Πραγματοποιήθηκε 16 έως 19/5/2010 στην Αθήνα ( Ζάππειο Μέγαρο) η «14η Έκθεση Προσκυνηματικού Τουρισμού και παρουσίασης Εκκλησιαστικών Ειδών και Ιερών Αντικειμένων ‘ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».
Πρόκειται για μία θεματική έκθεση που αναφέρεται στο παραπάνω είδος τουρισμού.
Ο Θρησκευτικός (ή Προσκυνηματικός, όπως αλλιώς λέγεται) τουρισμός, αποτελεί μία βασική συνιστώσα του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας και ως ένα σημείο, κριτήριο τουριστικής επιλογής για τον εν δυνάμει επισκέπτη ενός τόπου. Συνδυαζόμενος με το υπόλοιπο «τουριστικό ανάγλυφο» της περιοχής, αποτελεί ένα ενιαίο όλον, πόλο έλξης για τις τουριστικές αναζητήσεις και ανησυχίες του.
Κάθε τόπος στην πατρίδα μας έχει να υπερηφανευθεί, άλλος λίγο ,άλλος περισσότερο, για το θρησκευτικό και βυζαντινό πλούτο του, που κληροδοτήθηκε σ’ αυτόν, αφού διάσπαρτες είναι παντού εκκλησίες και Μοναστήρια, με κειμήλια ανυπολόγιστης βυζαντινής αξίας και ιστορία, που μας μεταφέρει βαθειά στην μακραίωνη ιστορία του τόπου μας.
Εμείς ,εδώ στις Σέρρες, δεν υστερούμε σ’ αυτό. Με κάθε σεβασμό στην πίστη και στην Ορθοδοξία, με αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία, με απόλυτη ευλάβεια και προσοχή να μην εμπορευματοποιηθεί το είδος αυτό του εναλλακτικού τουρισμού, προτάσσουμε, πάντοτε σε συνεργασία με την τοπική μας Εκκλησία, ως ένα βασικό άξονα τουριστικής προβολής, το βυζαντινο-θρησκευτικό μας πλούτο.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας:
- στοχεύουμε σε «ιδιαίτερα κοινά» και τουριστικές αγορές, επιδεκτικές αυτού του είδους του τουρισμού
- ερχόμαστε σε επαφή με «Κέντρα Προσκυνηματικού τουρισμού» του εξωτερικού (Μόσχα) με τα οποία υπογράφουμε «Μνημόνια Συνεργασίας»
- επισκεφθήκαμε το Πατριαρχείο της Μόσχας
- εκδώσαμε θεματικό φυλλάδιο γι’αυτόν τον τουρισμό.
Είναι ένα «ιδιαίτερο κοινό» αυτό του Προσκυνηματικού τουρισμού, ένα κοινό συνειδητοποιημένο, οργανωμένο, με ιδιαίτερες αναζητήσεις, τόσο από πίστη στην Ορθοδοξία, όσο και από την άποψη της γνωριμίας του με την ιστορία και κουλτούρα του τόπου. Μας ενδιαφέρει το κοινό αυτό.
Είναι ένα κοινό που ταξιδεύει, αναζητά, προγραμματίζει.
Εμείς, εδώ στις Σέρρες, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο είναι μία μικρογραφία του τουριστικού προϊόντος σε επίπεδο χώρας, αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις τουριστικές αναζητήσεις του οποιουδήποτε δυνητικού επισκέπτη, συμπληρώνεται από ένα σημαντικό «Μοναστηριακό πλούτο».
Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ούτε «Άγιον Όρος»,ούτε «Μετέωρα»,είμαστε όμως ένας νομός με:
-Την Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου ,από το 1270 μ.Χ., εκεί ψηλά στο Μενοίκιο όρος, μόλις 10Km από την πόλη των Σερρών, με τόση βυζαντινή κατάνυξη, τόση φυσική ομορφιά, με το «Μουσειακό της ελαιοτριβείο»,πόλο έλξης και θαυμασμού για τους επισκέπτες της.
-Την Ι. Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας ψηλά στο Παγγαίο όρος, «φορτωμένη» κι αυτή με ιστορία και σημαντικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια της πατρίδας μας
Είναι ακόμη οι Ι. Μονές:
-Της Αναλήψεως
-Της Αγ. Παρασκευής
-Της Αγ. Κυριακής
-Του Ακριτοχωρίου
-Της Παναγίας Βύσιανης
-Του Προφήτη Ηλία
-Του Τ. Σταυρού
-Του Αγ. Πνεύματος
και τόσες άλλες
Σ’ όλες αυτές τις Ι. Μονές θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πάμπολλες εκκλησίες ,διάσπαρτες στο νομό, με βυζαντινό και γενικότερα ιστορικό ενδιαφέρον.
Ακόμη,εδώ και λίγα χρόνια κοσμεί πραγματικά την πόλη των Σερρών το Κειμηλιαρχείο ,ένα στολίδι της Ορθοδοξίας, το καύχημα του Μητροπολίτη μας και όλων των Σερραίων, σημείο αναφοράς για την πόλη, με πολλούς επισκέπτες καθημερινά, επάξιο του ονόματος και του «ειδικού βάρους» των εκθεμάτων και του ρόλου του.
Ο Προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να συνδυασθεί στο νομό μας με όλες τις άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ήτοι:
- σπηλαιολογικός
-οικολογικός
-ιαματικός
-αρχαιολογικός
-χιονοδρομικός-ορεινός
-θαλάσσιος
-μηχανοκίνητος (αυτοκινητοδρόμιο).
Στο παραπάνω πνεύμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες τουριστικής προβολής, η Νομαρχία μας πήρε μέρος στην ως άνω έκθεση.
Σ’ ένα stand καλαίσθητο, που κοσμούνταν από giga banners,με φωτογραφίες από Μοναστήρια του νομού μας και το Κειμηλιαρχείο, δέχθηκε (η Νομαρχία) τους επισκέπτες της και μέσα από τη διανομή των θεματικών για την περίπτωση τουριστικών φυλλαδίων, αλλά και την δια ζώσης επικοινωνία, διέδωσε την τουριστική για το νομό μας πληροφορία.
Ευχαριστούμε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο, για την ευγενική προθυμία του να διαθέσει στη Νομαρχία ικανό αριθμό από το όντως αξιολογότατο έντυπο του Κειμηλιαρχείου, το οποίο διανέμονταν κατά τη διάρκεια της έκθεσης στους επισκέπτες του περιπτέρου μας.
Ευχαριστούμε ακόμη τη διοργανώτρια Αρχή «ΑΤΟΥ ΑΕ» που μας έκανε την τιμή να τεθεί η Νομαρχία μας ως «συνδιοργανωτής» της έκθεσης και να της εξασφαλίσει δωρεάν χώρο-stand στην έκθεση.
Επικεφαλής της Νομαρχιακής Αποστολής ήταν ο Αντινομάρχης κ. Βασ. Χρυσανθίδης ,συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο Τουρισμού κ. Χρ. Σύρπα και τον υπάλληλο της Νομαρχίας κ. Γεώρ. Ζαφειρόπουλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου