Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Πράσινη ανάπτυξη και τοπική αυτοδιοίκηση

Από τον Ανδρεάδη Ανδρέα
Το «τρένο» της πράσινης ανάπτυξης πρέπει να περάσει κι απ΄το Ν. Σερρών.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούγεται η Πράσινη Ανάπτυξη. Είναι μια αναπτυξιακή επιλογή που έχει σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων μέσα από δράσεις που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Βασικός πυλώνας σε αυτή την υπόθεση είναι η χρήση νέων μορφών ενέργειας και ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην πατρίδα μας, η Πράσινη Ανάπτυξη είναι κεντρική προγραμματική θέση της σημερινής Κυβέρνησης, ( καθώς και του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων ) αλλά κατακτά. πλέον, σταδιακά περισσότερο έδαφος στις προγραμματικές θέσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η υλοποίησή της, δε, σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί ελπίδες ότι θα περιοριστεί η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη και τόσο εμείς όσο και οι γενιές που θα ακολουθήσουν θα ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο, σε ένα περιβάλλον πιο καθαρό.

Η επίτευξη, ωστόσο, αυτού του οραματικού στόχου δεν είναι υπόθεση που αφορά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή, την Κυβέρνηση δηλ. τoυς Υπουργούς και τους Βουλευτές.
Η Πράσινη Ανάπτυξη θα εξελιχθεί από όραμα σε πραγματικότητα εάν πιστέψουν σ΄ αυτήν οι τοπικές κοινωνίες και αν ξεκινήσουν ιδιωτικές και συλλογικές δράσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου και φυσικά της πατρίδας μας. Πολλά , επίσης και σημαντικά μπορεί να πραγματοποιήσει σ΄ αυτή την προσπάθεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πολλές είναι οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν στo πνεύμα της Πράσινης Ανάπτυξης σε χωριά και πόλεις του Νομού μας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτές τις δράσεις θα καταστεί δυνατό να προστατευτεί το περιβάλλον της περιοχής μας, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες καλλιέργειες , να αυξηθεί το εισόδημα των κατοίκων του Νομού μας ,ιδιαίτερα των αγροτών και κτηνοτρόφων, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Μερικές προτάσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην περιοχή μας, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα και οι οποίες θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων που προαναφέραμε, είναι οι παρακάτω:
Η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με την επέκταση της ανακύκλωσης σε πολλές κατηγορίες απορριμμάτων σε όλο το Νομό, καθώς και η προώθηση της κομποστοποίησης, ( οικιακής και δημοτικής ), των οργανικών υπολειμμάτων. Εφαρμογή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.



Η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, της Κερκίνης και του Στρυμόνα, με κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ή βιολογικών καθαρισμών, με προτεραιότητα τα παραποτάμια χωριά. ( τα παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ). Υπάρχει ανοιχτή προκήρυξη από την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για οικισμούς με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων www.pepkm.gr ).

Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων

Η αναβάθμιση της γεωργίας και κτηνοτροφίας με την προώθηση νέων καλλιεργειών, ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων. Αποσυμφόρηση των χωριών από κτηνοτροφικές μονάδες-δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων εκτός κατοικημένων περιοχών. Ενημέρωση των αγροτών για νέες καλλιέργειες, υπουργικές αποφάσεις επιδοτήσεις κ.α με τη δημιουργία ΚΕΠ αγροτικού τύπου στους δήμους ( στελεχωμένα από γεωπόνους και άλλους επιστήμονες ). Δημιουργία λαϊκών αγορών, όπου είναι εφικτό, με βιολογικά προϊόντα.


Αισθητική αναβάθμιση των πόλεων και των χωριών με αναπλάσεις πλατειών, κατασκευή πεζόδρομων ,πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων. Δημιουργία χώρων στάθμευσης, δεντροφυτεύσεις και αύξηση των χώρων με πράσινο. Αναμόρφωση σχολικών αυλών ( σε πολλές κυριαρχεί το μπετόν!)
Ενίσχυση-προώθηση των μαζικών μέσων μεταφοράς και δημοτικών συγκοινωνιών πχ. Πρόγραμμα Συν-κοινωνία ή ενΤΑΧΙ, ( εφαρμόζεται στο δήμο Φιλίππων ( www.philippoi.gr ). Χρήση υβριδικών αυτοκινήτων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών , ( κατ αρχήν στα δημοτικά- δημόσια κτίρια και στο δημοτικό φωτισμό. Εκπόνηση μελετών για τη δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών, επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου, εκμετάλλευση της γεωθερμίας.


Δημοτικός φωτισμός με φωτοβολταϊκή τεχνολογία
Ενημέρωση, περιβαλλοντική κατάρτιση-ευαισθητοποίηση των νέων και όλων των πολιτών μέσα από τα σχολεία, από εκδηλώσεις και από την επέκταση της ευρυζωνικότητας σε όλο το Νομό.
Οικολογικές παρεμβάσεις σε δημοτικά δημόσια κτίρια και σχολεία ( αντικατάσταση κουφωμάτων, χρήση μονωτικών επιχρισμάτων, δημιουργία πράσινων ταρατσών στις πολυκατοικίες ), κατασκευή καινούριων δημόσιων βιοκλιματικών κτιρίων και σχολείων.
Προώθηση αγροτουρισμού ,δημιουργία ιδιωτικών ή δημοτικών καταλυμάτων αγροτικού τύπου, χάραξη περιπατητικών μονοπατιών στις όχθες του Στρυμόνα και στον ορεινό όγκο του Νομού. Προώθηση δημιουργίας γυναικείων συνεταιρισμών για παραγωγή παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων.


Αναπαλαίωση-συντήρηση κτιρίων με παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Κατεδάφιση των ετοιμόρροπων, κτιρίων. Ίδρυση μουσείων ή εκθέσεων με παραδοσιακά αντικείμενα σκεύη κλπ της κάθε περιοχής.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι φυσικά οι μοναδικές που συνθέτουν τον όρο Πράσινη Ανάπτυξη. Υπάρχει πλήθος ακόμα προτάσεων που μπορούν κατά περίπτωση να εφαρμοστούν και σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιανομή του πλούτου μπορεί να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος: Καθαρό περιβάλλον, αυξημένο εισόδημα ,καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ