Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Διακριση Κερκινης


Θρίαμβος για την Κερκίνη

Αναδείχτηκε κορυφαίος προορισμός υδάτινου τουρισμού

στο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την απόλυτη διάκριση μεταξύ των ελληνικών υγροτόπων κατέκτησε η λίμνη Κερκίνη. Όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το σχετικό φάκελο που συνέταξε η Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών, η λίμνη Κερκίνη αναδείχτηκε νικητής προορισμός στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Υδάτινος Τουρισμός» («Aquatic Tourism») που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE (EDEN) – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ».


Η διάκριση είναι η πλέον σημαντική που θα μπορούσε να κερδηθεί, καθώς η Κερκίνη αναδείχτηκε νικητής προορισμός και θα προβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι επιλεγέντες προορισμοί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (για την Ελλάδα, η Κερκίνη) θα βραβευτούν σε σχετική εκδήλωση που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το φθινόπωρο του 2010.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του καλύτερου Ευρωπαϊκού Τουριστικού Προορισμού με θέμα «Υδάτινος Τουρισμός» στοχεύει τόσο στην ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών Ευρωπαϊκών Τουριστικών Προορισμών όσο και στην προβολή προορισμών, όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραμμα, επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα ξεκινά μια νέα εποχή για την Κερκίνη, καθώς ο πήχυς, πλέον, έχει τεθεί πολύ ψηλά και η δική μας λίμνη μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης, μέσω της ανάδειξης και προβολής της και επισήμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μέγεθος της διάκρισης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. κλήθηκαν να επιλέξουν έναν νικητή προορισμό (επέλεξαν την Κερκίνη) και τέσσερις επιλαχόντες που να μην είναι παραδοσιακοί ή ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί και εντός των ορίων τους να αναπτύσσεται κάποια μορφή «υδάτινου τουρισμού». Συγκεκριμένα, οι προορισμοί που συμμετείχαν είναι παραθαλάσσιοι ή παραλίμνιοι ή η τουριστική τους προσφορά βασίζεται στη διαχείριση κάποιας μορφής υδάτινου πόρου (π.χ. διαθέτουν ιαματικές πηγές, θαλάσσιο πάρκο κλπ.) και αναπτύσσονται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «οι προτεινόμενοι προορισμοί θα πρέπει να υιοθετούν καινοτόμες πρακτικές για την προώθηση του υδάτινου τουριστικού προϊόντος τους, που να στοχεύουν στο ποιοτικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και την εξισορρόπηση της τουριστικής ροής προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.

Το μέγεθος, λοιπόν, της διάκρισης πολλαπλασιάζεται για τη λίμνη Κερκίνη, καθώς:

  • πιστοποιείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι διαθέτει όλα τα παραπάνω,
  • μεταξύ όλων των περιοχών της χώρας που περιγράφονται (παραθαλάσσιες, παραποτάμιες, παραλίμνιες, με ιαματικές πηγές, θαλάσσια πάρκα κλπ.) αναδείχτηκε ως η κορυφαία.

Διεθνής προβολή

Η προβολή της λίμνης Κερκίνης, ως νικητή ελληνικού προορισμού Υδάτινου Τουρισμού, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα, με ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό.

Το ίδιο υλικό θα χρησιμοποιηθεί και στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τον Ε.Ο.Τ., η τελετή βράβευσης των νικητών προορισμών (για την Ελλάδα, η Κερκίνη) προβλέπεται να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2010, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Μέρας Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ