βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Β. Μιχαλολιάκος.
Στο Συμβούλιο μετέχουν εκλεγμένα πολιτικά πρόσωπα από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Η σύνθεσή του έχει ως εξής:

ΔΗΜΑΡΧΟΙ:
1. Βλάχος Ιωάννης, Δήμαρχος Σερρών.
2. Τοκαμάνης Χρήστος, Δήμαρχος Διδυμοτείχου.
3. Νούτσος Γεώργιος, Δήμαρχος Γρεβενών.
4. Κυρίζογλου Λάζαρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης.
5. Κοτρωνιάς Γεώργιος, Δήμαρχος Λαμιέων.
6. Παπαλός Κων/νος, Δήμαρχος Κάμπου Καρδίτσας.
7. Τσιγκούνης Δημήτριος, Δήμαρχος Λεωνιδίου.
8. Χιωτάκης Νικόλας, Δήμαρχος Κηφισίας.
9. Καλογερόπουλος Δημήτριος, Δήμαρχος Αιγάλεω.
10. Βιρβιδάκης Κυριάκος, Δήμαρχος Χανίων.
11. Ζαμτράκης Σωτήρης, Δήμαρχος Γέρας.

ΝΟΜΑΡΧΕΣ:
1. Κουρής Λεωνίδας, Νομάρχης Ανατολικής Αττικής.
2. Σωτηρόπουλος Βασίλειος, Νομάρχης Αργολίδας.
3. Βλαχογιάννης Ηλίας, Νομάρχης Τρικάλων.
4. Καχριμάνης Αλέκος, Νομάρχης Ιωαννίνων.
5. Δακής Γεώργιος, Νομάρχης Κοζάνης.

AΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.... ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ...


Η Λιάνα Κανέλλη, πριν κάποιες μέρες, έβγαλε στην δημοσιότητα και παρέδωσε στην Βουλή μια λίστα 1.200 ατόμων, οι οποίοι έχουν κερδίσει υπέρογκα ποσά στο ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Στον κατάλογο, φέρονται να βρίσκονται πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου και μάλιστα, η γνωστή δημοσιογράφος έκανε ειδική αναφορά στον επικεφαλής της Θύρας Λ7. Ο επικεφαλής της Θύρας Λ7 Τάκης Τ. φέρεται ότι έχει κερδίσει 5,7 εκ. ευρώ, ενώ επίσης στη λίστα περιλαμβάνονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές, προπονητές, ποδοσφαιριστές, επιχειρηματίες, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και άνθρωποι της νύχτας. Στον κατάλογο, μάλιστα, δεν εμφανίζονται μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους. Τα 1.200 αυτά άτομα κέρδισαν συνολικά, από το 2002 έως το 2005, 186 δισεκατομμύρια δραχμές, χάρη σε παρεμβάσεις στο λογισμικό του ΟΠΑΠ, το οποίο ανήκει στην Ιντραλότ του Σωκράτη Κόκκαλη, μετά τη διεξαγωγή των αγώνων, ενώ όπως έγινε γνωστό υπήρξε παίκτης που αποκόμισε οικονομικά οφέλη της τάξης των 900 εκατομμυρίων δραχμών, μέσα σε έναν μόλις χρόνο. Γυναίκα ατόμου επίσης, που είναι συνεργάτης της Ιντραλότ και έχει άμεση σχέση με τα αθλητικά δρώμενα, κέρδισε μέσα σε μια διετία 11 εκ ευρώ. Όσον αφορά την έρευνα για παρόμοιες υποθέσεις, αυτή έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2004!!! Αφού ανέλαβε το κράτος να καθαρίσει την υπόθεση.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Υφ.Ο.Α.Ν. Μάρκου Μπόλαρη με τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Φούρλα Αλέξανδρο


Στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη συνάντησε σήμερα 23/02/2010 ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Φούρλα Αλέξανδρο. Ο κ. Μπόλαρης ενημέρωσε τον κ. Γενικό για θέματα που αφορούν τη Βιομηχανική Ζώνη Θεσσαλονίκης και συζήτησαν μαζί τις δράσεις των προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας.
Στη συνέχεια οι κ. Μπόλαρης και Φούρλας συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία εργαζομένων της Βιομηχανίας Χάλυβος, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Γιαννόπουλο και εκπροσώπους της εργοδοσίας. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξεύρεση λύσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η μητρική της εταιρείας από την Ιταλία, με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου. Οι κ.κ. Μπόλαρης και Φούρλας υποσχέθηκαν να ενεργήσουν με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, που με τον κύκλο των εργασιών του συμβάλλει με πολλαπλούς τρόπους στην ανάπτυξη της περιοχής και τη ροή εσόδων στο ελληνικό δημόσιο (Λιμάνι, φόροι)

Διάβαση Πεζών για τον "Καλλικράτη"


· Πρόωρη και χωρίς τις ικανές και απαραίτητες προϋποθέσεις η υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης
Επί τάπητος πλέον τίθεται το ζήτημα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, η υλοποίηση της οποίας διεκδικεί -σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση- την αλλαγή του «αυτοδιοικητικού χάρτη» της χώρας μας. Στον κατ’ επίφασιν διάλογο που έχει ξεκινήσει, αυτό που πρωτίστως διακρίνουμε είναι από τη μια μεριά (αυτή των εκλεγμένων Δήμαρχων και συμβούλων) έναν εντονότατο σκεπτικισμό, που δείχνει να σχετίζεται κυρίως με την διαγραφόμενη απώλεια των «οφικίων τους» και από την άλλη (αυτή της κυβέρνησης) μία περίεργη «πρεμούρα» για την άμεση προώθηση της μεταρρύθμισης, ως απολύτως αναγκαίας για το μέλλον της χώρας μας.
Στην παρούσα, λοιπόν, περίσταση το καίριο ερώτημα είναι:
Για ποιους λόγους γίνεται η ανατροπή αυτή και –κυρίως- προς τα πού κατατείνει;
Ας δούμε τώρα κατά πόσο ισχύει η συνήθης, σχεδόν «αυτονόητη» απάντηση εκ μέρους του κυρίαρχου λόγου (αποκέντρωση αρμοδιοτήτων – αναπτυξιακός ρόλος της Τ.Α. )

Τι μας δείχνει μέχρι τώρα εμπειρία από την προηγηθείσα θεσμική μεταρρύθμιση («Καποδίστριας»);
Κατ’ αρχάς, παρατηρούμε ότι δεν έχει υπάρξει καμιά σοβαρή αποτίμηση, κανένας αναστοχασμός επ’ αυτού. Δεν έχουν καν τεθεί –και μάλλον αποκρύπτονται σκόπιμα- ερωτήματα όπως:

Τι σηματοδοτεί η ραγδαία εξάπλωση του θεσμού των αποκαλούμενων «Δημοτικών Επιχειρήσεων» τις τελευταίες δεκαετίες;

Πόσο και πώς ωφελήθηκαν μικρές κοινότητες που προσκολλήθηκαν δορυφορικά σε μεγάλους δήμους; (π.χ. Ξηρότοπος στο Δήμο Σερρών)

Ποιοι και πόσοι πόροι «εξοικονομήθηκαν» και –κυρίως- ποιοι τους διαχειρίστηκαν, πού και πώς τους διέθεσαν;

Κατά πόσο το όποιο (νέο) θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καποδιστριακών δήμων ενθάρρυνε και ενδυνάμωσε τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών στις κοινές υποθέσεις; Κατά πόσο, δηλαδή, εμβάθυνε τους δημοκρατικούς θεσμούς;

Κατά πόσο η ιδεολογική-πολιτική οπτική και οι λειτουργικές δομές των δήμων αυτών προσδιόρισαν την κοινωνική-πολιτική συνείδηση στις αποκαλούμενες «τοπικές κοινωνίες»; Λέγοντας δε «πολιτική συνείδηση» αναφερόμαστε στην πολιτική παιδεία που χτίζεται πάνω στη βάση της θεμελιώδους διάκρισης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού πεδίου, δημόσιων και ιδιωτικών λειτουργιών, δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος.
(Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κυβερνητικό κείμενο διαβούλευσης 50 σελίδων δεν υπάρχει ούτε καν υπαινιγμός για το κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα)

Με αυτά τα δεδομένα η φιλολογία του κυρίαρχου λόγου της κεντρικής εξουσίας περί αναγκαιότητας της επερχόμενης αυτοδιοικητικής αναδιάταξης και περί ωφελειών που θα προκύψουν για τις «τοπικές κοινωνίες» από αυτή, πολύ δύσκολα μπορεί να αποκρύψει τον κυρίαρχο στόχο:

Ότι η μεταρρύθμιση αυτή κινείται αυστηρά εντός του γενικότερου νεοφιλελεύθερου οικονομικού – πολιτικού πλαισίου και απηχεί την αδημονία του κεντρικού κράτους να απαλλαγεί από τα «περιττά» βάρη κοινωνικών – δημόσιων λειτουργιών (ή να τα ελαχιστοποιήσει), μεταθέτοντας την ευθύνη στους δήμους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα τη φορτώσουν με μαθηματική ακρίβεια στις πλάτες των πολιτών-δημοτών.


Αρνητικό αποτέλεσμα της επιβολής νέων διευρυμένων χωροταξικά δήμων είναι και το ότι στενεύουν μέχρι πλήρους εξαφάνισης τα περιθώρια της λεγόμενης «χαλαρής» ψήφου των πολιτών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όσο διαστέλλονται τα μεγέθη και τα όρια των δήμων τόσο πιο σφιχτός γίνεται ο κομματικός εναγκαλισμός. Αυτό, σε συνδυασμό με την ευλαβικά τηρούμενη από τα κόμματα εξουσίας τακτική της μη θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής, τίποτε καλό δεν προοιωνίζει για το μέλλον των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Στην ουσία θα έχουμε δικομματική «εθνικοποίηση» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολύ μακράν, δηλαδή, από τα φληναφήματα του κειμένου διαβούλευσης περί «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης» και «μιας νέας πορείας των αυτοδιοικητικών και αποκεντρωτικών θεσμών» (σελ. 50)

· Ελεγκτικό – περιοριστικό ρόλο απέναντι στην όποια (αυτο)διοικητική λειτουργία και προοπτική των νέων δήμων φαίνεται ότι θα παίζουν και οι επτά (7) Γενικές Διοικήσεις που «συγκροτούνται στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών και των οποίων (Γεν. Διοικήσεων) θα προΐσταται μόνιμος δημόσιος υπάλληλος» (σελ. 41)
Το κράτος μπορεί να αποσύρεται και να εγκαταλείπει τις κοινωνικές του ευθύνες και υποχρεώσεις, διατηρεί ωστόσο εν χρήσει, «δια παν ενδεχόμενον», το μακρύ του χέρι πάνω στις, κατά τα άλλα, «κυρίαρχες τοπικές κοινωνίες».


· Σχετικά με τους οικονομικούς πόρους των διευρυμένων δήμων υπάρχει μεγάλη γενικολογία και ασάφεια του στιλ «γενναία αναδιανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση» (σελ. 23) ή «προχωρούμε, στο πλαίσιο ρυθμίσεων του Συντάγματος, στον εξοπλισμό [;] των δήμων και των περιφερειών με επαρκείς οικονομικούς πόρους» (σελ. 46). Λίγο παρακάτω όμως έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο:
«Προχωράμε στην ουσιαστική ενίσχυση της συμβολής του ΦΠΑ στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μια κρίσιμη απόφαση που ενισχύει ουσιαστικά τα οικονομικά της. Ταυτόχρονα όμως καθιστά σύμμαχο την αυτοδιοίκηση, τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή και τις τοπικές κοινωνίες στη μεγάλη εθνική προσπάθεια της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.» [;] (σελ. 46)

Να, λοιπόν, ποια θα είναι, κατά τον Καλλικράτη, η βασική πηγή χρηματοδότηση των νέων δήμων: ο ΦΠΑ και τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής!
Αφού το κεντρικό κράτος με τις τόσες (;) υπηρεσίες του δεν μπόρεσε να «συλλάβει» τους φοροφυγάδες –αναλογιστείτε βεβαίως εδώ ποιοι είναι ακριβώς αυτοί που φοροδιαφεύγουν και ποιες οι σχέσεις «εμπιστοσύνης και τρυφερότητας» που τους συνδέουν με εκάστοτε υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη- αναθέτει τώρα το κυνήγι στην Τ.Α. Είναι, βλέπετε, πασίγνωστο πως στους ΟΤΑ και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις πνέουν μόνο οι άνεμοι της ηθικής και της χρηστότητας!
Αν σε αυτά προσθέσουμε και τη συνήθη κυβερνητική τακτική της παρακράτησης θεσμοθετημένων πόρων οφειλόμενων στην Τ.Α. και ότι για το 2010 ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση 12% από τους πόρους αυτούς, τι απομένει για τη λειτουργία των δήμων; Οι αυξήσεις, εκτός των άλλων τελών, και του ΦΠΑ! Ευφυέστατο!!


Επειδή, όπως αναλύσαμε παραπάνω, είναι πολύ συγκεκριμένη η στόχευση της επερχόμενης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, ορθώνεται μπροστά μας, μπροστά σε κάθε κοινωνική – πολιτική δύναμη, συλλογικότητα ή πολίτη, που δεν ανέχεται πλέον να παρακολουθεί απαθής το θλιβερό ναυάγιο της κοινωνικής – πολιτικής συνείδησης και των δημοκρατικών θεσμών της αυτοδιοίκησης στις αφιλόξενες θάλασσες των ιδιωτικών συμφερόντων και το σκοτεινό ωκεανό της ανταγωνιστικότητας, το καθήκον να επισημάνουμε ότι πρώτιστο επείγον ζήτημα για την ίδια την ύπαρξη της Τ.Α. δεν είναι να ψάχνουμε «τις γραμμές πάνω στο χάρτη», για να μην απολέσει ο κάθε τοπικός ηγετίσκος το βιλαέτι του, αλλά:

α) Να διαφυλάξουμε το δημόσιο – κοινωνικό χαρακτήρα αγαθών και λειτουργιών, όπως νερό, παιδεία (με την ευρύτερη έννοια), περιβάλλον κ.ά. Να σταματήσουμε την οικονομική αφαίμαξη και λεηλασία του κοινωνικού πλούτου από τους ιδιώτες και τους εργολάβους.

β) Να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε θεσμικά τις δημοκρατικές εκείνες διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών, ως συλλογικών υποκειμένων της ιστορίας, που υπερασπίζονται και διευρύνουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά -όχι των ιδιωτών που βαφτίστηκαν «πολίτες»- στην επεξεργασία και λήψη αποφάσεων, οι οποίες αφορούν στην ίδια μας τη ζωή.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής υπηρετεί αυτό το στόχο.

Στη βάση, λοιπόν, των παραπάνω και με δεδομένο ότι δεν έχει ανοίξει καμιά απολύτως συζήτηση (ή «διαβούλευση») για τα θεμελιώδη ζητήματα της αυτοδιοίκησης, τα οποία αποσιωπούνται τεχνηέντως, λέμε ξεκάθαρα «ΟΧΙ» στην επιβολή του Καλλικράτη και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για να αποκτήσει φωνή, σχήμα και πολιτική υπόσταση το όραμα της συμμετοχικής αυτοδιοίκησης.

Συνάντηση Υφ.Ο.Α.Ν. Μάρκου Μπόλαρη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Ιορδάνη Αρζιμάνογλου

Πραγματοποιήθηκε χθες, 23/02/2010 συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας κ. Ιορδάνη Αρζιμάνογλου. Ο κ. Υφυπουργός ενημερώθηκε για αποφάσεις του Δ.Σ. και ενέργειες που θα προωθήσουν τη δυναμική λειτουργία της Ζώνης και Καινοτομίας. Ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε στον κ. Αρζιμάνογλου τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού οργανωτικού σχήματος και τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας καθώς και την αποτελεσματικότερη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Προετοιμάζονται για τον αγώνα του Σαββάτου


Η ήττα από το Πέραμα στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο προβλημάτισε αλλά δεν πανικοβάλλει τους ανθρώπους των Ικάρων. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα και οι «κυανοκίτρινοι» ήδη προετοιμάζονται για το επερχόμενο εντός έδρας παιχνίδι με τον πρωτοπόρο Ικαρο Καλλιθέας (Σάββατο, 17.30). Η νίκη δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το συγκρότημα του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος (την τελευταία αγωνιστική επικράτησαν του Ηρακλή με 28 πόντους διαφορά). Ωστόσο, όπως και σε όλα τα παιχνίδια, οι Ικαροι στοχεύουν στη νίκη, προκειμένου να πάρουν βαθμολογική ανάσα.
Μοναδική απουσία για την σερραϊκή ομάδα είναι αυτή του Ντέγιαν Χόχλερ, που ξεκίνησε ήδη την αποθεραπεία του μετά τηνεπιτυχημένη επέμβαση στο γόνατο.

Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Στρυμονικού στις 26-02-2010


Τακτική Συνεδρίαση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ στις Είκοσι Εξι ( 26 ) Φεβρουαρίου 2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00 μ. μ για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:
Έγκριση απολογισμού ΚΕΦΟ οικ. έτους 2008.
Έγκριση προϋπολογισμού ΚΕΦΟ οικ. έτους 2010.
Έγκριση προϋπολογισμού Κ.Α.Π.Η οικ. έτους 2010.
Έγκριση προϋπολογισμού του Ν.Π. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ οικ. έτους 2010
Έγκριση προϋπολογισμού του Ν.Π. ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ οικ. έτους 2010.
Γνωμοδότηση σχετικά με την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του τ.δ. Λιβαδοχωρίου ως προς τον χαρακτηρισμό του χώρου για την ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου- Κέντρου ευπαθών Ομάδων Λιβαδοχωρίου.
Ανάθεση συντήρησης δικτύων Φ.Ο.Π. του δήμου έτους 2010.
Ανάθεση συντήρησης αντλιοστασίων των τ.δ. του Δήμου έτους 2010.
Περί ανάθεσης της συντήρησης του ανελκυστήρα του δήμου για το έτος 2010.
Απευθείας ανάθεση προμήθειας καυσίμων (θέρμανσης και κίνησης) λόγω διεξαγωγής δύο άγονων δημοπρασιών.
Έγκριση μελέτης προμήθειας σωλήνων P.V.C.
Έγκριση μελέτης προμήθειας σωλήνων άρδευσης.
Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2010 για την μελέτη: «Σύνταξη πίνακα υλοτομίας του δημοτικού δάσους Καλοκάστρου».
Αποδοχή πίστωσης για βελτίωση οδών.
Αποδοχή πίστωσης για ερευνητική γεώτρηση γεωθερμίας.
Εκμίσθωση δημοτικού δάσους Στρυμονικού ( συστάδες : -2- 1 και 14 (διαχειριστικών ετών: 2007, 2009 και 2010 αντίστοιχα )
Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου: «Βελτίωση Οδών δ.δ. Λιβαδοχωρίου- Καλοκάστρου- Τριάδας»
Σ.Α.Τ.Α 2009 – Αποδοχή πιστώσεων – Καθορισμός εκτελεστέων έργων από το υπόλοιπο χρηματικό ποσό αυτής ύψους 29.301,24 ευρώ.
Ανάκληση της υπ` αριθ. 187/2009 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί μετατροπής της ΔΕΤΑΣ σε κοινωφελή Επιχείρηση.
Περί ασφαλιστικής κάλυψης Δημοτικού καταστήματος Στρυμονικού.

Υποψηφιότητα για τον Δήμο Σερρών του Στάθη Πανταζή.

«Φίλες και φίλοι!
Ασφαλώς και μου είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω τη σημερινή εκδήλωση, χωρίς πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την παρουσία σας εδώ απόψε και τη στήριξή σας στην προσπάθεια που από κοινού καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας. Άλλωστε από τη δική σας παρουσία αντλώ δύναμη και αισιοδοξία για το δύσκολο, αλλά και όμορφο αγώνα που μας περιμένει. Ειλικρινά σας ευχαριστώ θερμά.

Ανακοινώνοντας απόψε τη συγκρότηση μιας νέας Δημοτικής Παράταξης και την απόφασή μου να διεκδικήσω την ψήφο των συνδημοτών μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος Σερρών, δε θεωρώ σκόπιμο και αναγκαίο να σας παρουσιάσω τον εαυτό μου. Και γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κομψό και γιατί στη μικρή Σερραϊκή κοινωνία που ζούμε γνωριζόμαστε όλοι μας πολύ καλά μεταξύ μας και ο καθένας μας είναι γνωστός τόσο για την πολιτική του, όσο και για την κοινωνική του και επαγγελματική του διαδρομή. Θα περιοριστώ μόνο να δηλώσω ότι η σημερινή ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου για το αξίωμα του Δημάρχου Σερραίων έχει πίσω της μια σειρά από πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Επομένως δεν προέρχεται από το πουθενά και ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι γεννήθηκε σε κάποιου είδους θερμοκοιτίδα.

Φίλες και φίλοι!
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η τρέχουσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση δεν είναι ρόδινη, κάθε άλλο μάλιστα. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη από τον καθημερινό βομβαρδισμό που δεχόμαστε όλοι και από όλες τις πλευρές, με απαισιόδοξες προβλέψεις. Τα δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιο θα παρουσιάσει με μελανότερα χρώματα την κρίση και τις συνέπειές της στη ζωή μας. Θα μπορούσα μάλιστα αστεϊζόμενος να ισχυριστώ ότι απόψε είμαστε τυχεροί που, λόγω της παρουσίας μας εδώ, «χάσαμε» τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των περισσότερων καναλιών. Ωστόσο με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης εγώ θα ήθελα — ενάντια στο γενικό κλίμα που επικρατεί — να βάλω μια πινελιά αισιοδοξίας. Επειδή θεωρώ ότι η σημερινή κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την πατρίδα μας και επειδή πιστεύω ότι η χώρα μας αποτελεί το στόχο μιας ληστρικής επίθεσης από πολλά κερδοσκοπικά κέντρα, εκτιμώ ότι η κατάσταση είναι λιγότερη ζοφερή από αυτή που μας παρουσιάζουν και ότι εντέλει είναι αναστρέψιμη. Οι αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και η περηφάνια του είναι ασφαλώς η καλύτερη εγγύηση γι’ αυτό.
Φεύγοντας από τα γενικά και ερχόμενοι στα δικά μας, θα διαπιστώσουμε ότι η πόλη μας, οι Σέρρες, δε μας δίνει αυτή την αύρα της αισιοδοξίας και της χαράς που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Κι αυτό δεν αποτελεί υπαινιγμό ούτε υποκρύπτει διάθεση κριτικής στο έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών της πόλης μας. Εξάλλου εμείς δεν ήρθαμε εδώ απόψε για να διχάσουμε. Και πολύ περισσότερο δεν ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε και να καταδικάσουμε. Επομένως δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μας να μηδενίσουμε και να ακυρώσουμε συλλήβδην το έργο όσων διατέλεσαν Δήμαρχοι της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Απεναντίας δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να παραδεχτούμε ότι κάποιοι από τους προηγούμενους Δημάρχους κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και ενδεχομένως να αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες δουλειάς, προκειμένου να πετύχουν όσα είχαν βάλει ως στόχο με την ανάδειξή τους στο αξίωμα του Δημάρχου. Ωστόσο είναι πανθομολογούμενο ότι από την πόλη μας λείπει αυτό το κατιτίς, που θα έλεγε και ο λαός μας, το οποίο θα λειτουργούσε ως προωθητική δύναμη και θα της επέτρεπε να γυρίσει σελίδα και να κερδίσει το χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος.

Επιπρόσθετα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία, αν πάρει την έκταση που φημολογείται, θα αλλάξει ριζικά το διοικητικό χάρτη του νομού μας. Ο Δήμος Σερρών επεκτείνεται εδαφικά και είναι πιθανόν ακόμη και να διπλασιαστεί σχεδόν πληθυσμιακά. Αυτές οι μεγάλες αλλαγές αφενός μεν φοβίζουν, κυρίως τους δημότες των σημερινών περιφερειακών δήμων, αφετέρου δε αποτελούν και μια πρόκληση για τον καθένα μας, εφόσον το κύριο ζητούμενο θα είναι το πώς η ισοδύναμη πληθυσμιακά περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου θα τύχει της ίδιας ή και μεγαλύτερης προσοχής από την πόλη των Σερρών.

Από τις παραπάνω διαπιστώσεις—προκλήσεις, από την αγάπη μας για τον τόπο μας και από την ανάγκη να διεκδικήσουμε το κοινό όραμα των Σερραίων δημοτών προέκυψε και η απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου Σερραίων στις Δημοτικές εκλογές του 2010 και να συγκροτήσουμε μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες τη Δημοτική Παράταξη «Σερραίων Αμφικτυονία». Μια Δημοτική Παράταξη που φιλοδοξεί να εκφράσει με το πρόγραμμά της και κυρίως με τη δράση της και το έργο της τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά, που δημιουργούν με τη δουλειά τους, την επιστήμη τους, την τέχνη τους. Τους ανθρώπους που εντέλει παίρνουν από την πόλη τους πολύ λιγότερα από όσα ίδιοι της προσφέρουν.

Γι’ αυτό και θα αποφύγουμε σήμερα να αναφερθούμε στα αυτονόητα. Δε θα μιλήσουμε για την ανάγκη για περισσότερο πράσινο, για τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, για τη μείωση της χρήσης των οχημάτων στο κέντρο της πόλης και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του Δήμου μας, για το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου και την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, για την ισόρροπη και όχι άναρχη ανάπτυξη και επέκταση της πόλης και των άλλων περιοχών που ανήκουν ή θα ενταχθούν στο διευρυμένο Δήμο, στα πλαίσια της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμη αποτελούν ασφαλώς τα αυτονόητα καθήκοντα κάθε δημοτικής αρχής.

Θα μιλήσουμε όμως για την ανάγκη να κινητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν νέα, ζωντανά και άφθαρτα τμήματα του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας. Και κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Θα μιλήσουμε για την ανάγκη να αποκτήσει ο Δήμος μας όραμα και ταυτότητα. Την ανάγκη να βγει η πόλη των Σερρών και ο νομός μας γενικότερα από την απομόνωση και να αποκτήσει την προοπτική που θα έπρεπε να έχει αποκτήσει μετά τις κοσμογονικές αλλαγές στη γειτονιά μας την τελευταία εικοσαετία. Και ως η κυριότερη πύλη εισόδου της χώρας μας στην Ευρώπη να βρουν και ο Δήμος και ο Νομός Σερρών το βηματισμό τους και να μπουν σε μια τροχιά γρήγορης και σταθερής ανάπτυξης.

Θέλουμε να γεννηθεί στο Δήμο μας η ελπίδα. Να κυριαρχήσει η αισιοδοξία, η ζωντάνια, η χαρά, η διάθεση για δημιουργία, η διάθεση για εθελοντική προσφορά, η συμμετοχή των δημοτών στα δρώμενα του δήμου μας. Θέλουμε την πρωτεύουσα του Δήμου μας μια ζεστή και φιλική πόλη. Και, επειδή κανένας Δήμος δεν μπορεί να προκόψει ερήμην των δημοτών του, θέλουμε να εμπνεύσουμε τους συνδημότες μας και να τους πείσουμε να συμβάλουν και οι ίδιοι ενεργητικά στην αλλαγή της όψης της πόλης μας και των χωριών μας. Θέλουμε κοντολογίς, για να το πούμε κάπως σχηματικά, να εμπνεύσουμε και να πείσουμε τους δημότες ότι το πεζοδρόμιο και ο δρόμος που βρίσκονται έξω από το σπίτι τους αποτελούν τη συνέχεια και την προέκταση του σπιτιού τους.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θέλουμε τόσο η πόλη των Σερρών όσο και οι γύρω ημιαστικές περιοχές να αποτελέσουν κύτταρα και πνεύμονες πολιτισμού. Με τη διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών μας θησαυρών, την ενίσχυση των Μουσείων και των Πνευματικών Κέντρων, την οργάνωση εκδηλώσεων και τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς φιλοδοξούμε να κάνουμε το Δήμο μας ένα Δήμο του πνεύματος και της τέχνης. Και, αναπτύσσοντας και προβάλλοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού μας, να τονώσουμε την τουριστική κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρης της περιοχής μας.

Φίλες και φίλοι!
Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν την αφετηρία και τη βάση της πολιτικής μας κίνησης: Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργικότητας της πόλης και των γύρω περιοχών και η υγιής και ουσιαστική αναμόρφωση της λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν πράξη μόνο με την αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των δημοτών. Και φιλοδοξούμε να εμπνεύσουμε τη φιλοδοξία των Σερραίων δημοτών για την πόλη τους, για το δημοτικό τους διαμέρισμα, για το κοινό μας σπίτι. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα και το δικό μας όραμα, όπως το είδαμε με μια ομάδα ενεργών πολιτών. Και έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής μας αυτό το στοίχημα και αυτό το όραμα, θα διεκδικήσω στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές το αξίωμα του Δημάρχου Σερρών.»

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ


Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010, η επερώτηση που κατέθεσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και τη λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ξεκαθάρισε, ότι η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων κατέθεσε την παραπάνω επερώτηση με μοναδικό σκοπό και στόχο να βοηθήσει το Δήμο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, μέσα από την ενημέρωση, τη συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων, σχετικά με το θέμα αυτό.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, είπε ο κ. Αγγελίδης, είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και απαιτείται η συνδρομή και η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και των πολιτών για την αντιμετώπισή του.
Υπογράμμισε, ότι επιβάλλεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου Σερρών, με στόχο τη σταδιακή μείωση και εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων, μέσω του προγράμματος στο οποίο εντάχτηκε ο Δήμος Σερρών και τον περιορισμό έτσι στο ελάχιστο των δικαιολογημένων οχλήσεων και διαμαρτυριών των συμπολιτών μας προς το Δήμο, λόγω του προβλήματος των αδέσποτων.
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, η παράταξή του πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, η οποία δυστυχώς λείπει από τη δημοτική αρχή.

Η πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων έχει ως εξής:
1ον) Εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 3170/2003 (το πρόγραμμα περιλαμβάνει: περισυλλογή των αδέσποτων, στείρωση, ολιγοήμερη παραμονή στο κυνοκομείο, παράλληλη προώθηση για υιοθεσία, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, καταγραφή, σήμανση, επανατοποθέτηση στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν τα αδέσποτα).

2ον) Ταχεία ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου.

3ον) Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης των εγκαταστάσεων του δημοτικού κυνοκομείου, το πρόγραμμα αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων πρέπει να εφαρμόζεται στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του δημοτικού κυνοκομείου, αφού προηγουμένως αντιμετωπισθούν και βελτιωθούν τα όποια προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζουν οι σημερινές εγκαταστάσεις του. Επίσης ένας μικρός χώρος του σημερινού κυνοκομείου πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει ως χώρος ιατρείου – χειρουργείου.

4ον) Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν ολιγοήμερη παραμονή των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο και η επανατοποθέτησή τους στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δηλ. της ολιγοήμερης παραμονής των αδέσποτων ζώων στο κυνοκομείο, πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες στειρώσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να γίνονται π.χ. δύο, τρεις ή και περισσότερες στειρώσεις την ημέρα, όταν χρειάζεται, πρέπει ο Δήμος να συμβληθεί και με ιδιώτες κτηνιάτρους για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ο Δήμος πράγματι έχει συνεργαστεί για το σκοπό αυτό και με ιδιώτες κτηνιάτρους, αλλά η συνεργασία διακόπηκε, διότι ο Δήμος χρωστά χρήματα τους κτηνιάτρους για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Πρέπει να πληρωθούν οι κτηνίατροι και να συνεχισθεί η συνεργασία αυτή. Αν δεν εξασφαλισθεί η ταχεία ροή των στειρώσεων, τότε όσες επεκτάσεις εγκαταστάσεων κι αν γίνουν στο δημοτικό κυνοκομείο, οι εγκαταστάσεις αυτές θα γεμίζουν από αδέσποτα ζώα και θα χρειάζονται νέες επεκτάσεις.

5ον) Από τον υπεύθυνο του κυνοκομείου και της εφαρμογής του προγράμματος αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, να κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε εξάμηνο ένας απολογισμός, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, στον οποίο απολογισμό θα παρατίθενται όλα τα σχετικά στοιχεία με την εφαρμογή και την πορεία του προγράμματος. Δηλαδή στοιχεία που έχουν σχέση με την περισυλλογή, στείρωση, υιοθεσίες, εμβολιασμούς, αποπαρασιτώσεις, σημάνσεις, επανατοποθετήσεις των ζώων στο χώρο από όπου περισυλλέχθηκαν κ.λπ.

6ον) Προβολή διαφημιστικού τηλεοπτικού σποτ στα Μ.Μ.Ε. από το Δήμο Σερρών, με στόχο την προώθηση του μηνύματος, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα ζώα τους, διότι για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες και γενικότερα με τα τηλεοπτικά σποτ να προωθούνται μηνύματα, που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια της παιδείας σχετικά με τη ζωοφιλία.

Το ΑΣΕΠ σας ενημερώνει


Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Πανσερραϊκός, ομάδα για εκτός έδρας.



Στις νίκες επέστρεψε ο Πανσερραϊκός παίρνοντας τρεις πολύτιμους βαθμούς στο νησί των Ιπποτών επικρατώντας του Διαγόρα με 0-1.
Το πρώτο 25λεπτο του αγώνα δεν είχε ρυθμό και παίχτηκε κυρίως παιχνίδι κέντρου με αποτέλεσμα οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες να είναι περιορισμένες. Η ομάδα μας σε κάποια σημεία του πρώτου ημιχρόνου πίεσε τους αντιπάλους, δίχως όμως να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση.
Ο Πανσερραϊκός μπήκε πιο οργανωμένος στο δεύτερο παιχνίδι και ενώ είχε τα ηνία της αναμέτρησης νευρικότητα στην ομάδα μας προκάλεσε η αποβολή του Βοσκόπουλου στο 57΄ με απευθείας κόκκινη κάρτα. Αν και η ομάδα μας συνέχισε με δέκα παίκτες, γρήγορα συνήλθε και έγινε ακόμη πιο πιεστική για τα καρέ του Διαγόρα.
Στο 67΄ ο Γεωργιάδης κατάφερε να ξεφύγει από τους αντιπάλους του και με ωραία σέντρα βρήκε τον Κωνσταντινίδη ο οποίος με κεφαλιά – ψαράκι άνοιξε το σκορ για την ομάδα μας. Ο Πανσερραϊκός συνέχισε να είναι απειλητικός και να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού.
Στο 81΄ η ομάδα μας πλησίασε στο δεύτερο γκολ όταν ο Τάντιτς κατάφερε να τροφοδοτήσει τον Μπανγκουρά αλλά ο τελευταίος, αν και σε πλεονεκτική θέση, κλείστηκε από τον αντίπαλο του και έτσι η φάση τελείωσε εκεί.
Ο τελευταίος δέχθηκε την κόκκινη κάρτα λίγα λεπτά πριν από την κανονική λήξη του αγώνα. Τη στιγμή που αποχωρούσε από τον αγωνιστικό χώρο ο Τσιάτσιος πίεσε τον επιθετικό μας να φύγει πιο γρήγορα από το γήπεδο και ο παίκτης μας για να τον αποφύγει σήκωσε τον αγκώνα του και μόλις που άγγιξε τον ποδοσφαιριστή του Διαγόρα. Αν και η ομάδα μας αγωνίστηκε τα τελευταία λεπτά με εννέα παίκτες κατάφερε να κρατήσει το μηδέν για την εστία της και να «δραπετεύσει» από τη Ρόδο με μια μεγάλη νίκη.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ: Βελλίδης, Δήμου, Κωνσταντινίδης (84' Γκεσόφσκι), Σπάρταλης (65' Γεωργιάδης), Ρούσεφ, Τριανταφύλλου, Κατερίνης, Ακόστα (68' Ταραχούλσκι), Τσιάτσιος, Πουλόπουλος, Παύλου
Προπονητής: Γιώργος Φοιρός
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Κοτταράς, Γαλανόπουλος, Βοσκόπουλος, Κάστρο, Γεωργιάδης (90+3 Τράκις), Μπανγκουρά, Τάντιτς (90' Γεωργίου), Κωνσταντινίδης, Παπάζογλου, Μιχαήλ, Ν. Ζαπρόπουλος
Προπονητής: Ντράγκαν Κοκότοβιτς
Πηγή: ΠΑΕ Πανσερραϊκός

Μεγάλο το κοινό στην ομιλία του Ν. Λυγερού, "Η φιλοσοφική σκέψη του ALBERTCAMUS",

Για πρώτη φορά από τις Σέρρες πολιτιστική εκδήλωση μεταδόθηκε απ΄ευθείας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ μέσα από το διαδίκτυο χάρη στη serrestv.gr


Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Νομού Σερρών" Σέρρες-Φος" "πέτυχε διάνα" στην επιλογή του ομιλητή στην εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Σερρών για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του ALBERT CAMUS, με θέμα "Η φιλοσοφική σκέψη του ALBERT CAMUS", το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010, στις 7:00 το απόγευμα στον 3ο όροφο του Επιμελητηρίου Σερρών. Ο ομιλητής κ. Νίκος Λυγερός ήταν αναμφισβήτητα ο καλύτερος που θα μπορούσε να επιλεγεί για να μιλήσει για τον, μάλλον, παρεξηγημένο αλλά βραβευμένο με Νόμπελ λογοτεχνίας Almbert Camus. O Νίκος Λυγερός με την ευχέρεια λόγου και το πλούσιο λεξιλόγιο που τον διακρίνει, μίλησε από στήθους, όπως κάνει πάντα, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών που πλημμύρισαν την αίθουσα "Γεώργιος Χρηστίδης" του Επιμελητηριακού Μεγάρου.

Αποσπάσματα από έργα του ΚΑΜΥ διάβασαν οι ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ΜΙΛΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΣ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γεώργιος Καρδάκος και εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ Θεόφιλου Λεονταρίδη.

Όλη η εκδήλωση εδώ: http://www.serrestv.gr/tv/musicvideo.php?vid=d6460f776

Σήμερα η συνάντηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικώνγια το θέμα των τοματοπαραγωγών

Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών ανακοινώνεται ότι σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στις 4:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Νομάρχη Σερρών κ. Στέφανου Φωτιάδη, των Βουλευτών του Νομού και εκπροσώπων της Οργάνωσης Παραγωγών Ε.Α.Σ. Ν. Σερρών (Οπωροκηπευτικών – Βιομηχανικής Τομάτας), με τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο.
Κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, θα συζητηθεί το περιεχόμενο του υπομνήματος των παραγωγών για το πρόβλημα που προκύπτει με την επιβολή προστίμου προς τους τοματοπαραγωγούς για τις επιδοτήσεις των ετών 2000 – 2002.

τις ημερομηνίες υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων α) Αποφοίτων των Β΄ κύκλου ΤΕΕ και β) τελειοφοίτων και Αποφοίτων ΕΠΑΛ


Από το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευση Ν. Σερρών ανακοινώνεται ότι ως ημερομηνία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων,
α) αποφοίτων του Β΄ κύκλου ημερησίων και Εσπερινών ΤΕΕ και αποφοίτων των πρώην ΤΕΛ β) αποφοίτων και τελειοφοίτων ( ημερησίων, εσπερινών ) ΕΠΑΛ ( Ομάδα Α΄ ), για συμμετοχή στις ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις και στη διαδικασία επιλογής για τα τμήματα και τις Σχολές των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπ/σης Ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, ορίζεται το χρονικό διάστημα από 3 Μαρτίου μέχρι 16 Μαρτίου 2010.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους κατά τις παραπάνω ημερομηνίες στα Γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, οδός : Κερασούντος 2, αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, ( απαραίτητη η προσκόμιση της Αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας).
Μέσα στην ίδια προθεσμία και στην ίδια Επιτροπή οι απόφοιτοι Β΄ Κύκλου ΤΕΕ με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει να υποβάλλουν μαζί με το μηχανογραφικό τους δελτίο και σχετική αίτηση συνοδευόμενη από τη προβλεπόμενη γνωμάτευση.
Εφιστάται ιδιαιτέρως η προσοχή των ενδιαφερομένων στην υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου στην παραπάνω προθεσμία και επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία αυτή. Όποιος δεν υποβάλλει μηχανογραφικό δελτίο αποκλείεται από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι των ημερησίων ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, εάν επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τμήματα ομάδας που αντιστοιχεί σε διαφορετικό τομέα από αυτόν της αποφοίτησής τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση επιλέγουν μια ειδικότητα του τομέα αυτού και εξετάζονται στο μάθημα της ειδικότητας αυτής.
Οι υποψήφιοι των Εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων δηλώνουν προτίμηση για όσα τμήματα αντιστοιχούν στον τομέα αποφοίτησής τους εκτός από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων.
Διευκρινίζεται ότι οι υποψήφιοι δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο προτίμηση για τμήματα μόνο μίας ΟΜΑΔΑΣ.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για ΕΠΑΛ

Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην Επιτροπή :
1. Επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου ΕΠΑΛ
2. Βεβαίωση του οικείου ΕΠΑΛ στο οποίο φοιτούν, από την οποία να προκύπτει ότι είναι μαθητές της Γ΄ τάξης των ημερήσιων ΕΠΑΛ ή της Δ΄ τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ ( ΟΜΑΔΑ Α΄ ).

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά για ΤΕΕ

Μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην Επιτροπή :
1. Επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους, αν είναι απόφοιτοι Τ.Ε.Ε ή πρώην ΤΕΛ ή πρώην ΤΕΛ ή Ναυτικών Λυκείων
2. Βεβαίωση του οικείου σχολείου για τις περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση, αλλά δεν έχουν αποκτήσει ακόμα πτυχίο.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2321047565, 2321047566, 2321047567.

Εκδόθηκαν και καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ αποτελέσματα για το Ν. Σερρών



1. Εκδόθηκαν οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης Μερικής Απασχόλησης του Δήμου Αχινού (Αριθμ Πρωτ: 6165/17-12-2009), που προβλέπει την πλήρωση συνολικά τριών (3) θέσεων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 18 μήνες και εβδομαδιαίας απασχόλησης μέχρι 20 ώρες.
Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010.
Οι υποψήφιοι οι οποίοι θεωρούνται επιτυχόντες σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης οφείλουν να υποβάλουν σε πρωτότυπα φωτοαντίγραφα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπ’αρ. 6165/17-12-2009 προκήρυξη έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη τους.
Οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο Δήμο Αχινού Νομού Σερρών, στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών, ενώ έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών (https://egov.naserron.gr/, ενότητα ΚΕΠ, υπο-ενότητα «Αποτελέσματα Διαγωνισμών»), με τη δέσμευση της υπ’ αριθμό 62/2004 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, περί μη ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης και καταχώρησης του πίνακα των αποκλειόμενων.

2. Εκδόθηκαν και καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ τα οριστικά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού για την πλήρωση 545 θέσεων κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) διαφόρων ειδικοτήτων των υπηρεσιών του τέως Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του τέως Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (Προκήρυξη 1Γ/2008-ΦΕΚ 461/11.9.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ).
Μετά από σχετική συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι αλφαβητικοί πίνακες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ περιλαμβάνουν τα στοιχεία και την επίδοση μόνο όσων υποψηφίων πέτυχαν βαθμολογία τουλάχιστον 30 μονάδες στη γραπτή εξέταση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους με την πληκτρολόγηση του ονόματος, του επωνύμου, του αριθμού ταυτότητας και του δεκαψήφιου κωδικού συμμετοχής τους, ο οποίος τους είχε δοθεί κατά την εξέταση. Η σχετική εύρεση μπορεί να γίνει από το πλαίσιο αναζήτησης της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ.
Ο πίνακας διοριστέων απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση


3. Εκδόθηκαν οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης Μερικής Απασχόλησης του Δήμου Στρυμονικού Νομού Σερρών (Αριθμ Πρωτ: 7067/29-12-2009) που προβλέπει την πλήρωση συνολικά οχτώ (8) θέσεων προσωπικού Τεχνολογικής (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 18 μήνες και εβδομαδιαίας απασχόλησης μέχρι 20 ώρες.
Οι πίνακες με τα οριστικά αποτελέσματα θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010 έως και τη Δευτέρα 01 Μαρτίου 2010.
Οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο Δήμο Στρυμονικού Νομού Σερρών, στον πίνακα ανακοινώσεων του ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών, ενώ έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών (https://egov.naserron.gr/, ενότητα ΚΕΠ, υπο-ενότητα «Αποτελέσματα Διαγωνισμών»), με τη δέσμευση της υπ’ αριθμό 62/2004 απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, περί μη ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης και καταχώρησης του πίνακα των αποκλειόμενων.

4. Ο Δήμος Ηράκλειας του Νομού Σερρών, που εδρεύει στην Ηράκλεια Σερρών, ανακοίνωσε την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης, χρονικής διάρκειας μέχρι δέκα οχτώ (18) μήνες, και εβδομαδιαίας απασχόλησης 20 ωρών, συνολικού αριθμού δέκα τριών (13) ατόμων για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα συμφώνα με τις διατάξεις του Ν.3250/2004. Οι ως άνω δέκα τρείς (13) θέσεις μερικής απασχόλησης κατανέμονται στους κατωτέρω τομείς κοινωνικών υπηρεσιών ως ακολούθως:
Μία (1) θέση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), ειδικότητας Διοικητικού, μία (1) θέση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), ειδικότητας Γεωπόνων Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, μία (1) θέση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικότητας Οδηγών, έξι (6) θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ειδικότητας Εργατών Καθαριότητας, δύο (2) θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ειδικότητας Καθαριστριών, μία (1) θέση Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ειδικότητας Φυλάκων Γυμναστικών Εγκαταστάσεων, μία (1) θέση Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), ειδικότητας Φυλάκων Εγκαταστάσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στα γραφεία του Δήμου Ηράκλειας Ν. Σερρών (έδρα Ηράκλεια Ν. Σερρών). Η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίστηκε από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 έως και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010.
Οι ανακοινώσεις των προκηρύξεων και τα έντυπα των αιτήσεων διατίθενται στο Δήμο Ηράκλειας, στο ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών (γραφείο, αρ.126), ενώ έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΚΕΠ της Ν.Α. Σερρών (https://egov.naserron.gr/, ενότητα ΚΕΠ, υπο-ενότητα «Προκηρύξεις Πλήρωσης Θέσεων Εργασίας»).

5. Εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 5Κ/2009 (ΦΕΚ 252/15-06-2009, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) που αφορούν στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων εβδομήντα έξι (276) θέσεων τακτικού προσωπικού κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) σε διάφορους φορείς του Δημοσίου Τομέα..
Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010. Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλεύονται τους πίνακες των αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr), όπου και έχουν καταχωριστεί.
Σημειώνεται ότι οι οριστικοί πίνακες των διοριστέων θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010 έως και την πάροδο της Δευτέρας 08 Μαρτίου 2010.

«Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση: Σύγχρονες Προκλήσεις & Επιπτώσεις στις Μεσογειακές Χώρες Μέλη της Ε.Ε.»


Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.) πραγματοποίησαν στην Αθήνα Διεθνή Διάσκεψη για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Μετανάστευση: Σύγχρονες Προκλήσεις & Επιπτώσεις στις Μεσογειακές Χώρες Μέλη της Ε.Ε.» Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν σ ενότητες ήταν -Προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο -Κοινές Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης - Διαπεριφερειακές προοπτικές συνεργασίας και πλαίσιο διαλόγου -Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ε.Ε-Η οικονομική διάσταση της μετανάστευσης .Η διάσκεψη έκλεισε με Ερωτήσεις – Συζήτηση και Συμπεράσματα .
Ο Όμιλος Σερρών για Unesco συμμετείχε με την κ Μαρία Εμμανουηλίδου υπεύθυνη του Info Center Μεταναστών του φορέα μας. Διαπιστώθηκε ότι η Σουηδία σε συνεργασία με τον πρώην ευρωπαίο επίτροπο Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό πρότειναν στη Ευρώπη ότι πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και σε αυτή την κατεύθυνση θέσανε δύο φιλόδοξους στόχους. Ο πρώτος είναι να γίνει δεκτή από όλες τις χώρες η αρχή της μετεγκατάστασης των μεταναστών που προσεγγίζουν τις μεσογειακές ακτές της Ευρώπης. Ο δεύτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτική χορήγησης ασύλου το οποίο θα προχωρεί πέρα από το στοιχειώδες επίπεδο προστασίας, το οποίο υποτίθεται ότι γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Η επίτευξη του δεύτερου στόχου είναι ακόμη πιο δύσκολη Θα πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο παρελθόν, οφείλει να χρησιμοποιήσει τη μετανάστευση ως μοχλό ανάπτυξης. Ακόμη και αν δεν το αντιληφθούμε σήμερα, θα έλθει σύντομα η ημέρα που θα αποδεχτούμε ότι δεν μπορούμε παρά να εφαρμόσουμε στην πράξη τις ιδέες που εμείς οι ίδιοι επικαλούμαστε. Οφείλουμε, τέλος, να λάβουμε υπόψη ότι η υπογεννητικότητα που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες μας καθιστά αναγκαία την παρουσία μεταναστών, αν βέβαια θέλουμε να διατηρήσουμε τα σημερινά επίπεδα ευημερίας που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Εχασαν βαθμούς και διαφορά


Πραγματοποιώντας μια από τις χειρότερες εμφανίσεις τους στο φετινό πρωτάθλημα, οι Ικαροι έχασαν από το Πέραμα με 75-55 στην Αθήνα. Το κακό είναι διπλό για την ομάδα του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη, αφού οι γηπεδούχοι κάλυψαν και τη διαφορά των 11 πόντων, με την οποία είχαν επικρατήσει οι σερραίοι στον α’ γύρο.

Το παιχνίδι ξεκίνησε άσχημα για τους Ικάρους από το πρώτο δεκάλεπτο, με το Πέραμα να κυριαρχεί μέσα στα καλάθια. Οι διεισδύσεις του Λιακόπουλου αλλά και οι βοήθειες του Αμάτο έφεραν τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 6 πόντους στη λήξη της α’ περιόδου (21-15). Το κρεσέντο του Λιακόπουλου συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο και το Πέραμα κατάφερε να αποκτήσει μια διαφορά ασφαλείας στο ημίχρονο (36-26).

Το σκηνικό δεν άλλαξε στο δεύτερο μέρος. Το Πέραμα έλεγξε το ρυθμό του αγώνα, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των Ικάρων και πέτυχε πολλούς εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Οι προσπάθειες του Τότσιου δεν ήταν αρκετές για τους «κυανοκίτρινους», που είχαν άσχημα ποσοστά τόσο στα σουτ εντός παιδιάς (17/32 δίποντα, 2/16 τρίποντα), όσο και στις βολές (15/25). Η διαφορά ξέφυγε στο τελευταίο δεκάλεπτο και οι Ικαροι έχασαν και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με το τελικό 75-55.

Κρίσιμα τα επόμενα παιχνίδια για τους Ικάρους, αφού θέλουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και να «ανασάνουν βαθμολογικά. Το Σάββατο υποδέχονται τον ισχυρό και πρωτοπόρο Ικαρο Καλλιθέας στο κλειστό της Κοιλάδας (17.30), ενώ ακολουθούν δύο παιχνίδια-τελικοί με τον Ερμή Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη και τη Νήαρ Ηστ εντός έδρας.


Διαιτητές: Μπήτης - Πανταζής - ΠαντελίδηςΤα δεκάλεπτα: 21-15, 36-26, 54-42, 75-55.ΠΕΡΑΜΑ (Καλαμπάκος): Μαϊστόροβιτς 20 (3), Δασκαλούδης, Αμάτο 11, Τσαρουχάς, Σολωμός, Μοτσενίγος, Λιακόπουλος 24 (1τρ., 8ασ.), Κυπριτζόγλου 2, Σκούταρης 8 (6ρ.), Γριμπαβιώτης 10 (8ρ.).ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (Χατζηκυριακίδης): Πεχλιβάνης 3 (1), Γυμνόπουλος 4, Τότσιος 21, Γεωργαντζάς, Ιωσηφίδης, Παππούδας 2, Συμεωνίδης 9, Ασημάκης 3, Παβλίσεβιτς 2, Βοϊβατόπουλος 5 (1), Τοπούζης 6.

Τα αποτελέσματαΊκαρος/Έσπερος – Ηρακλής 89-61Παγκράτι - Αμύντας 93-86Ξάνθη - Αρκαδικός 87-86Ρέθυμνο - ΟΦΗ 59-58Ολυμπιάδα Π. - Δάφνη 89-72Πέραμα - Ίκαροι Σερρών 75-55Ερμής Λ. - Νήαρ Ηστ 74-70
Η βαθμολογία1. Ίκαρος Καλλιθέας 332. Ηρακλής 323. Παγκράτι 304. ΚΑΟΔ 305. Ολυμπιάδα 306. Αρκαδικός 297. Ρέθυμνο 278. Ξάνθη 279. Δάφνη 25 10. Αμύντας 2511. Πέραμα 2512. Νήαρ Ηστ 2513.Ερμής Λαγκαδά 2414. Ίκαροι Σερρών 2415. ΟΦΗ 2316. Αιγάλεω 21

19η αγωνιστική (27/02)ΚΑΟΔ – ΞάνθηΑρκαδικός – ΡέθυμνοΟΦΗ – ΟλυμπιάδαΔάφνη – ΠέραμαΙκαροι Σερρών - Ικαρος Εσπερος (Κοιλάδα 17.30)Ηρακλής - Ερμής ΛαγκαδάΑμύντας - Νήαρ ΗστΠαγκράτι - Αιγάλεω
Φιλικοί αγώνες για τις ακαδημίες
Εμπειρίες, συγκινήσεις και πάνω απ’ όλα η χαρά του παιχνιδιού ήταν τα οφέλη που αποκόμισαν οι αθλητές των ακαδημιών των Ικάρων στα δύο χθεσινά φιλικά με τα αντίστοιχα τμήματα του Μαντουλίδη στο κλειστό της Κοιλάδας. Οι γεννηθέντες το 1997 με προπονητή τον Παναγιώτη Σπανό ηττήθηκαν με 44-59, παρά το γεγονός ότι οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο.
Στον επόμενο αγώνα, οι γεννηθέντες το 1996 με προπονητή τον Αγγελο Μπετιχαβά έχασαν με 28-58 από τους αθλητές του Μαντουλίδη.
Ο υπεύθυνος ακαδημιών των Ικάρων, Παναγιώτης Σπανός, μίλησε στο http://www.ikaroibc.gr/ για τη διοργάνωση των δύο αγώνων. «Προσπαθούμε να κάνουμε τέτοιες ενέργειες για να σπάει η μονοτονία των προπονήσεων. Στο κάτω κάτω το παιχνίδι είναι ό,τι σημαντικότερο για τα παιδιά και οι εμπειρίες που αποκομίζουν από αυτά τα φιλικά είναι ανεκτίμητες. Ο Μαντουλίδης είναι μια από τις καλύτερες ακαδημίες όχι μόνο της Μακεδονίας αλλά και όλης της Ελλάδας και για μας είναι σημαντικό που συναντηθήκαμε αθλητικά».

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση

Ο Δημοκρατικός σύλλογος γυναικών νομού Σερρών Ειρήνης και Φιλίας καλεί τις γυναίκες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 24 Φεβρουαρίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 11π.μ στην πλατεία Ελευθερίας.
Για τη Διοίκηση
Η Πρόεδρος
Καραπαναγιωτίδου Αντιγόνη

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη «Στο όνομα της προσφυγιάς» στη Θεσσαλονίκη




Παρουσιάσθηκε χθες στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ της Θεσσαλονίκης το βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη «Στο όνομα της προσφυγιάς. Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία του 1924». Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως το βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό αφήγημα. Συνδυάζει την ενδελεχή αναφορά των πηγών του ιστοριοδίφη και το γλαφυρό ύφος του λογοτέχνη. Χαρακτήρισε το βιβλίο αυτό όπως και το βραβευμένο ομόλογό του «Δακρυσμένη Μικρασία» από τα πιο σημαντικά έργα της πολυσχιδούς και πληθωρικής συγγραφικής δραστηριότητας του Β. Τζανακάρη. Η ιστορική περίοδος που επιλέγει στο τελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας είναι μια επώδυνη και αντικρουόμενη διετία του Ελληνικού κράτους. Ίσως αντιτείνει κανείς πιο ψύχραιμα: και ποια περίοδος δεν ήταν κρίσιμη; Σηματοδοτεί όμως μια ιστορική τομή, αφενός με τη διάψευση των προσδοκιών για την επανασύσταση του ελληνισμού, όπως την οραματίζονταν η Μεγάλη Ιδέα και, αφετέρου, την εδραίωση του νεοτερικού κράτους. Ο Τζανακάρης υπερβαίνει τη γραμμική αφήγηση, εγκαθιστώντας ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στα δυνατά ιστορικά σύμπαντα που αν και ενδοσυσχετιζόμενα φαίνεται να διαδραματίζονται το ένα ερήμην του άλλου. Αυτό που για τους Έλληνες συνιστά καταστροφή, είναι για του Τούρκους ιδρυματική πράξη του κράτους τους. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τα γεγονότα χωρίς σκοπιμότητες και εθνικιστικές προϊδεάσεις. Δεν αποκρύπτει πράξεις κερδοσκοπίας που εκδηλώνονται στην αγορά, όταν τα κύματα προσφύγων απ τον Πόντο καταφθάνουν στην Αθήνα.
Η παράθεση στοιχείων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Ο αριθμός των βρεφών που εισάγονται στο Βρεφοκομείο της Αθήνας εμφάνιζε σταθερά αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα, παρατηρεί ο συγγραφέας, των πολλαπλών βιασμών που υπέστησαν οι μητέρες κατά το «συνωστισμό» τους στη Σμύρνη. Μέσα σ’ αυτό το χαλασμό δεν λείπουν και φωνές φρόνησης και αλληλεγγύης, όπως το σχόλιο της εφημερίδας Ελεύθερο Βήμα, που θεωρούσε πως η φιλοξενία προς τους εξόριστους Κιρκισίους είναι ιερή, ηθικά, υποχρέωση. Ασήμαντες λεπτομέρειες να είναι άραγε, αναρωτήθηκε ο κ. Μπόλαρης και τα περιστατικά διαφθοράς δημόσιων λειτουργών και η παραδειγματική τους τιμωρία; Καταλήγοντας ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως τα δυο βιβλία του Τζανακάρη για την περίοδο 1920 – 1924 είναι μια προσπάθεια να απαντηθεί το «γιατί» του διχασμού που είχε ως αποτέλεσμα την Εθνική Καταστροφή.
Ο Κώστας Λασκαρέλιας, αρχισυντάκτης και προϊστάμενος Ελευθεροτυπίας Βορείου Ελλάδος είπε πως το βιβλίο αναφέρεται σε πληγές που παραμένουν ακόμη ανοιχτές. Θέματα όπως η διαφθορά και η φαυλοκρατία δεν έλειψαν ποτέ από το νεοελληνικό κράτος. Παρέθεσε μάλιστα αποσπάσματα από το έργο του συγγραφέα που δείχνουν πως οι παράνομοι υποκατέστησαν το κράτος.
Ο Μόσχος Βοϊτσίδης, δημοσιογράφος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ χαρακτήρισε το βιβλίο πολύμοχθο καρπό έρευνας και ανανεωτικό παράδειγμα δημοσιογραφίας με εξαντλητική έρευνα των πηγών και τεκμηρίωση αρχείων. Η αφηγηματική πλοκή βασίζεται στην τεχνική των δρώντων προσώπων που φθάνουν στο κατώφλι της μυθιστοριογραφίας. Τα γεγονότα καταγράφονται με συστηματική και επιλεκτική παράθεση των πηγών που συγκροτούνται σε ψηφίδες ιστορικής μνήμης. Το έργο αυτό είναι κτήμα πολλών ανθρώπων. Συγκροτεί και αναδεικνύει το υλικό της συλλογικής μνήμης. Η ζωντάνια της αφήγησης προκύπτει ως συνομιλία με τους ευκαιριακούς καταγραφείς της καθημερινότητας, τους δημοσιογράφους της εποχής.
Ο Γιώργος Αναστασιάδης, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ, περιέγραψε το έργο του Τζανακάρη ως βιβλίο πολιτικής ιστορίας γραμμένο για να διαβάζεται. Πρόκειται για ένα αφήγημα με καμβά τα ιστορικά γεγονότα, γεμάτο ανθρωπιά. Ο πραγματολογικός πλούτος του παρέχει ερεθίσματα για έρευνα και αναστοχασμό. Αξιοποιεί και αναδεικνύει το ρόλο του δημοσιογράφου στην καταγραφή της ιστορίας. Είναι μια σύνθεση κεντρικής πολιτικής σκηνής και καθημερινότητας. Οργανώνει στοιχεία για μια δίσεκτη εποχή (νέο ημερολόγιο, λειψυδρία, στρατιά Έβρου, Αντεπανάσταση, επιστροφή Βενιζέλου, εγκαθίδρυση αβασίλευτης δημοκρατίας). Το βιβλίο επικεντρώνεται στους πρόσφυγες και συνιστά μια ελεγεία της περιπέτειάς τους.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ο συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης, είπε πως είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτό που ζεις, το αίμα, την προσφυγιά, τα δάκρυα. Ομολόγησε πως δεν πήγε ποτέ στη Σμύρνη, αλλά έκανε τη διαδρομή από το Αφιόν Καραχισάρ ως τα περίχωρα της Σμύρνης. Θέλησε έτσι να κρατήσει τη Σμύρνη των οραμάτων του και όχι τη Σμύρνη ως τσιμεντούπολη που την κατάντησαν. Επεσήμανε πως η ιστορία πρέπει να διδάσκει, όχι να χωρίζει και όπου υπάρχουν ακτές πρέπει να υπάρχουν και γέφυρες. Τελειώνοντας είπε πως το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το βιβλίο του για τη δίκη των έξι.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ