Ομιλίες του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλη Τζελέπη στο νομοσχέδιο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» και για την Παιδεία.
«Οι λαθεμένες πολιτικές και η αναβλητικότητα στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων οδήγησαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, με κίνδυνο να εξανεμιστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε κατά την ομιλία του στη βουλή, στις 13 Μαϊου, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης σημειώνοντας ότι η πεμπτουσία του παρόντος νομοσχεδίου είναια φενός η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και αφετέρου η λειτουργία μιας ικανής φορολογικής διοίκησης για τη θωράκιση του φορολογικού θεσμού και θέσπιση αυστηρών κανόνων πάταξης της φοροδιαφυγής.
«Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά αυτές οι αντιλήψεις και αυτό θα κτιστεί μόνο σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Όλοι επιθυμούν κοινωνικά αγαθά υψηλού επιπέδου: ασφαλείς δρόμους, προστασία της προσωπικής τους περιουσίας, σύγχρονα σχολεία, καθαρό περιβάλλον, υγεία. Όμως, δεν γίνεται να πληρώνουν γι’ αυτά μόνο αυτοί που εκ των πραγμάτων έχουν δηλωμένο εισόδημα. Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει πως ο καθένας θα συνεισφέρει με το αναλογούν βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων και όχι των φανταστικών. Όταν, όμως όλοι δουν πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν σπαταλιούνται άσκοπα, τότε θα εμπιστευθούν το κράτος εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο εκ των καλών προθέσεων» υπογράμμισε –μεταξύ άλλων- ο κ. Μιχάλης Τζελέπης.
«Κατώτερη των περιστάσεων η προηγούμενη διακυβέρνηση»
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Τζελέπης τόνισε: «Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας από το πρωί τους ομιλητές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πραγματικά απορώ αν αυτά που λένε εδώ ξέρουν ότι τα ακούει ο ελληνικός λαός. Γιατί αλλιώς μάλλον νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός ξέχασε.
Εγώ θα τους θυμίσω ότι το 2007 κατεβήκαμε σε εκλογές με κύριο αίτημα τότε της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η οικονομία είχε θωρακιστεί, ότι πάμε για έναν Προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ότι η χώρα μπαίνει σε άλλη τροχιά ανάπτυξης. Και τι είδαμε; Σε ενάμιση χρόνο είδαμε μια κυβέρνηση να φεύγει άρον-άρον, να εγκαταλείπει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το τίμημα από τον ελληνικό λαό ήταν να την καταδικάσει με μεγάλη διαφορά στην αντιπολίτευση. Κατώτερη των περιστάσεων απεδείχθη ότι ήταν η πολιτική της διακυβέρνησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για έξι χρόνια».
Ισότητα, αναλογικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται ο κ. Τζελέπης τόνισε: «Σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο έχω να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο συντάσσεται και αναπτύσσεται ο φορολογικός σχεδιασμός ενός κράτους στην ουσία καταδεικνύει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης περί ισότητας, αναλογικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, συνεισφέροντας όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ώστε αυτά τα χαρακτηριστικά να μην λειτουργούν ως τροχοπέδη στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του φορολογικού συστήματος, γιατί τότε αυτό θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο δημοσιονομικό και εξισορροπητικό χαρακτήρα, που επιβάλλεται να εμπεριέχει. Αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η πεμπτουσία του παρόντος νομοσχεδίου: Αφενός η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και αφετέρου η λειτουργία μιας ικανής φορολογικής διοίκησης για τη θωράκιση του φορολογικού θεσμού και θέσπιση αυστηρών κανόνων πάταξης της φοροδιαφυγής. Μιας και ο λόγος είναι για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, προσθέτω πως ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτού του φαινομένου είναι η πεποίθηση του Έλληνα φορολογούμενου πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αναποτελεσματικό.
Δεν εμπιστεύεται το κράτος, δεν εμπιστεύεται το σύστημα, δεν εμπιστεύεται τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, πιστεύει πως είναι ένα πρόσθετο έσοδο απ’ αυτά που κάποιος του οφείλει».
«Πρέπει να κτιστεί περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
«Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά αυτές οι αντιλήψεις και αυτό θα κτιστεί μόνο σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Όλοι επιθυμούν κοινωνικά αγαθά υψηλού επιπέδου: ασφαλείς δρόμους, προστασία της προσωπικής τους περιουσίας, σύγχρονα σχολεία, καθαρό περιβάλλον, υγεία. Όμως, δεν γίνεται να πληρώνουν γι’ αυτά μόνο αυτοί που εκ των πραγμάτων έχουν δηλωμένο εισόδημα» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ. Τζελέπης σημειώνοντας: «Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει πως ο καθένας θα συνεισφέρει με το αναλογούν βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων και όχι των φανταστικών. Όταν, όμως όλοι δουν πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν σπαταλιούνται άσκοπα, τότε θα εμπιστευθούν το κράτος εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο εκ των καλών προθέσεων.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις προγραμματικές δηλώσεις η Κυβέρνηση περιελάμβανε και τη φορολογική μεταρρύθμιση, έχοντας πάντα ως στόχο τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, με αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αύξηση των εσόδων του κράτους και ανάλογη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μπαίνουν γερές βάσεις, για να πάψει να είναι το φορολογικό σύστημα εχθρός του πολίτη και του κράτους και για μια ακόμη φορά γίνεται μια τεράστια τομή, ώστε να γίνει το φορολογικό σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης , του δημοσίου χρήματος και της ανάπτυξης. Έχουμε την κοινωνική ευαισθησία και το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, εξομαλύνοντας αδικίες που επί σειρά ετών σέρνονταν στον τόπο μας. Δημιουργήθηκαν προνόμια σε λίγους και συντεχνίες που κατοχυρώθηκαν είτε με νόμους, είτε με πλημμελή εφαρμογή των νόμων. Ονομάστηκε « δικαιοσύνη» η σκανδαλώδης εύνοια. Η φοροδιαφυγή ονομάστηκε «μαγκιά». Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα έγιναν ο κανόνας και οι νομοταγείς πολίτες ονομάστηκαν «κορόιδα».
Μέτρα μείωσης της κρατικής σπατάλης
«Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας με έμφαση: «Γι’ αυτό εκτός του παρόντος νομοσχεδίου για αύξηση των εξόδων με την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία, η Κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα μείωσης της κρατικής σπατάλης, ελέγχοντας αυστηρά τους δημοσιονομικούς δείκτες και αποδεικνύοντας σε όλους πως, όταν θέλεις, το μπορείς. Όπως τόνισε επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός μας, μπορούμε μόνοι μας να βγούμε από αυτήν την πρωτόγνωρη δυσμενή θέση που βρέθηκε η χώρα μας με υπαιτιότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αρκεί να γίνει συνείδηση όλων πως με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να ενισχύσουμε προσπάθειες που έχουν τη σωστή κατεύθυνση. Οι λαθεμένες πολιτικές και η αναβλητικότητα στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων οδήγησαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, με κίνδυνο να εξανεμιστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν γίνεται να συνεχίσει η ατμομηχανή των φορολογικών βαρών να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει το χαμηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων ως προς το Α.Ε.Π. μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται τον προκλητικό πλούτο- ακίνητες περιουσίες, μεγαλομετόχους- να τον βλέπουν όλοι, αλλά να μην τον εντοπίζει το σύστημα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως είναι μέχρι σήμερα. Δεν γίνεται να μη δικαιολογεί ο κάθε Έλληνας με τα εισοδήματα που δηλώνει τα περιουσιακά του στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίο ζει.
Γι’ αυτούς τους λόγους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από μέτρα: Μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ. Αύξηση φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στους μεγαλομετόχους, με συντελεστή 45%.»
«Μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού πλούτου»
«Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο υπάρχουν, επίσης, μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού σε όλους, εκτός από το φορολογικό σύστημα, πλούτου, για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και εισοδημάτων μέσω του καθολικού «πόθεν έσχες» και της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης, για τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρείες, για την ανίχνευση εισοδημάτων και περιουσιών που κρύβονται πίσω απ’ αυτές και όχι οι Υπουργοί να δίνουν μαθήματα πώς να φοροδιαφεύγουν μέσω των off-shore. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση και αυτά είναι φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και διατήρηση θέσεων εργασίας. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με πλήρωση του κύκλου εργασίας, λόγω της ύφεσης, ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο όριο, ύψους 30.000 ευρώ. Θεσπίζονται κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα που εμπεριέχει, ως κυβερνητική κατεύθυνση, είναι μια ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές για τον πολίτη και για τη χώρα» κατέληξε στην ομιλία του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.
«Οι λαθεμένες πολιτικές και η αναβλητικότητα στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων οδήγησαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, με κίνδυνο να εξανεμιστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε κατά την ομιλία του στη βουλή, στις 13 Μαϊου, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης σημειώνοντας ότι η πεμπτουσία του παρόντος νομοσχεδίου είναια φενός η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και αφετέρου η λειτουργία μιας ικανής φορολογικής διοίκησης για τη θωράκιση του φορολογικού θεσμού και θέσπιση αυστηρών κανόνων πάταξης της φοροδιαφυγής.
«Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά αυτές οι αντιλήψεις και αυτό θα κτιστεί μόνο σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Όλοι επιθυμούν κοινωνικά αγαθά υψηλού επιπέδου: ασφαλείς δρόμους, προστασία της προσωπικής τους περιουσίας, σύγχρονα σχολεία, καθαρό περιβάλλον, υγεία. Όμως, δεν γίνεται να πληρώνουν γι’ αυτά μόνο αυτοί που εκ των πραγμάτων έχουν δηλωμένο εισόδημα. Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει πως ο καθένας θα συνεισφέρει με το αναλογούν βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων και όχι των φανταστικών. Όταν, όμως όλοι δουν πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν σπαταλιούνται άσκοπα, τότε θα εμπιστευθούν το κράτος εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο εκ των καλών προθέσεων» υπογράμμισε –μεταξύ άλλων- ο κ. Μιχάλης Τζελέπης.
«Κατώτερη των περιστάσεων η προηγούμενη διακυβέρνηση»
Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κ. Τζελέπης τόνισε: «Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ακούγοντας από το πρωί τους ομιλητές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πραγματικά απορώ αν αυτά που λένε εδώ ξέρουν ότι τα ακούει ο ελληνικός λαός. Γιατί αλλιώς μάλλον νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός ξέχασε.
Εγώ θα τους θυμίσω ότι το 2007 κατεβήκαμε σε εκλογές με κύριο αίτημα τότε της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η οικονομία είχε θωρακιστεί, ότι πάμε για έναν Προϋπολογισμό αναπτυξιακό, ότι η χώρα μπαίνει σε άλλη τροχιά ανάπτυξης. Και τι είδαμε; Σε ενάμιση χρόνο είδαμε μια κυβέρνηση να φεύγει άρον-άρον, να εγκαταλείπει τη διακυβέρνηση της χώρας. Το τίμημα από τον ελληνικό λαό ήταν να την καταδικάσει με μεγάλη διαφορά στην αντιπολίτευση. Κατώτερη των περιστάσεων απεδείχθη ότι ήταν η πολιτική της διακυβέρνησης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για έξι χρόνια».
Ισότητα, αναλογικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που συζητείται ο κ. Τζελέπης τόνισε: «Σε σχέση με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο έχω να πω ότι ο τρόπος με τον οποίο συντάσσεται και αναπτύσσεται ο φορολογικός σχεδιασμός ενός κράτους στην ουσία καταδεικνύει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης περί ισότητας, αναλογικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, συνεισφέροντας όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ώστε αυτά τα χαρακτηριστικά να μην λειτουργούν ως τροχοπέδη στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του φορολογικού συστήματος, γιατί τότε αυτό θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο δημοσιονομικό και εξισορροπητικό χαρακτήρα, που επιβάλλεται να εμπεριέχει. Αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η πεμπτουσία του παρόντος νομοσχεδίου: Αφενός η δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και αφετέρου η λειτουργία μιας ικανής φορολογικής διοίκησης για τη θωράκιση του φορολογικού θεσμού και θέσπιση αυστηρών κανόνων πάταξης της φοροδιαφυγής. Μιας και ο λόγος είναι για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, προσθέτω πως ο βασικός λόγος ύπαρξης αυτού του φαινομένου είναι η πεποίθηση του Έλληνα φορολογούμενου πως το φορολογικό σύστημα είναι άδικο και αναποτελεσματικό.
Δεν εμπιστεύεται το κράτος, δεν εμπιστεύεται το σύστημα, δεν εμπιστεύεται τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αντίθετα, πιστεύει πως είναι ένα πρόσθετο έσοδο απ’ αυτά που κάποιος του οφείλει».
«Πρέπει να κτιστεί περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
«Χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά αυτές οι αντιλήψεις και αυτό θα κτιστεί μόνο σε περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη. Όλοι επιθυμούν κοινωνικά αγαθά υψηλού επιπέδου: ασφαλείς δρόμους, προστασία της προσωπικής τους περιουσίας, σύγχρονα σχολεία, καθαρό περιβάλλον, υγεία. Όμως, δεν γίνεται να πληρώνουν γι’ αυτά μόνο αυτοί που εκ των πραγμάτων έχουν δηλωμένο εισόδημα» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο κ. Τζελέπης σημειώνοντας: «Δίκαιο φορολογικό σύστημα σημαίνει πως ο καθένας θα συνεισφέρει με το αναλογούν βάσει των πραγματικών του εισοδημάτων και όχι των φανταστικών. Όταν, όμως όλοι δουν πως τα χρήματά τους πιάνουν τόπο και δεν σπαταλιούνται άσκοπα, τότε θα εμπιστευθούν το κράτος εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο εκ των καλών προθέσεων.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις προγραμματικές δηλώσεις η Κυβέρνηση περιελάμβανε και τη φορολογική μεταρρύθμιση, έχοντας πάντα ως στόχο τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών, με αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αύξηση των εσόδων του κράτους και ανάλογη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μπαίνουν γερές βάσεις, για να πάψει να είναι το φορολογικό σύστημα εχθρός του πολίτη και του κράτους και για μια ακόμη φορά γίνεται μια τεράστια τομή, ώστε να γίνει το φορολογικό σύμμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης , του δημοσίου χρήματος και της ανάπτυξης. Έχουμε την κοινωνική ευαισθησία και το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, εξομαλύνοντας αδικίες που επί σειρά ετών σέρνονταν στον τόπο μας. Δημιουργήθηκαν προνόμια σε λίγους και συντεχνίες που κατοχυρώθηκαν είτε με νόμους, είτε με πλημμελή εφαρμογή των νόμων. Ονομάστηκε « δικαιοσύνη» η σκανδαλώδης εύνοια. Η φοροδιαφυγή ονομάστηκε «μαγκιά». Οι εξαιρέσεις από τον κανόνα έγιναν ο κανόνας και οι νομοταγείς πολίτες ονομάστηκαν «κορόιδα».
Μέτρα μείωσης της κρατικής σπατάλης
«Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» υπογράμμισε ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας με έμφαση: «Γι’ αυτό εκτός του παρόντος νομοσχεδίου για αύξηση των εξόδων με την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία, η Κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα μείωσης της κρατικής σπατάλης, ελέγχοντας αυστηρά τους δημοσιονομικούς δείκτες και αποδεικνύοντας σε όλους πως, όταν θέλεις, το μπορείς. Όπως τόνισε επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός μας, μπορούμε μόνοι μας να βγούμε από αυτήν την πρωτόγνωρη δυσμενή θέση που βρέθηκε η χώρα μας με υπαιτιότητα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αρκεί να γίνει συνείδηση όλων πως με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης θα πρέπει να ενισχύσουμε προσπάθειες που έχουν τη σωστή κατεύθυνση. Οι λαθεμένες πολιτικές και η αναβλητικότητα στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων οδήγησαν τη χώρα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, με κίνδυνο να εξανεμιστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν γίνεται να συνεχίσει η ατμομηχανή των φορολογικών βαρών να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Δεν γίνεται η χώρα μας να έχει το χαμηλότερο ποσοστό φορολογικών εσόδων ως προς το Α.Ε.Π. μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γίνεται τον προκλητικό πλούτο- ακίνητες περιουσίες, μεγαλομετόχους- να τον βλέπουν όλοι, αλλά να μην τον εντοπίζει το σύστημα και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως είναι μέχρι σήμερα. Δεν γίνεται να μη δικαιολογεί ο κάθε Έλληνας με τα εισοδήματα που δηλώνει τα περιουσιακά του στοιχεία και τον τρόπο με τον οποίο ζει.
Γι’ αυτούς τους λόγους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από μέτρα: Μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ. Αύξηση φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στους μεγαλομετόχους, με συντελεστή 45%.»
«Μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού πλούτου»
«Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο υπάρχουν, επίσης, μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού σε όλους, εκτός από το φορολογικό σύστημα, πλούτου, για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και εισοδημάτων μέσω του καθολικού «πόθεν έσχες» και της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης, για τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε off-shore εταιρείες, για την ανίχνευση εισοδημάτων και περιουσιών που κρύβονται πίσω απ’ αυτές και όχι οι Υπουργοί να δίνουν μαθήματα πώς να φοροδιαφεύγουν μέσω των off-shore. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης για τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση και αυτά είναι φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και διατήρηση θέσεων εργασίας. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με πλήρωση του κύκλου εργασίας, λόγω της ύφεσης, ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο όριο, ύψους 30.000 ευρώ. Θεσπίζονται κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα που εμπεριέχει, ως κυβερνητική κατεύθυνση, είναι μια ακόμη απόδειξη της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές για τον πολίτη και για τη χώρα» κατέληξε στην ομιλία του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης.
«Η παιδεία υπήρξε και αυτή θύμα της προηγούμενης διακυβέρνησης»
Ομιλία Βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη: Νομοσχέδιο παιδείας
«Η επένδυση στον άνθρωπο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη, γιατί είναι το μέλλον της χώρας μας» επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της παιδείας ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η παιδεία υπήρξε και αυτή θύμα της προηγούμενης διακυβέρνησης, ίσως μάλιστα το τραγικότερο. Κατόρθωσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υπό χρηματοδότηση, αυταρχισμό, αποσπασματικές ρυθμίσεις, τυφλές συγκρούσεις, πολιτική με το βλέμμα στο χθες και στα συμφέροντα των λίγων» κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε σταδιακά την παιδεία από αγαθό σε παροχή υπηρεσιών».
«Η Παιδεία θύμα της προηγούμενης κυβέρνησης»
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης είπε: «Η επένδυση στον άνθρωπο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη, γιατί είναι το μέλλον της χώρας μας. Η παιδεία υπήρξε και αυτή θύμα της προηγούμενης διακυβέρνησης, ίσως μάλιστα το τραγικότερο. Κατόρθωσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υπό χρηματοδότηση, αυταρχισμό, αποσπασματικές ρυθμίσεις, τυφλές συγκρούσεις, πολιτική με το βλέμμα στο χθες και στα συμφέροντα των λίγων. Η κατάσταση χρειάζεται επειγόντως ανατροπή και ρήξεις και αυτό υπόσχεται το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Χρειάζεται μια αληθινή επανάσταση που θα φέρει την εκπαίδευση στο ρυθμό των σύγχρονων εξελίξεων και τη γνώση στην καρδιά της κοινωνίας. Η γνώση είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και η παιδεία το θεμέλιο του, καθοριστική για την πρόοδο και την ανάπτυξη του. Γι’αυτό οφείλει να είναι η προτεραιότητα μας σαν κυβέρνηση.
Παρατηρώντας την παιδεία στη χώρα μας καταλήγουμε αβίαστα στα εξής:
Ο όρος εκπαίδευση έχει αντικαταστήσει την παιδεία στη χώρα μας. Η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι δωρεάν. Αποτελεί μια διαρκή οικονομική πληγή που μεγαλώνει από γενιά σε γενιά. Η πολιτική της χώρας μας για την παιδεία αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής, την απάθεια και την απαξίωση του σχολείου και της γνώσης, ως εφόδιο στο νέο άνθρωπο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της μετέτρεψε σταδιακά την παιδεία από αγαθό σε παροχή υπηρεσιών. Σήμερα η κυβέρνηση της χώρας οφείλει να αξιοποιήσει την παιδεία ως βασικό μοχλό του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα και χωρίς να ξεχνάει ότι η προοδευτική προσέγγιση του θέματος είναι μονόδρομος. Η βασική μας αρχή δεν πρέπει να είναι άλλη από την ακόλουθη: Δημόσια, υψηλής ποιότητας δωρεάν παιδεία για όλους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.
«Ενίσχυση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης»
Ως προοδευτική κυβέρνηση είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όσο ποτέ στο παρελθόν. Η ενίσχυση και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι εκ των ουκ άνευ. Σε αυτή μας την προσπάθεια πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας. Ο στρατηγικός μας σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων μας για την παιδεία δεν είναι άλλος από την ίδια την κοινωνία και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί δάσκαλοι, καθηγητές είναι οι εκφραστές της εκπαιδευτικής πολιτικής και οι μεταφορείς της γνώσης σε όλους. Η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού, η προσήλωση στο εκπαιδευτικό του έργο, η επαγγελματική του ικανότητα, η διάθεση, η συνεχής και διαρκής αξιολόγηση, η αποκλειστικότητα τους στο αντικείμενο είναι βασικά θέματα που η επίλυση τους θα μετατρέψει τον εκπαιδευτικό από ένα εργαζόμενο που εργάζεται για τα προς το ζειν σε ένα δημόσιο λειτουργό που συμμετέχει στην διαμόρφωση της κοινωνίας μας και στην καλλιέργεια του νου μας.
Ο χώρος στον οποίο θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας είναι το δημόσιο σχολείο πανεπιστήμιο. Το ολοήμερο σχολείο και η επέκταση του σε όλη τη χώρα, η στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση, το ανοικτό σχολειό και η σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενός εθνικού σχεδίου –προγράμματος είναι οι δεσμεύσεις μας που υλοποιούνται σήμερα, όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την επίλυση της οικονομικής πληγής που προκαλεί η σημερινή δήθεν δωρεάν παιδεία.
Στην πορεία της χώρας μας στο μέλλον τα παραπάνω είναι απαραίτητα βήματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της. Είναι στόχοι που απαιτούν υπομονή, χρόνο και κυρίως ρήξη με κατεστημένα, συντεχνίες που εξυπηρετούνται από την υπάρχουσα κατάσταση. Χρειάζονται πολιτικές και πρακτικές, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται σύνεση, ώστε να αποφεύγονται λάθη και παλινωδίες του παρελθόντος. Άλλωστε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αλλαγή πορείας της χώρας μας η παιδεία που είναι βασικός και στρατηγικός στόχος, έχει ουσιαστικό υποκείμενο τους νέους ανθρώπους. Οί νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας όπως και οι οικογένειες τους αντιλαμβάνονται πρώτοι τις ανάγκες του σήμερα, βιώνουν πρώτοι την οικονομική επιβάρυνση της δωρεάν παιδείας, συμβάλλουν πρώτοι στα θετικά και αντιστέκονται πρώτοι στα αρνητικά που τους γυρίζουν στο παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κίνδυνος τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς είναι υπαρκτός, να μην πω βέβαιος πλέον. Οι νέοι άνθρωποί δεν το αξίζουν αυτό. Γι’αυτό χρειάζονται μια κυβέρνηση προσηλωμένη στους στόχους της, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών και τη χώρα.
Δυστυχώς η χθεσινή διακυβέρνηση της χώρας συνήθιζε να μην ασχολείται με τα σημαντικά και να παίζει με τα ασήμαντα. Δεν χρειάζεται να την ακολουθήσουμε ούτε να πέσουμε στις παγίδες της. Σήμερα μιλάμε, σχεδιάζουμε και νομοθετούμε την παιδεία του αύριο του μέλλοντος , ως τη σημαντικότερη μελλοντική επένδυση της χώρας στην σύγχρονη ιστορία.
Ομιλία Βουλευτή Μιχάλη Τζελέπη: Νομοσχέδιο παιδείας
«Η επένδυση στον άνθρωπο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη, γιατί είναι το μέλλον της χώρας μας» επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της παιδείας ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «η παιδεία υπήρξε και αυτή θύμα της προηγούμενης διακυβέρνησης, ίσως μάλιστα το τραγικότερο. Κατόρθωσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υπό χρηματοδότηση, αυταρχισμό, αποσπασματικές ρυθμίσεις, τυφλές συγκρούσεις, πολιτική με το βλέμμα στο χθες και στα συμφέροντα των λίγων» κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «μετέτρεψε σταδιακά την παιδεία από αγαθό σε παροχή υπηρεσιών».
«Η Παιδεία θύμα της προηγούμενης κυβέρνησης»
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης είπε: «Η επένδυση στον άνθρωπο είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη, γιατί είναι το μέλλον της χώρας μας. Η παιδεία υπήρξε και αυτή θύμα της προηγούμενης διακυβέρνησης, ίσως μάλιστα το τραγικότερο. Κατόρθωσε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα να απαξιώσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα υπό χρηματοδότηση, αυταρχισμό, αποσπασματικές ρυθμίσεις, τυφλές συγκρούσεις, πολιτική με το βλέμμα στο χθες και στα συμφέροντα των λίγων. Η κατάσταση χρειάζεται επειγόντως ανατροπή και ρήξεις και αυτό υπόσχεται το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Χρειάζεται μια αληθινή επανάσταση που θα φέρει την εκπαίδευση στο ρυθμό των σύγχρονων εξελίξεων και τη γνώση στην καρδιά της κοινωνίας. Η γνώση είναι βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και η παιδεία το θεμέλιο του, καθοριστική για την πρόοδο και την ανάπτυξη του. Γι’αυτό οφείλει να είναι η προτεραιότητα μας σαν κυβέρνηση.
Παρατηρώντας την παιδεία στη χώρα μας καταλήγουμε αβίαστα στα εξής:
Ο όρος εκπαίδευση έχει αντικαταστήσει την παιδεία στη χώρα μας. Η εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι δωρεάν. Αποτελεί μια διαρκή οικονομική πληγή που μεγαλώνει από γενιά σε γενιά. Η πολιτική της χώρας μας για την παιδεία αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής, την απάθεια και την απαξίωση του σχολείου και της γνώσης, ως εφόδιο στο νέο άνθρωπο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδέες της μετέτρεψε σταδιακά την παιδεία από αγαθό σε παροχή υπηρεσιών. Σήμερα η κυβέρνηση της χώρας οφείλει να αξιοποιήσει την παιδεία ως βασικό μοχλό του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα και χωρίς να ξεχνάει ότι η προοδευτική προσέγγιση του θέματος είναι μονόδρομος. Η βασική μας αρχή δεν πρέπει να είναι άλλη από την ακόλουθη: Δημόσια, υψηλής ποιότητας δωρεάν παιδεία για όλους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής.
«Ενίσχυση και διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης»
Ως προοδευτική κυβέρνηση είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όσο ποτέ στο παρελθόν. Η ενίσχυση και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι εκ των ουκ άνευ. Σε αυτή μας την προσπάθεια πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας. Ο στρατηγικός μας σύμμαχος στην επίτευξη των στόχων μας για την παιδεία δεν είναι άλλος από την ίδια την κοινωνία και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί δάσκαλοι, καθηγητές είναι οι εκφραστές της εκπαιδευτικής πολιτικής και οι μεταφορείς της γνώσης σε όλους. Η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού, η προσήλωση στο εκπαιδευτικό του έργο, η επαγγελματική του ικανότητα, η διάθεση, η συνεχής και διαρκής αξιολόγηση, η αποκλειστικότητα τους στο αντικείμενο είναι βασικά θέματα που η επίλυση τους θα μετατρέψει τον εκπαιδευτικό από ένα εργαζόμενο που εργάζεται για τα προς το ζειν σε ένα δημόσιο λειτουργό που συμμετέχει στην διαμόρφωση της κοινωνίας μας και στην καλλιέργεια του νου μας.
Ο χώρος στον οποίο θα εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας είναι το δημόσιο σχολείο πανεπιστήμιο. Το ολοήμερο σχολείο και η επέκταση του σε όλη τη χώρα, η στροφή προς την τεχνική εκπαίδευση, το ανοικτό σχολειό και η σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες μέσω ενός εθνικού σχεδίου –προγράμματος είναι οι δεσμεύσεις μας που υλοποιούνται σήμερα, όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την επίλυση της οικονομικής πληγής που προκαλεί η σημερινή δήθεν δωρεάν παιδεία.
Στην πορεία της χώρας μας στο μέλλον τα παραπάνω είναι απαραίτητα βήματα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της. Είναι στόχοι που απαιτούν υπομονή, χρόνο και κυρίως ρήξη με κατεστημένα, συντεχνίες που εξυπηρετούνται από την υπάρχουσα κατάσταση. Χρειάζονται πολιτικές και πρακτικές, τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται σύνεση, ώστε να αποφεύγονται λάθη και παλινωδίες του παρελθόντος. Άλλωστε στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αλλαγή πορείας της χώρας μας η παιδεία που είναι βασικός και στρατηγικός στόχος, έχει ουσιαστικό υποκείμενο τους νέους ανθρώπους. Οί νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας όπως και οι οικογένειες τους αντιλαμβάνονται πρώτοι τις ανάγκες του σήμερα, βιώνουν πρώτοι την οικονομική επιβάρυνση της δωρεάν παιδείας, συμβάλλουν πρώτοι στα θετικά και αντιστέκονται πρώτοι στα αρνητικά που τους γυρίζουν στο παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κίνδυνος τα παιδιά μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς είναι υπαρκτός, να μην πω βέβαιος πλέον. Οι νέοι άνθρωποί δεν το αξίζουν αυτό. Γι’αυτό χρειάζονται μια κυβέρνηση προσηλωμένη στους στόχους της, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών και τη χώρα.
Δυστυχώς η χθεσινή διακυβέρνηση της χώρας συνήθιζε να μην ασχολείται με τα σημαντικά και να παίζει με τα ασήμαντα. Δεν χρειάζεται να την ακολουθήσουμε ούτε να πέσουμε στις παγίδες της. Σήμερα μιλάμε, σχεδιάζουμε και νομοθετούμε την παιδεία του αύριο του μέλλοντος , ως τη σημαντικότερη μελλοντική επένδυση της χώρας στην σύγχρονη ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου