Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

• Μητροπολιτικό πάρκο στο στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

• Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

Η παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων της πόλης στους Σερραίους δημότες και η άμεση αξιοποίησή τους με δημιουργία πάρκων ψυχαγωγίας, διασκέδασης και αναψυχής (αποτέλεσε) και εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες δράσης (αν όχι το σημαντικότερο) της «διάβασης πεζών».
Με ανοιχτές συνελεύσεις, με συνεχή δημοσιεύματα, με επιτόπιες επισκέψεις, με παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, με ημερίδες και ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις των «ελευθερίων», με συγκέντρωση υπογραφών…η «διάβαση πεζών» ζήτησε την άμεση αξιοποίηση του στρατοπέδου Παπαλουκά, το οποίο και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Δήμο Σερρών και την παράλληλη διεκδίκηση του συνόλου της έκτασης που καταλαμβάνουν τα άλλα δύο στρατόπεδα, που περιβάλλουν την πόλη. Δηλαδή του Κολοκοτρώνη και του Εμ. Παπά. Εναντιώθηκε (και εναντιώνεται) σε οποιαδήποτε προσπάθεια πολεοδόμησης των δύο αυτών στρατοπέδων που θα έδινε δικαιώματα ανέγερσης κατοικιών προς όφελος και προς χρήση του Υπουργείου Άμυνας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, διατηρούμε συνεχείς επαφές με την εφορεία νεωτέρων μνημείων, ώστε να προχωρήσει η κρίση των υπαρχόντων οικημάτων, ως διατηρητέων. Μιλούμε για αυτά που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα και που συνιστούν χώρους ζωντανής ιστορικής μνήμης και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
Στη βάση των παραπάνω είναι απολύτως εύλογη η απόλυτη συμφωνία μας με οποιοδήποτε ενέργεια της δημοτικής Αρχής, αποβλέπει στην υλοποίηση των κατευθύνσεων αυτών
Παράλληλα όμως εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με το ενδεχόμενο (άμεσα ορατό) η αξιοποίηση του Παπαλουκά να γίνεται με «αντάλλαγμα» την πολεοδόμηση του στρ. Εμ. Παπά.
Σαφώς λοιπόν και επιχαίρουμε για τα έργα ανάπλασης του στρατοπέδου Παπαλουκά τα οποία και έχουν ήδη καταφέρει να αναδείξουν ένα μέρος αυτού του «ανεκτίμητου θησαυρού» που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης. Η εικόνα που πλέον προσλαμβάνει ο Σερραίος δημότης είναι η «αποκάλυψη» ενός τεράστιου πάρκου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο και που μπορεί να αποτελέσει μία μοναδική διέξοδο ψυχαγωγίας. Παράλληλα του δίνεται η μοναδική δυνατότητα να κατανοήσει άμεσα την ανάγκη διεκδίκησης και των υπόλοιπων στρατοπέδων, που εφόσον ευδοκιμήσει θα αλλάξει ριζικά το μέλλον αυτής της πόλης.
Αυτό, όμως, που θέλουμε να επισημάνουμε, καθόσον τα έργα είναι σε εξέλιξη, είναι να υπάρξει η έγκαιρη πρόβλεψη προστασίας του περιβάλλοντας χώρου από πιθανούς βανδαλισμούς ή ανοίκειες χρήσεις. Γι’ αυτό προτείνουμε, πέραν της περίφραξης του χώρου, να περιέλθει η ευθύνη διαχείρισης του στρατοπέδου στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Σερρών, που θα έχει και την ευθύνη διαφύλαξης του χώρου.
Παράλληλα επαναφέρουμε την πρόταση που προ πολλού καταθέσαμε, στη βάση της οποίας προτείναμε τη δημιουργία στον αίθριο χώρο, δεξιά της κεντρικής πόλης, ενός δημοτικού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων που θα εξυπηρετεί τόσο τους επισκέπτες όσο και αυτούς που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της πόλης. Στην πρότασή μας αυτή περιλαμβάνεται και η σύνδεση του στρατοπέδου με την αστική συγκοινωνία για την ευκολότερη μετακίνηση των ενδιαφερομένων, καθώς επίσης και η εγκατάσταση (έστω πειραματικά) «μίας δανειστικής ποδηλατοθήκης» που θα αξιοποιείται από τους ενδιαφερόμενους για τη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης.
Η αξιοποίηση (με ήπιες πάντα χρήσεις) του στρ. Παπαλουκά είναι το μεγάλο στοίχημα όχι μόνον για τη δημοτική Αρχή αλλά για το μέλλον αυτής της πόλης. Στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε με κάθε τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ