Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Μιχάλης Τζελέπης:«Η ανάπτυξη είναι μονόδρομος»


Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ

«Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, με τον εφιάλτη της ύφεσης να πλανάτε, όλοι γνωρίζουμε πως η Ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιοδήποτε νομοσχέδιο έρχεται στην βουλή έχοντας αναπτυξιακό χαρακτήρα, πρέπει να υπερψηφίζεται, πόσο μάλλον το σημερινό που αφορά στην Πράσινη Ανάπτυξη» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης κατά την προχθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όπως ο ίδιος τόνισε «Μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε τον φυσικό ορυκτό πλούτο σαν μια ανεξάντλητη πηγή πρώτης ύλης με αδιάκοπη ικανότητα να αναπληρώνει αυτό που εμείς ξοδεύουμε για τις παραγωγικές και καταναλωτικές μας ανάγκες.
Αυτό το ενεργειακό μοντέλο αποδείχτηκε λανθασμένο. Σ΄ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η διαρκώς αυξανόμενη συνειδητοποίηση πως η περιβαλλοντική μόλυνση με καύση υδρογονανθράκων, αποσταθεροποιεί το κλίμα της γης με απρόβλεπτες συνέπειες,
και επίσης η αβεβαιότητα για τις τιμές των ορυκτών καυσίμων η οποία έχει επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και στη στάση πολλών επιχειρήσεων, προσπαθώντας να βελτιώσουν την περιβαλλοντική τους συμπεριφορά».

«Καθυστερήσεις και παλινωδίες στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας»
«Για την χώρα μας η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν αποτέλεσε μέχρι σήμερα σοβαρή πολιτική επιλογή. Απόρροια αυτού του γεγονότος είναι οι καθυστερήσεις και παλινωδίες στην ανάπτυξη τους. Τα εμπόδια είναι γνωστά και ποικίλα. Ξεκινούν από την έλλειψη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών με φυσικό επακόλουθο την δαιμονοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» σημείωσε, κατά την ομιλία του ο κ. Τζελέπης διευκρινίζοντας ότι «Η καθυστέρηση στην διαμόρφωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου. επιδείνωσε την κατάσταση, ενώ η προβληματική αδειοδοτική διαδικασία, αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, αφήνοντας παράλληλα περιθώρια αυθαιρεσίας στην Διοίκηση. Αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι η σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην χώρα μας η οποία διαθέτει πλούσιο αιολικό, ηλιακό και γεωθερμικό δυναμικό. Πενήντα πέντε χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν σήμερα, περιμένοντας στοιβαγμένες στο Υπουργείο».

Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης
«Για μας Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι», είπε ο κ. Τζελέπης, «η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι προτεραιότητα και πολιτική δέσμευση γιατί πιστεύουμε πως αποτελεί προοπτική ευημερίας. Άλλωστε, όπως λέγεται, οι Α. Π. Ε. αποθερμαίνουν το περιβάλλον και αναθερμαίνουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το παρόν νομοσχέδιο, εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και όχι μια αποσπασματική πολιτική, θέτοντας ως στρατηγικούς στόχους την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο, τη διασφάλιση στους καταναλωτές αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και το σχεδιασμό πολιτικών, προσαρμογής στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ειδικότερα το Νομοσχέδιο προβλέπει:
-Εθνικό στόχο 20% για τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κάλυψη της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020 και 40% για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
-Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ρ.Α.Ε. και περιορίζεται η διάρκεια της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας, σε δύο μήνες από ένα χρόνο που είναι σήμερα. Οι μικρές εγκαταστάσεις Α. Π. Ε., εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και προωθούνται διεσπαρμένες εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αφορούν χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές. Στην πράξη δηλαδή διάχυση του πλούτου από μια επένδυση χωρίς επιχειρηματικό ρίσκο.
- Η τιμολόγηση γίνεται περισσότερο ορθολογική, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επενδύσεων, δίχως στρεβλώσεις και κατασπατάληση πόρων. Ενισχύονται τα τιμολόγια για τη βιομάζα, το βιοαέριο, τις μικρές ανεμογεννήτριες και τις μονάδες Σ.Η.Θ.Υ.Α.
- Ενισχύεται η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα άμεσα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρος των εσόδων.
- Συστήνεται η Αυτοτελής Υπηρεσία για τις Α. Π. Ε.. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα του «one-stop shop» με αποστολή την παροχή πληροφοριών και τη συντονισμένη διεκπεραίωση αιτημάτων των επενδυτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Επίσης, επιτρέπεται η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Απλά αρδευόμενη γη. Αλλά βάσει ειδικών διατάξεων ορίζεται για τη μείωση των επιπτώσεων και τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της ανώτατο πλαφόν 1% επί της συνολικής καλλιεργήσιμης εκτασης γης υψηλής παραγωγικότητας.

Επενδύσεις αγροτών στις ΑΠΕ
«Θα ήθελα να επισημάνω στο σημείο αυτό, κύρια Υπουργέ, ότι οι επενδύσεις των αγροτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να αποτελούν ζήτημα πρώτης πολιτικής προτεραιότητας, τόσο από την ανάγκη να συμπληρώσουμε το εισόδημά τους που πλήττεται έντονα στο διάστημα των τελευταίων ετών, όσο και από την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η παραμονή τους στη γεωργία, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός της υπαίθρου. Άλλωστε γίνονται πλέον οι Α. Π. Ε. σε γη υψηλής παραγωγικότητας που είναι βασικός συντελεστής για να παράγει ο αγρότης. Αναφέρομαι στους επαγγελματίες αγρότες, που αποτελούν τον κορμό του παραγωγικού δυναμικού του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Άλλωστε, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το εισόδημα από Α.Π.Ε για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, θεωρείται αγροτικό εισόδημα, παραμένουν να είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α χωρίς να χρειάζεται να έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών» σημείωσε ο κ. Τζελέπης και κάλεσε την Υπουργό να λάβει υπόψη της τις παρακάτω επισημάνσεις:
· Να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών, τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καθορίσετε με Υπουργική σας Απόφαση, για να έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση οι αγρότες κατά προτεραιότητα και να ενταχθούν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
· Οι επαγγελματίες αγρότες να συμμετέχουν κατά προτεραιότητα και μέχρι ενός ορισμένου ποσοστού της τάξεως του 20%, 25% στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταικών συστημάτων και την κατανομή της στο χρόνο, που θα καθορίζεται από σχετική απόφαση σας, συμφώνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος β νομοσχεδίου.
· Να παρέχετε επίσης εναλλακτικά η δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες να εγκαθιστούν από κοινού φωτοβολταικά συστήματα ισχύος μέχρι 500 κιλοβάτ, αποτελούμενα από μικρότερες μονάδες ισχύος, μέχρι 20 κιλοβάτ ή κάθε μια, έτσι ώστε με τη λειτουργία συλλογικών συνεταιριστικών φορέων να αξιοποιείται η πράσινη ενέργεια, προς όφελος των κατοίκων μιας ευρύτερης αγροτικής περιοχής. Σ’ αύτη την εναλλακτική επιλογή να εφαρμόζεται για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος το τιμολόγιο που ισχύει για τα οικιακά φωτοβολταικά.
«Τελειώνοντας θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά πως είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ να εκμεταλλευτούμε όσα πολύτιμα αγαθά μας προσφέρει η γεωγραφική θέση του τόπου μας και φυσικά θα πρέπει να γίνουν όλα με τον απαραίτητο σχεδιασμό, με σοβαρότητα και προτεραιότητα. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, στηρίζοντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, μακριά από αγκυλώσεις και πολιτική ατολμία. Το παρόν Νομοσχέδιο κινείτε σ ΄ αυτή την κατεύθυνση γι΄ αυτό και το υπερψηφίζω» κατέληξε στην ομιλία του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ