Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Παρέμβαση του ΥφΟΑΝ Μάρκου Μπόλαρη στο Συνέδριο «Συστήματα στήριξης εξωστρέφειας»


O Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Μ. Μπόλαρης, κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ και η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Συστήματα στήριξης εξωστρέφειας» ανέφερε τα εξής:

Αν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί πρέπει να αναδιοργανώσουμε την παραγωγική βάση της χώρας με διαφορετικούς όρους. Η Ελλάδα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης, μετά από τρία «πακέτα» στήριξης από την ΕΕ, πλέον οι πόροι του ΕΣΠΑ, 16 δισ. ευρώ στο σύνολό τους, θα πρέπει να διοχετευτούν με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.
Για να πετύχουμε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης απαιτούνται βαθιές τομές που θα εξυγιάνουν το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η θεσμική εξυγίανση θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε με νέα δεδομένα το αναπτυξιακό μας έλλειμμα. Στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το αναγκαίο βήμα για να δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που θα εξυγιάνουν τους θεσμούς και θα θεμελιώσουν το νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο. Η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να στηρίζεται στη βελτίωση δεικτών που συνδέονται με επιδόσεις καινοτομίας όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, προϊόντα ή υπηρεσίες συγκρίσιμες ποιοτικά με άλλων χωρών και η διεθνή ανταγωνιστικότητα. Είναι καιρός πια να ακολουθήσουμε ένα νέο πρότυπο που θα στηρίζεται στην ποιότητα και στα καινοτομικά χαρακτηριστικά. Η πρόκληση σήμερα είναι να δούμε τι παράγουμε, τι πουλάμε, τι εξάγουμε και βέβαια τι κερδίζουμε. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε επανειλημμένα ότι η οικονομία μας θα πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα και την καινοτομία. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις είναι αυτές που μεταβάλλονται για να ανταποκριθούν στις κατευθύνσεις της αγοράς. Είναι αυτές που προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, που διεκπεραιώνουν τα στάδια της παραγωγής και διανομής με νέο και πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μια καινοτόμα οικονομία είναι μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία που αναγνωρίζει στα σημαίνοντα αμυντικά χαρακτηριστικά της την εξωστρεφή δράση, που αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ασφαλής όσο περιορίζεται στη μικροκλίμακα της εσωτερικής αγοράς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που θα αναμορφώσουν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Για μας η καινοτομία δεν περιορίζεται μόνο στην επιχειρηματικότητα, ούτε η παραγωγικότητα είναι ο μόνος συντελεστής της οικονομίας. Η καινοτομία πρέπει να χαρακτηρίζει τις δημόσιες υπηρεσίες, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα συμβάλουν σε βελτιωμένους τρόπους παροχής υπηρεσιών για να συνδράμουν την επιχειρηματική προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ