Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Θεόφιλος Λεονταρίδης,Ομιλία στη Βουλή για το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Πρόγραμμα «Καλλικράτης»


Σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας εποχή, όπου η οικονομική κρίση άρχισε να μετατρέπεται σε πολιτική κρίση και η κοινωνία είναι κυριολεκτικά σοκαρισμένη από τα σκληρά και απάνθρωπα μέσα της Κυβέρνησης , που βυθίζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά στη φτώχεια, η κοινωνική συνοχή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση όλων μας.
Δεν επιτυγχάνεται , όμως, με προπαγανδιστικούς μηχανισμούς, με ψεύτικες υποσχέσεις, με βαρύγδουπες δηλώσεις , έτσι ώστε να κοροϊδέψετε τον κόσμο και να κερδίσετε χρόνο ή με αλλαγές που απαιτούν πόρους για να υλοποιηθούν σε μία εποχή που υπερδανειζόμαστε για να ζήσουμε.
Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα μεγάλο προσόν , να εφευρίσκει και να επινοεί καλαίσθητες ονομασίες για να δώσει επικοινωνιακά έμφαση ακόμα και σε νομοσχέδια που στην πράξη η υλοποίησή τους δεν θα είναι πραγματοποιήσιμη , χωρίς τις απαραίτητες υποδομές , τους πόρους και τεχνικά μέσα, όπως είναι το συζητούμενο σχέδιο «Καλλικράτης».
Η αλαζονική συμπεριφορά που επέδειξε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης και η περιφρόνηση των Τοπικών Κοινωνιών , αλλά και των θεσμοθετημένων οργάνων της αυτοδιοίκησης αποτελεί κεντρική επιλογή του σχεδιασμού της για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που παρουσιάζει στη Βουλή προς ψήφιση.
Η διαβούλευση που έκανε με τους κομματάρχες της στα υπουργικά γραφεία είναι προσβολή για την ίδια τη δημοκρατία και τους εκπροσώπους της. Ελήφθησαν αποφάσεις για να εξυπηρετήσουν κομματικά συμφέροντα και όχι το όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της περιφέρειας , η εξάλειψη των ανισοτήτων, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης , η συνολική αναδιάρθρωση των διοικητικών μηχανισμών , το ζωντάνεμα των ξεχασμένων χωριών, η καλύτερη λειτουργία του θεσμού για την πλήρη εξυπηρέτηση των πολιτών , δεν επιτυγχάνονται όταν :
1. Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί μέρος ενός συνολικού προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης.
2. Δεν υπάρχει σχεδιασμός εθνικού επιχειρησιακού προγράμματος που θα συνοδεύει την διοικητική μεταρρύθμιση , θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους που θα επαρκούν για την άσκηση των νέων εξουσιών και αρμοδιοτήτων.
3. Δεν εμπεδώνεται η δικαιοσύνη στη νέα χωροταξική κατανομή των δήμων με ενιαία αντικειμενικά κριτήρια, (πληθυσμιακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά) αφού η Κυβέρνηση αγνόησε τους πάντες και συζήτησε μόνο με τους Βουλευτές της και τους κομματικούς παράγοντες.
4. Δεν έγινε κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται , καθορισμός και διασφάλιση των αναγκαίων πόρων με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Αναφερόμενος στο χωροταξικό για το Νομό Σερρών , θέλω να καταγγείλω την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης , η οποία ενώ θα έπρεπε να εφαρμόσει ενιαία αντικειμενικά κριτήρια με δικαιοσύνη , κατέφυγε σε μικροπολιτικά παιχνίδια, αποφασίζοντας εν κρυπτώ , χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της τη βούληση των τοπικών κοινωνιών που κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις.
Έτσι:
1. Η κυβέρνηση κινήθηκε με δύο μέτρα και δύο σταθμά , όσον αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια.
2. Δεν έλαβε υπ΄ όψιν της τις προτάσεις της ΤΕΔΚ, αλλά περιφρόνησε και τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης σαν να μη ζούμε εμείς σ΄ αυτό τον Νομό, δείχνοντας μικρόψυχη κομματική σκοπιμότητα.
3. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία , που η κυβέρνηση επιζητά τη συναίνεση σε κορυφαία θέματα με την πρακτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε μόνοι μας εν αγνοία της κοινωνίας» , η κυβέρνηση επέφερε εντάσεις και αντιθέσεις στις τοπικές κοινωνίες , ακυρώνοντας στη συνείδηση του κόσμου την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Στο Νομό Σερρών έχουμε δήμους που η χιλιομετρική απόσταση των χωριών είναι έως 80 χιλιόμετρα χωρίς ομοιογένεια , εν αντιθέσει με άλλους. Ξεχάσατε ιστορικούς δήμους και μαρτυρικές κοινότητες πράγμα που σημαίνει ότι δεν είστε ενημερωμένοι ή αν είστε ενημερωμένοι , τους αγνοήσατε. Έγινε ελαστικοποίηση των κριτηρίων ανάλογα με τις κομματικές σας επιδιώξεις.
Σας κατηγορούμε , γιατί κάνατε τον «Καλλικράτη» χωρίς τους αναγκαίους πόρους και με χειρότερες συνθήκες απ’ ότι τον «Καποδίστρια» και θέλετε να επιτύχει το δημιούργημα.
Κλείνοντας την ομιλία μου , διερωτώμαι εδώ, στην Αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου : Έχει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο η συζήτηση στο Κοινοβούλιο τόσες ημέρες , όταν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάποιες αλλαγές σε τεκμηριωμένες προτάσεις μας ; Γιατί κάθεστε και μας ακούτε όταν δεν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε τίποτα; Γιατί υποβαθμίζετε συνεχώς το ρόλο του Βουλευτή, όταν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν οι απόψεις μας; Ποιο είναι τέλος πάντων το νόημα της διαβούλευσης; Ένας μύθος ή μία ωραιοποιημένη επινόηση για να δημιουργείτε εντυπώσεις στον ελληνικό λαό;
Όταν , κύριε Υπουργέ , ως κόμματα και ως θεσμό μας απαξιώνετε και χάνουμε την αξιοπιστία μας με τον τρόπο που συμπεριφέρεστε εδώ , στο ναό της Δημοκρατίας , μην περιμένετε να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την κοινωνία για να μας ακολουθήσει. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους που δεν έχω χρόνο να αναπτύξω.
Σας ευχαριστώ.

1 σχόλιο:

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ