Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Στάθης Κουτμερίδης: ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβούλευσης και του διαλόγου με τοπικούς – αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Νομού μας, διατήρησε και στην τελική τοποθέτησή του στη Βουλή την ίδια σταθερή και ξεκάθαρη θέση.
Ο κ. Κουτμερίδης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, με γνώμονα τη σωστή εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την απόφαση της πλειοψηφίας της ΤΕΔΚ για τη δημιουργία οχτώ (8) Δήμων. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία ενός πεδινού, αγροτικού δήμου κι όχι τη συνένωσή του με το αστικό κομμάτι του Δήμου Σερρών, καθώς διαφοροποιούνται και ως προς τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά τους αλλά και ως προς τις αναπτυξιακές τους προτεραιότητες.
Όσον αφορά τις διπλές ονομασίες ορισμένων Δήμων, οι οποίοι αριθμούνται περί τους πενήντα (50), ο βουλευτής, πρότεινε :

1. Για το Δήμο Νέας Ζίχνης να ονομαστεί με διπλή ονομασία «Δ. Νέας Ζίχνης – Αλιστράτης» για την καλύτερη τουριστική ανάδειξη και προβολή του Σπηλαίου της Αλιστράτης, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.

2. Ο δήμος Σιντικής να ονομαστεί «Δήμος Κερκίνης – Σιντικής» για την ανάδειξη και προβολή του σημαντικότερου τουριστικού προϊόντος που διαθέτει ο Νομός μας, τη λίμνη Κερκίνη.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτμερίδης τόνισε «Εμείς, από το ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσουμε τον μεταρρυθμιστικό μας αγώνα, τιμώντας το συμβόλαιο τιμής που συνυπογράψαμε με τον ελληνικό λαό, τηρώντας την εθνική, κοινωνική συμφωνία με τους Έλληνες πολίτες. Η χώρα μας θα τα καταφέρει και θα μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας».


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Απόσπασμα της ομιλίας του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Κουτμερίδη, από την Ολομέλεια της Βουλής για τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση


Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, συντελείται σήμερα η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας. Το Σχέδιο Καλλικράτης καθιερώνει στη χώρα μας τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, με σύγχρονους και αναπτυξιακούς όρους. Πρόκειται για τη μητέρα των μεταρρυθμίσεων, που μέσα του θα γεννηθούν διαδοχικές δευτερογενείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο κράτος, πιο αποκεντρωμένο, πιο ευέλικτο, πιο διαφανές, πιο αποτελεσματικό. Ένα σύγχρονο κράτος πιο κοντά στον πολίτη, πρώτα για τον πολίτη.
Σήμερα πάμε ένα βήμα μπροστά την αυτοδιοίκηση. Από τον «Καποδίστρια» προχωρούμε στον «Καλλικράτη». Δεν καταργούμε και δεν ενταφιάζουμε τον «Καποδίστρια», αλλά πάνω στα θεμέλια του χτίζουμε τη νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική, τιμώντας όλους τους δημιουργούς και τους εμπνευστές αυτής της πρωτογενούς Διοικητικής μεταρρύθμισης, που αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο του νέου διοικητικού οικοδομήματος της χώρας μας.
Η μετάβαση από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη» αποτελεί σήμερα αυτοδιοικητική αναγκαιότητα και επιταγή, για να αλλάξουμε ριζικά το πιο συγκεντρωτικό, πελατειακό, διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικό κράτος. Σε αυτό, λοιπόν, το σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για τη θεμελιακή αναμόρφωση μίας νέας αρχιτεκτονικής αντίληψης και φιλοσοφίας για την αυτοδιοίκηση, για την περιφερειακή ανάπτυξη, τολμά να προχωρήσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας μας όλους υπερήφανους και ως πολίτες και ως πολιτικούς.
Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης θα υπηρετήσει με επάρκεια θεμελιώδεις θεσμούς και κανόνες της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, με αποκεντρωμένες, αλλά ενιαίες διοικητικές μονάδες, οικοδομώντας μία νέα σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη. Πρόκειται για μία σύνθετη νομοθετική παρέμβαση για θέματα μείζονος σημασίας όπως η σύσταση της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη κεντρική εξουσία στον Α’ και Β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, η συγκρότηση περιφερειών, οι αρμοδιότητες των αιρετών, η κατοχύρωση πόρων, η εποπτεία, τον έλεγχο και τη λογοδοσία κ.ο.κ.
Αντισταθήκαμε στις όποιες μίζερες και συντηρητικές αντιλήψεις, που πηγάζουν μόνο από τοπικιστικά συναισθήματα και προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.
Προχωρήσαμε στο αναγκαίο και το αυτονόητο.

Δυστυχώς, οι δυνάμεις της αδράνειας, της στασιμότητας και της καθυστέρησης αρνούνται και πάλι να ταυτίσουν το κόμμα τους, έστω και μια αναγκαία και αυτονόητη μεταρρύθμιση.
Βρίσκονται, δυστυχώς, μακριά και έξω από τα κελεύσματα της εποχής.
Βρίσκονται πίσω από τις επιταγές της κοινωνίας.

Στο εκβιαστικό δίλημμα, «αναγκαία μέτρα ή χρεοκοπία»,
ψήφισαν υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας μας.

Στο πολιτικό δίλημμα, «υπεύθυνη πολιτική στάση ή μικροκομματικό συμφέρον»,
ψήφισαν καιροσκοπικά και μικροκομματικά.
Δυστυχώς, με αυτή τους την κίνηση ψήφισαν τη χρεοκοπία και την πτώχευση του κόμματός τους.

Όπως και το 1997, αφού καταψήφισαν, δραπετεύοντας από τη Βουλή, τον πρώτο αυτοδιοικητικό σχεδιασμό του «Καποδίστρια» και αφού τόσα χρόνια δεν έκαναν ούτε ένα θετικό βήμα για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, έρχονται σήμερα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, σαν να μην διδάχτηκαν τίποτε από το κακό παρελθόν τους, σταθεροί αρνητές του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων, και καταψηφίζουν και τον «Καλλικράτη», καταδικάζοντας το κόμμα τους σε ιδεολογική και πολιτική χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ