Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας, ΑΝ Μ. Μπόλαρη σε επερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζ. Τζηκαλάγια


Στην λειτουργία ενός ειδικού τοπικού ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας από πλευράς ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε ο ΥφΟΙΑΝ, κ. Μάρκος Μπόλαρης, απαντώντας σε επερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζ. Τζηκαλάγια σχετικά «με την κρίση της γουνοποιίας». Το σχέδιο προβλέπει επιμέρους σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με μία δέσμη ενεργειών: προγράμματα διετούς επιδότησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, πρόγραμμα επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης και δημιουργία νέων «λευκών» και «πράσινων» θέσεων απασχόλησης, πρόγραμμα stage στον ιδιωτικό τομέα για πτυχιούχους, ενέργειες εναλλασσόμενης κατάρτισης και επανακατάρτισης, καθώς και οριζόντιες ενέργειες.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το ΤΕΜΠΜΕ ανακοίνωσε ότι άμεσα ξεκινούν δύο προγράμματα που αφορούν την εξόφληση των ασφαλιστικών & φορολογικών υποχρεώσεων και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Ο ΕΟΜΜΕΧ παρενέβη στο θέμα της γουνοποιίας στηρίζοντας το Κέντρο Γούνας, ενώ επαναλαμβάνει μια σειρά από προγράμματα με το ΕΣΠΑ.
Τέλος, ο ΥφΟΙΑΝ, κ. Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και με τον Πρόεδρο του Συνδυασμού Γουνοποιών να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση εργασίας στη Καστοριά και ότι υπάρχει ένας παράλληλος γόνιμος προβληματισμός από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να οργανωθούν τα θέματα προβολής και κατοχύρωση του brand name.


Ακολουθούν αποσπάσματα της συζήτησης μέσα από τα πρακτικά της Βουλής:
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (Πέμπτη 17 Μαΐου 2010)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):
Θα δώσω το λόγο στον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφερόμαστε πραγματικά σε έναν τομέα, ο οποίος ενδιαφέρει εξόχως την ελληνική οικονομία. Μετά από την εργώδη προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να διευθετηθεί σε πρώτη φάση το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας -δηλαδή το δημοσιονομικό της και το θέμα του δανεισμού που προέκυψε- είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση εστιάζεται –όπως επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζει- στα θέματα της ανάπτυξης, της παραγωγικής αναδιάρθρωσης, την οποία τη θέλουμε με ποιότητα, με εξωστρέφεια, με καινοτομία, έτσι ώστε το ελληνικό προϊόν να είναι ανταγωνιστικό, να μπορεί να αναζητεί την ποιότητα στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας της ποιότητάς της και όχι να ανταγωνίζεται στο κατώτατο επίπεδο τα προϊόντα, τα οποία εξάγονται ή μεγάλες οικονομίες της Ανατολής.
Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει συνεχώς πώς το ελληνικό προϊόν πρέπει να είναι ταυτόσημο με την ποιότητα και αυτό είναι μια πρόκληση για την ελληνική επιχειρηματικότητα, για τους Έλληνες επενδυτές, για την αγορά.
Νομίζω πως αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει η βιοτεχνία, η βιομηχανία, η παράδοση, η παραδοσιακή βιοτεχνία της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα, όπως ανέφερε προηγουμένως ο κύριος συνάδελφος.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ήταν η διεθνής έκθεση στην Καστοριά, στην οποία είχα δεσμευτεί πως θα πήγαινα για να κάνουμε εκεί τα εγκαίνια. Βρίσκονταν πάρα πολλοί επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Όμως, ήταν η μέρα όπου εδώ έπρεπε να βρίσκομαι -είχαμε ονομαστικές ψηφοφορίες- και έτσι αναγκάστηκα να μείνω στην Αίθουσα αυτή και να μην είμαι μαζί με τους αγαπητούς Καστοριανούς στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πήγε παρά πολύ καλά.
Το ερώτημα, το οποίο θέτει ο εκλεκτός συνάδελφος από την Καστοριά, έχει αυτονόητη απάντηση. Ρωτάει την Κυβέρνηση αν προτίθεται να συμβάλει στην διάθεση ενός από τους λίγους εξαγωγικούς κλάδους. Νομίζω πως σε αυτό -όλοι όσοι είμαστε στην Αίθουσα- λέμε ένα μεγάλο «ναι». Το δεύτερο είναι ποια είναι τα άμεσα μέτρα, τα οποία μπορείτε να υλοποιήσετε δηλαδή, ποια μπορεί, δηλαδή, να υλοποιήσει η Κυβέρνηση.
Η επερώτηση είναι του άρθρου 134 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή ήρθε στην Αίθουσα αυτή, επειδή ο Βουλευτής έκρινε πως δεν ήταν η απάντηση πλήρης, δηλαδή δεν τον κάλυψε πλήρως.
Θέλω, λοιπόν, να πω πώς μετά τη συζήτηση και την απάντηση που δόθηκε στην γραπτή του ερώτηση, είχαμε μια σειρά από γεγονότα, τα οποία μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα να τα θέσουμε στην Ολομέλεια, ενώπιον του Σώματος.
Θα ξεκινήσω από αυτό, το οποίο αναφέρατε επί τροχάδην, κύριε συνάδελφε, δηλαδή την πρωτοβουλία που υπήρξε από τον ΟΑΕΔ με την μεγάλη συμβολή του συντοπίτη σας, του Προέδρου της Βουλής, του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη λειτουργία ενός ειδικού τοπικού ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας. Όπως καλά είπατε και εσείς, η οικονομία στην Καστοριά στο μεγαλύτερό της ποσοστό ταυτίζεται με την γούνα, συνεπώς και αυτό το ειδικό τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας έχει πολύ μεγάλη σχέση με τη βιοτεχνία στο Νομό Καστοριάς και στη Σιάτιστα σε όλα τα επίπεδα που είπατε. Αναφέρατε τις είκοσι μεγάλες βιοτεχνίες, τις ογδόντα μεσαίες και τις εξακόσιες μικρότερες.
Αυτό, λοιπόν, το σχέδιο προβλέπει επιμέρους σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με μια δέσμη ενεργειών. Θα μου επιτρέψετε να τα μνημονεύσω για την καταγραφή τους στη Βουλή.
Το πρώτο είναι ένα πρόγραμμα διετούς επιδότησης επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθού-ημερομισθίου από το ύψος του βασικού έως τα 1.000 ευρώ μεικτών αποδοχών, για την πρόσληψη ανέργων, με υποχρέωση απασχόλησης για ένα ακόμη έτος. Εστιάζεται στο Νομό Καστοριάς. Ο αριθμός υπολογίζεται ότι είναι τριακόσια άτομα.
Δεύτερη δέσμη είναι το πρόγραμμα διετούς επιδότησης επιχειρήσεων με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθού-ημερομισθίου από το ύψος του βασικού έως τα 1.000 ευρώ των μεικτών αποδοχών για εργαζόμενους εδώ, που χαρακτηρίζονται ως επαπειλούμενοι βάσει κριτηρίων, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Πρόκειται για διακόσια άτομα.
Τρίτον, πρόγραμμα επιδότησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών για δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Κλιμακούμενο ποσό 15.000, 20.000, 25.000 ευρώ για εκατό περίπου νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τέταρτο θέμα. Επιδότηση για τη δημιουργία νέων «λευκών» και «πράσινων» θέσεων απασχόλησης. Πρόκειται για διακόσια πενήντα άτομα.
Πέμπτον. Πρόγραμμα «STAGE» στον ιδιωτικό τομέα για πτυχιούχους συνδυασμένο με πρόγραμμα απασχόλησης στη συνέχεια για μια περίοδο επιδότησης δέσμευσης έως τρία χρόνια συνολικά για εκατόν πενήντα άτομα.
Έκτον. Ενέργειες εναλλασσόμενης κατάρτισης και επανακατάρτισης, δηλαδή είναι άνεργοι και εργαζόμενοι σε αντικείμενα που θεωρούνται κρίσιμα για τις ανάγκες της αγοράς ή των επιχειρήσεων.
Έβδομον. Οριζόντια ενέργεια, παροχή από εξειδικευμένους συμβούλους επιχειρηματικότητας, απασχόλησης, κατάρτισης, αναδιάρθρωσης, ανά περίπτωση ό,τι κρίνεται απαραίτητο με εμπλεκόμενους φορείς τον ΟΑΕΔ, το Εργατικό Κέντρο, κλαδικούς φορείς, το Κέντρο Γούνας, Επιμελητήρια και άλλα Νομικά Πρόσωπα.
Το πλαίσιο συνεργασίας θα καταλήξει σε προγραμματική συμφωνία για το ρόλο του κάθε ενός. Εξειδίκευση συμμετοχής, υποχρεώσεις, ανάλυση επιμέρους κόστους, χρονοδιάγραμμα και πλάνο με την αλληλουχία των ενεργειών.
Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό το πρόγραμμα από πλευράς ΟΑΕΔ το τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα, καλύπτεται σε όλο το πλάτος, σε όλο το εύρος το ζήτημα το οποίο απασχολεί τις επιχειρήσεις στην Καστοριά σε σχέση με το προσωπικό τους. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι δεν είναι αυτή η κάλυψη μόνο την οποία έχουν οι επιχειρήσεις της γούνας στην Καστοριά.
Το δεύτερο θέμα το οποίο αφορά και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι το θέμα που αφορά τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων, τη στήριξή τους. Αναφερθήκατε, κύριε συνάδελφε, στο θέμα το οποίο υπάρχει σε σχέση με τα κονδύλια κίνησης τα οποία χρειάζονται γι’ αυτό και το ΤΕΜΠΜΕ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, με έγγραφό του το οποίο είναι στη διάθεσή σας αναφέρει πως τον επόμενο μήνα, σε λίγες μέρες, ξεκινούν δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που αφορούν την εξόφληση πρώτον, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών.
Τα εγγυημένα αυτά δάνεια θα παράσχουν εγγύηση 80% και θα είναι διάρκειας έξι ετών με περίοδο χάριτος δύο έτη στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας.
Σε λίγες μέρες λοιπόν από το ΤΕΜΠΜΕ περιμένουμε -επειδή έχουν λυθεί διαδικαστικά ζητήματα τα οποία υπήρχαν για την εξαγγελία των προγραμμάτων-την εξαγγελία από πλευράς του ΤΕΜΠΜΕ των προγραμμάτων αυτών τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις γουνοποιίας και τα οποία θα είναι εργαλεία για την περιοχή της Καστοριάς και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι ο ΕΟΜΜΕΧ και τα προηγούμενα χρόνια με μία σειρά από προγράμματα παρενέβη στο θέμα της γουνοποιίας στηρίζοντας και το Κέντρο Γούνας για το οποίο δεν χρειάζεται να σας πω, το ξέρετε πάρα πολύ καλά είστε Βουλευτής Καστοριάς, είστε από οικογένεια που ασχολείται με τη γούνα, ξέρετε πολύ καλά ποιες είναι οι παρεμβάσεις από πλευράς του Κέντρου Γούνας. Το σημαντικό είναι ότι ο ΕΟΜΜΕΧ με το Γ΄ ΚΠΣ είχε μία σειρά από προγράμματα τα οποία επαναλαμβάνει τώρα με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς.
Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα με τις ανακοινώσεις να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις ότι μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε αυτές τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ.
Κύριε Πρόεδρε, θα τα αφήσω τα υπόλοιπα για τη δευτερολογία για να μην καταχραστώ το χρόνο και να είμαι συνεπής στο δεκάλεπτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):
Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μπόλαρης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για πέντε λεπτά.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Συνεχίζοντας τις σκέψεις, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω ότι είναι κατοχυρωμένο στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές αλλά και τις επιχειρηματικές οι διαδικασία που λέει ότι όλοι μπορούμε να είμαστε κερδισμένοι. Οι Άγγλοι το είπαν Win - Win και αυτό πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της γούνας και στις σχέσεις που έχουν και οι γούνες τις Καστοριάς με την παραγωγή στην Κίνα.
Ήθελα να πω στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον τέως Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, ότι το προεδρικό διάταγμα 28 δεν είναι απλά αρμοδιότητες για έναν Υφυπουργό, αλλά είναι υλοποίηση μίας δέσμευσης του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, που αφορά για την ίδρυση μίας οριζόντιας επιχειρησιακής μονάδας του Υπουργείου Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη, πράγμα τα οποίο σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη παίρνει ουσιαστικές αρμοδιότητες οικονομικές και στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη και για την βόρεια Ελλάδα και αυτό νομίζω ότι εμείς που είμαστε από τη βόρεια Ελλάδα πρέπει να το αναδεικνύουμε. Και ίσως είναι και το πρώτο μεγάλο δώρο στα γενέθλια της Απελευθέρωσης που έχει η Θεσσαλονίκη σε λίγους μήνες.
Ήθελα να πω σε σχέση με την επερώτηση ότι για το ΤΕΜΠΜΕ ο κύριος Πρόεδρος με κάλυψε. Κύριε Πρόεδρε, το ΤΕΜΠΜΕ, όπως είχε εξαγγελθεί και είχε υλοποιηθεί πέρυσι είχε άλλη στόχευση. Δεν πήγαν τα λεφτά στην πραγματική αγορά –σωστά το είπατε- καλύφθηκαν κάποιες ανασφάλειες που είχαν οι τράπεζες και κινήθηκαν αλλιώς τα χρήματα. Το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο είπε προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Παπουτσής, ότι ανακοινώθηκε σήμερα, έχει στόχευση πολύ συγκεκριμένη η οποία θα ανακουφίζει τις επιχειρήσεις και θα λύσει και ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητές τους και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς την εφορία και βέβαια τους δίνει τη δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών.
Όσον αφορά το Υπουργείο Οικονομίας θα πρέπει να σας πω ότι οι επιχειρήσεις της γούνας θα είναι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν άμεσα να ενταχθούν στο πρόγραμμα το οποίο έχει ανακοινωθεί και είναι σε εξέλιξη, το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το οποίο καλεί ήδη για ένταξη επιχειρήσεις και αφορά και την προμήθεια των μηχανημάτων και πρώτες ύλες. Επίσης, είναι επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να μπουν στη διαδικασία του αναπτυξιακού νόμου.
Η Υπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι ξεκινάει η διαδικασία διαβούλευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου, στον οποίο μπαίνουν τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιφερειακότητας και των «πράσινων¨» πολιτικών, της καινοτομίας και η εξωστρέφεια, συνεπώς είναι νόμος ο οποίος σαφέστατα αφορά τις επιχειρήσεις της γούνας.
Στο θέμα της προσέλκυσης των τουριστών από τη Ρωσία, από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία θα πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα έχει λυθεί. Η υλοποίηση και η συνεννόηση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρωθυπουργό έχει φθάσει σε αίσιο αποτέλεσμα. Το είπε και πριν από λίγο εδώ ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος, ότι συμφωνήθηκε μηδενισμός του κόστους της βίζας και παροχή βίζας εξάμηνης διάρκειας, δωδεκάμηνης διάρκειας και πενταετούς διάρκειας για τους Ρώσους οι οποίοι θέλουν να έχουν επανειλημμένες επισκέψεις και για λόγους επιχειρηματικούς και για λόγους τουριστικούς. Βέβαια αυτό με κριτήρια τα οποία θα λυθούν από εκεί.
Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και με τον Πρόεδρο του Συνδυασμού Γουνοποιών για μία ειδική συνάντηση εργασίας στην Καστοριά όπου πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα της προβολής της γούνας τα οποία σωστά θέσατε. Υπάρχει ένας παράλληλος και πολύ γόνιμος προβληματισμός από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος στον οποίο συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις Καστοριάς έτσι ώστε να οργανώσουμε και τα θέματα της προβολής και τα θέματα της κατοχύρωσης του brand name. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρόταση που κάνατε για δημοπρατήριο την οποία μου ανέφεραν από το Επιμελητήριο και από το Σύνδεσμο και όλα αυτά τις επόμενες μέρες θα τα συζητήσουμε στην Καστοριά προκειμένου να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, των επιχειρήσεων της γούνας οι οποίες έχουν την εξωστρέφεια και με το αντίστοιχο θετικό πρόσημο για τις ελληνικές εισαγωγές στην πατρίδα μας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ