Υπερψηφίστηκε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού μικροχρηματοδοτήσεων για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, εν όψει των συνεπειών της διεθνούς κρίσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την προώθηση της μικροπίστωσης με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
O νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός αφορά δάνεια μέχρι 25 000 ευρώ ανά δικαιούχο και φιλοδοξεί να δοθεί στους ανέργους η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και να ανοίξει ο δρόμος προς την επιχειρηματικότητα για τις πιο μειονεκτικές ομάδες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Οι προβλεπόμενοι πόροι θα διατίθενται σε εγγυήσεις, μέσα επιμερισμού του κινδύνου, μέσα μετοχικών κεφαλαίων, δανειοδοτικά μέσα αλλά και υποστηρικτικά μέσα, όπως επικοινωνιακές δραστηριότητες και λογιστική υποβοήθηση. Οι επωφελούμενοι θα λαμβάνουν επίσης στήριξη μέσω της παροχής συμβουλών, της κατάρτισης και της ατομικής καθοδήγησης. Πρόσβαση στον μηχανισμό θα έχουν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που εδρεύουν στα κράτη μέλη και που παρέχουν μικροχρηματοδοτήσεις σε άτομα και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα, σκιώδης εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, υπογράμμισε τη σημασία του νέου μηχανισμού:
"Ο μηχανισμός αυτός στοχεύει στο να προσελκύσει ακριβώς άτομα τα οποία είναι περιθωριοποιημένα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, παρόλο που θα ήθελαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, αδυνατούν να υπερβούν τα εμπόδια που τίθενται πολλές φορές στην παροχή δανείων. Είναι μια ευρωπαϊκή απάντηση στο σημερινό μειωμένο επίπεδο δανειοδοτήσεων στα κράτη μέλη και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την υψηλή ζήτηση πιστώσεων από εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο στην παρούσα περίοδο κρίσης. Δικαιούχοι είναι κυρίως οι άνεργοι ή όσοι επιθυμούν να ιδρύσουν τη δική τους πολύ μικρή επιχείρηση, ακόμη και ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε «εμπορικές» τραπεζικές πιστώσεις".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου