Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η κρίση διώχνει τους μετανάστες


Τι συμβαίνει και αδειάζουν οι πολυκατοικίες;
«Φεύγουν οι μετανάστες, εδώ και εβδομάδες ξενοικιάζουν τα διαμερίσματά τους και φεύγουν» απαντούν μεσίτες της περιοχής, που μέρα με τη μέρα συγκεντρώνουν περισσότερα ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Από νέους πελάτες όμως δεν υπάρχει κίνηση και οι μεσίτες περιμένουν στα τέλη Αυγούστου τους πρωτοετείς φοιτητές, όπως πριν από δεκαπέντε χρόνια. Το κύμα φυγής των μεταναστών συμπίπτει με την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Την πρώτη περίοδο έφευγαν όσοι δεν είχαν δουλειά και όσοι είχαν, νοίκιαζαν μαζί διαμερίσματα, συγκατοικούσαν για λόγους οικονομίας, τώρα όμως λιγοστεύουν όλο και περισσότερο οι μετανάστες.
Είτε επειδή αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αλβανία είτε επειδή αναζητούν νέο μεταναστευτικό προορισμό, όπως η Ιταλία.
Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τόνισε πως σε περιόδους ύφεσης οι μετανάστες πλήττονται περισσότερο, με την έννοια ότι είναι οι πρώτοι που απολύονται και παραμένουν άνεργοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους ντόπιους.
Μία μαζική επιστροφή των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας; Ο Λόης Λαμπριανίδης εκτιμά πως δεν μπορεί να υπάρξει μαζική επιστροφή, με την έννοια ότι οι περισσότεροι μετανάστες που έχουν χαρτιά έχουν τακτοποιήσει τη ζωή τους στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους. «Εάν προς στιγμήν υποθέσουμε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ναι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα στην οικονομία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά. Για το αν ενδέχεται η φυγή των μεταναστών να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ απάντησε: «Οι μετανάστες στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέλαβαν δουλειές που αρνούνται να κάνουν οι ντόπιοι ή αρνούνται να τις κάνουν με τους μισθούς που προσφέρονταν. Η οικονομική κρίση πολύ πιθανόν να αναγκάσει κάποιους ντόπιους να συμβιβαστούν με χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμοιβών».

Ρεύμα φυγής
Ήδη από τον περασμένο Μάιο υπάρχει ρεύμα φυγής των μεταναστών που εργάζονταν στον κλάδο των κατασκευών. «Εδώ και έναν χρόνο αυτό το ρεύμα συνεχίζεται, που σημαίνει πως και άλλοι μετανάστες στην οικοδομή μένουν άνεργοι. Κάποιοι φεύγουν, πιστεύοντας πως θα γυρίσουν σύντομα, μετά το τέλος της κρίσης, όμως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ