Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΥΑΣ: Ακόμη πληρώνουμε «σπασμένα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
«διάβαση πεζών»

Με την υπ’ αριθμ. 65/2009 απόφαση του Δ/κού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ (6/24-6-09) εγκρίθηκε μελέτη προϋπολογισμού 297.500 € για έργα «μικροεπεκτάσεων – επισκευών και ακόμη από βλάβες που δημιουργούνται στα δίκτυα ΔΕΥΑΣ», όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Γεν. Δ/ντή προς το Δ.Σ. της επιχείρησης.

Η «Διάβαση Πεζών» θεωρεί ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της μελέτης –ή, ακόμα, και ολόκληρο το ποσό- σχετίζεται με την αντιμετώπιση βλαβών που προκλήθηκαν από απαράδεκτες κακοτεχνίες κατά τη διάρκεια του έργου αντικατάστασης του παλαιού δικτύου της ΔΕΥΑΣ (τοποθέτηση ακατάλληλων βανών από τον ανάδοχο του έργου). Πρόκειται, δηλαδή, για κάτι που ανήκει στην ευθύνη του εργολάβου, ο οποίος, κατά συνέπεια, έπρεπε να επωμιστεί και το κόστος του όλου έργου αποκατάστασης (αντικατάσταση βανών-αποκατάσταση οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων-εργατοώρες).

Εμείς από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης του προβλήματος (Σεπτέμβριος 2006) είχαμε επισημάνει τις μεγάλες ευθύνες της ΔΕΥΑΣ, αφού με την αδιαφορία και την ανοχή της διοίκησης και της πολιτικής της ηγεσίας το κόστος των εργασιών αποκατάστασης «αφέθηκε» να επιβαρύνει το ταμείο της ΔΕΥΑΣ –τις τσέπες, δηλαδή, των συνδημοτών μας- και όχι τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο.

Δύο φορές ζητήσαμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά και τις δύο η συζήτησή του επισφραγίστηκε από μια ιδιότυπη ομερτά συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Στη δεύτερη συνεδρίαση ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σερρών κ. Δάγκος μίλησε για ένα πολύ μικρό ποσό (13.000 ευρώ ) με το οποίο επιβαρύνθηκε η επιχείρηση, υπολογίζοντας, προφανώς, όπως και ο οικονομικός της διευθυντής, μόνο το κόστος αγοράς των νέων βανών και αποφεύγοντας επιμελώς να προσμετρήσει το κατά πολύ μεγαλύτερο κόστος των έργων εκσκαφής-τοποθέτησης των νέων βανών-αποκατάστασης οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, το οποίο εμείς είχαμε υπολογίσει σε 250.000 ευρώ περίπου.

Η σκανδαλώδης αυτή περίπτωση κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος, την οποία η «Διάβαση Πεζών» έφερε στην επιφάνεια και έχει επανειλημμένα αναδείξει, καταδεικνύει:
• Την αδιαφορία ή την εγγενή αδυναμία του δ/κού μηχανισμού της ΔΕΥΑΣ να προβαίνει σε ελέγχους των αναδόχων σχετικά με την ποιότητα των υλικών και της κατασκευής των έργων που αυτοί αναλαμβάνουν.
• Την απροθυμία και αμέλεια της πολιτικής ηγεσίας της επιχείρησης αλλά και της δημοτικής αρχής να περιφρουρήσει το δημόσιο-δημοτικό συμφέρον, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται επιπρόσθετα οι λογαριασμοί των συνδημοτών μας.
• Την ευθύνη, τέλος, εξω-υπηρεσιακών θεσμικών παραγόντων, που συμμετέχουν στο Δ/κό συμβούλιο της ΔΕΥΑΣ και συναινούν με τις υπογραφές τους σε τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις και πολιτικές (εκπρόσωπος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Σερρών).

Η «Διάβαση Πεζών» καλεί το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να θέσουν τέρμα στην πολιτική οικονομικής επιβάρυνσης των συμπολιτών μας και να προασπίσουν το δημοτικό συμφέρον.

Υπεύθυνος για ΜΜΕ
Σάκης Μπόϊκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ