Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΕΚΑΨΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ…και κλαίνε πάνω στις στάχτες.


Από τον Αθανάσιο Μασλαρινό

Στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν οξυγόνο. Οι ελπίδες κάηκαν. Μήνες μαίνονταν τα λάθη προκαλώντας ανυπολόγιστη, ίσως, καταστροφή στο κόμμα.


Ίδια λάθη, κανένα μέτρο, υποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, έλλειψη οργάνωσης και συνεργασίας μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Όλοι τα είδαμε, τα ακούσαμε, τα ζήσαμε. Τι μένει να γράψουμε; Μήπως ότι θέλει φοβερή προσοχή, διότι ότι δεν κάηκε μέχρι τώρα, κινδυνεύει να καεί στο μέλλον;
Το εγγύς μέλλον της ΝΔ, που το 34% των Ελλήνων ψήφισε, είναι ζοφερό. Εκτός κι αν ξυπνήσουν κι αντιληφθούν ότι αν δεν θωρακισθεί το κόμμα, σε λίγα χρόνια θα εκλείψουν και οι ψηφοφόροι.
Επί μια 10ετία, από το 1993, η ΝΔ προσπαθούσε να βρει βηματισμό, αλλάζοντας αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας στερεότυπες πρακτικές και προτάσεις.
Η πρώτη φορά που υπήρξε αποδοχή στον τομέα της πολιτικής πρότασης και προσώπου ήταν το 1997, όταν αρχηγός του κόμματος εξελέγη ο μέχρι προ ολίγου πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Εκείνη την εποχή άρχιζε και ο σταδιακός ιδεολογικός «εξοπλισμός». Η ιδεολογική μετακίνηση προς το μεσαίο χώρο, οι προτάσεις, τα συνθήματα, οι υποσχέσεις, η σκληρή αντιπολίτευση, έφεραν το ποθητό αποτέλεσμα. Τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση μετά από 11 χρόνια.
Έκτοτε και ενώ, όλοι σχεδόν οι πολίτες ήταν ώριμοι και έτοιμοι για βαθιές τομές, τα πάντα κινούνταν με περίεργους ρυθμούς και οι ευκαιρίες για άλματα εμπρός χάνονταν η μία μετά την άλλη.
Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, η επανίδρυση του κράτους, με σκοπό την κάθαρση και την ενίσχυση ήθους ιδεών, αποδείχθηκε ένα φιάσκο που εξυπηρετούσε μόνο βιωσιμότητα και διασφάλιση θέσεων.
Οι ένοχοι της πρόσφατης εκλογικής τραγωδίας είναι πολλοί και καλά κρυμμένοι. Ως φυσικές παρουσίες, μπορεί ποτέ να μην αποκαλυφθούν και να μη τιμωρηθούν στο βαθμό που πρέπει.
Τουλάχιστον, όμως ξέρουμε ότι για το «μνημόσυνο» οι «ειδικοί» απεφάνθησαν ότι έφταιγε ο νοήμων λαός και η βάση που έφτιαχνε τα κόλλυβα! Τα κόλλυβα πάντως θα φανούν χρήσιμα και για αυτούς που έσκαψαν το λάκκο του άλλου επειδή, όπως λέει κι η παροιμία, θα πέσουν οι ίδιοι μέσα.
Προτάσεις για την επόμενη ημέρα υπάρχουν πολλές. Όμως αυτό που προέχει είναι να ξαναρχίσει, πάση θυσία, η επανέναρξη συνεργασίας και σχεδιασμού στο κόμμα.

Ο Αθανάσιος Μασλαρινός είναι μέλος της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ