Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά:Δημόσιες Υποδομές και ανάπτυξη Νομού Σερρών»


Η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Βουλευτής Ν. Σερρών λόγω της συμμετοχής της στην εξεταστική επιτροπή «για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολο της» που θα συνεδριάσει σήμερα (Τρίτη 25 Μαΐου 2010 - ώρα 12.00) με θέμα ημερήσιας διάταξης της την εξέταση μαρτύρων, δεν θα παραβρεθεί στην Ημερίδα που πραγματοποιείται με θέμα τις «Δημόσιες Υποδομές και ανάπτυξη του Νομού Σερρών».
Σας κοινοποιούμε την επιστολή της κα Κόλλια, που κατατέθηκε στο Προεδρείο της σημερινής Ημερίδας.

«Δημόσιες Υποδομές και ανάπτυξη Νομού Σερρών»

Όλοι έχουν κατανοήσει ότι η αναπτυξιακή περιφερειακή πολιτική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή των πόρων των ΠΕΠ, Β’ και Γ’ ΚΠΣ κατά τα έτη 1994 και 2000 ακόμη και σε επίπεδο Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επέδρασε αρνητικά στην αναπτυξιακή πορεία του Νομού Σερρών.
Σήμερα με την δημοσιονομική κρίση, διαθέσιμες άμεσες επενδύσεις μπορούν να υπάρξουν από το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΑΑ 2007-2013), που αναμένεται να κλείσουν ταμειακά το 2015.
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να διαχειρισθεί κονδύλια ύψους 4,8 δις. ευρώ και οι προσκλήσεις συμμετοχής προς τους δικαιούχους ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2008.
Η αδυναμία των φορέων του Νομού αποδεικνύεται καθημερινά, όχι μόνο από την μη αξιοποίηση ώριμων μελετών έργων αλλά και από την παρακολούθηση της πορείας των προσκλήσεων που έχουν προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τις αιτήσεις για ένταξη που έχουν υποβληθεί.
Αναμένουμε την ένταξη του νέου 12θέσιου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σκουτάρεως (4.000.000 ευρώ) και του ΕΠΑΛ Ν. Ζίχνης (1.300.000 ευρώ), για το οποίο έχει εκπονήσει μελέτη ο Δήμος Νέας Ζίχνης.
Προτείνουμε την ένταξη στο ΠΕΠ των οδικών έργων Νιγρίτας – Δημητρίτσι – Στρυμονικού (18.000.000 ευρώ) και Λευκοτόπου – Ευκαρπίας (6.500.000 ευρώ), των αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρων Ευκαρπίας (2.500.000 ευρώ), Αγ. Βαρβάρας Σερρών (2.600.000 ευρώ), Νικόκλειας (1.200.000 ευρώ) και Θολού, Καστρόλακκα και Σησαμιάς (6.200.000 ευρώ) και των έργων κατασκευής διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης ΑΜΕΑ στις Σέρρες (1.500.000 ευρώ) και στο ΚΕΠΕΠ Σιδηροκάστρου (2.000.000 ευρώ) που υπάρχουν ώριμες μελέτες από το 2006 στην Νομαρχία.
Αναμένουμε τη χρηματοδότηση της σύμβασης του δημοπρατηθέντος έργου του οδικού άξονα Μεσορράχης – Αμφίπολης (20.000.000 ευρώ) και την δημοπράτηση του έργου του 5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδος (Δυτικό – Κεντρικό Τμήμα 30.500 στρέμματα), που ενώ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το 2009, καθυστερεί το Υπουργείο αδικαιολόγητα.
Περιμένουμε την συνέχιση της χρηματοδότησης των μελετών που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον οδικό άξονα Ε61 Σέρρες – Περιαστική Οδός- Ελευθερούπολη – Καβάλα, για τον Ε 60 (τμήμα Ριζιανά – Ρέμα Κοτσακάς), για το οδικό τμήμα Λευκοθέα – Αλιστράτη – Όρια Ν. Δράμας (από τη Δ/νση Δημοσίων Έργων Περιφέρειας) και για το οδικό τμήμα Δράμας – Αμφίπολης (από ΔΜΕΟ Υπουργείου Υποδομών).



Ζητούμε την συνέχιση της χρηματοδότησης των μελετών του ΟΣΕ για την ανισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση Λευκοθέας, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα από 79 έως 199 χλμ και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σε όλη την γραμμή 143 χλμ και στο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής Σερρών – Στρυμόνα (32 χλμ).
Αναμένουμε τη δημοπράτηση των ενταχθέντων στο ΠΕΠ έργων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Ροδόπολης και Πορροϊων ( 2.150.000 ευρώ) και αποχέτευσης λυμάτων Μεσολακκιάς (550.000 ευρώ), των οποίων οι μελέτες έγιναν από τους Δήμους Κερκίνης και Αμφίπολης.
Επίσης μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα τα έργα αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών (3.200.000 ευρώ), του ανοιχτού αμφιθεάτρου Ν. Σουλίου (500.000 ευρώ) και του πληροφοριακού συστήματος ξενάγησης του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σερρών (400.000 ευρώ), των οποίων οι μελέτες έγιναν από την Μητρόπολη Σερρών και από τον Δήμο Εμμ. Παπά αντίστοιχα.
Αναμένουμε τη στήριξη σας κ. Υφυπουργέ Υποδομών:
α) για την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του έργου του υπολοίπου τμήματος του 2ου αρδευτικού ΤΟΕΒ Προβατά (διώρυγες Μητρουσίου, Βαμβακιάς, Αναγέννησης) που υπάρχει ώριμη μελέτη στο Τμήμα Εγγειοβελτιωτικών Έργων Περιφέρειας και των αναδασμών Γονίμου, Μεγαλοχωρίου, Χρυσού και Ροδολίβους – Δομήρου.
β) για την χρηματοδότηση της μελέτης βελτίωσης οδικού άξονα Ν. Πετριτσίου – Ροδόπολης (1.800.000 ευρώ)
γ) για την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης του οδικού άξονα Λιθοτόπου – Ηράκλειας – κόμβος Σιδηροκάστρου Ε60 και
δ) για την κατασκευή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών και των έργων προστασίας και διάνοιξης του διαύλου (στομίου) του Λιμένα Αμφίπολης. Η Δ/νση Λιμενικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών προτείνεται να χρηματοδοτήσει την συνέχιση της υπάρχουσας από το 1993 προμελέτης για τα λιμενικά έργα προστασίας και η Δ/νση Τουριστικών Λιμένων του τέως Υπουργείου Τουρισμού την ολοκλήρωση της μελέτης του καταφυγίου τουριστικών σκαφών.
Στο όνομα των Σερραίων πολιτών η κάθε Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συμβάλει με κάθε τρόπο στην βελτίωση της οικονομικής ζωής του τόπου μας, ολοκληρώνοντας και παραδίδοντας έργα που κληρονόμησε και παράλληλα αναπτύσσοντας το δικό της σχεδιασμό και τις δικές της προτεραιότητες έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ