Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου


Με τη συμμετοχή εκατοντάδων Σερραίων που ακολούθησαν την πορεία στο κέντρο της πόλης, κορυφώθηκαν χθες, Τετάρτη 19 Μαΐου, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Πόντου.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, με την προβολή ταινίας μικρού μήκους, την ομιλία του πανεπιστημιακού, Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και το Μουσικό Αφηγηματικό Δρώμενο «ΠΟΝΤΟΣ – ΑΙΩΝΙΕΣ ΜΝΗΜΕΣ».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Νομάρχης Σερρών κ. Στέφανος Φωτιάδης ανέφερε τα εξής:

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 1994, ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ημέρα τιμής αλλά και χρέους προς την ιστορία.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν στον Πόντο, αυτούς που υπέφεραν γιατί ήταν Έλληνες, γιατί ήταν Χριστιανοί.

Είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να αποδώσουμε αντίστοιχη τιμή και σ’ αυτούς που επέζησαν. Στους προγόνους μας που αναγκάστηκαν να έρθουν σε καινούργιες πατρίδες, ξεπερνώντας τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Σ’ αυτούς που δημιούργησαν και πρόσφεραν στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού.

Πριν από 91 χρόνια, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου έπεσαν θύματα της βιαιότητας και άλλοι τόσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα με τους μαζικούς διωγμούς.

Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες. Είναι για όλους μας, πράξη ελάχιστης εθνικής οφειλής να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες.

Το χρέος μας είναι απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να το παραγράψουμε. Η υπεράσπιση της ιστορικής μας μνήμης δεν συμψηφίζεται.

Πρέπει να δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να φωτιστούν οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας. Οι δικοί μας πρόγονοι, 91 χρόνια μετά, ζητούν δικαίωση.

Δεν έχουμε καμία διάθεση αντιπαράθεσης και εκδίκησης. Όμως το παρελθόν απαιτεί από τους λαούς να συμφιλιώνονται με την ιστορική τους μνήμη. Να αναγνωρίζουν την ιστορία που είναι προαπαιτούμενο για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης. Οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν αποδείξει ότι το έχουν καταλάβει. Καλείται να το καταλάβει και η Τουρκία.

Τούτη τη μέρα μνήμης, απευθύνω θερμό χαιρετισμό σε όλους τους Πόντιους συμπατριώτες μας.

Σε αυτούς που ξεκίνησαν διωγμένοι από την περήφανη αλησμόνητη πατρίδα και κατάφεραν, σε πείσμα της ίδια της ιστορίας, να διατηρήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα, τη γλώσσα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

Σε αυτούς που, με την εργατικότητα και την προκοπή τους, συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ