Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ημερίδα για την παραγωγή διατροφικών προϊόντων για ειδικές ομάδες πληθυσμού

Η παραγωγή διατροφικών προϊόντων για ειδικές ομάδες πληθυσμού ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκώνα, στο πλαίσιο της χάραξης νέας στρατηγικής για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.
Εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Βιοηθικής και πρώην Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσαυτάρης επεσήμανε:
την ανάγκη να προσαρμοσθεί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων διατροφής στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και
τη δυνατότητα να ανταποκριθεί η παραγωγή προϊόντων κατάλληλων για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, όπως οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας από χρόνιες παθήσεις κλπ.
Ήδη η αγορά οργανώνεται προς αυτή την κατεύθυνση κι έτσι είναι απαραίτητη η γρήγορη προσαρμογή και της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.
Το Εθνικό Κέντρο ‘Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης κατήρτισε πρόγραμμα – που η χρηματοδότησή του έχει ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ – για την ανάπτυξη όλων των δράσεων στο πλαίσιο συνεργασίας (claster) όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής από το χωράφι μέχρι το ράφι, όπου ο καταναλωτής θα βρει το προϊόν.
Σκοπός της Ν.Α. είναι να συμβάλει καθοριστικά, μέσα από το συντονιστικό παρεμβατικό της ρόλο και με την αξιοποίηση του επιστημονικού στελεχικού δυναμικού των Γεωτεχνικών που διαθέτει, στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος, μέσα από το οποίο, θα αναπτυχθούν σε επιλεγμένες περιοχές του Νομού, ειδικές ποικιλίες καλλιεργειών, κατάλληλες για την παραγωγή εξειδικευμένων διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης, Αντινομάρχες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Οργανισμών Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων, γεωτεχνικοί των υπηρεσιών και του ιδιωτικού τομέα και αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ