Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Π.ΟΜ.Ε.Κ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση», της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι η Ε.Π.ΚΑ.Σ., απέστειλε την εξής επιστολή προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη:
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Η σημερινή συγκυρία της κρίσης στην οικονομία αφαιρεί και την τελευταία δικαιολογία για την αδράνεια την Πολιτείας και καθιστά αναντίρρητη την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι χιλιάδες των ανέργων που προστίθενται κάθε μήνα και τα στοιχεία που καταμαρτυρούν την ανυπαίτια δυσκολία εξυπηρέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, οι οποίες βαίνουν καθημερινά διογκούμενες, προβάλλει πλέον ως καταλυτικός λόγος για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίσουν τη χιονοστιβάδα της μαζικής υπερχρέωσης με την οποία απειλείται άμεσα η ελληνική κοινωνία.
Θλιβερά είναι τα νούμερα που αφορούν στους υπερχρεωμένους καταναλωτές στην Ελλάδα και είναι κοινός τόπος ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει λάβει και στη χώρα μας εφιαλτικές διαστάσεις. Πίσω όμως από τα νούμερα αυτά βρίσκονται κατεστραμμένες οικογένειες, αδυναμία συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή, απώλεια σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας των οφειλετών, κατάθλιψη και αλκοολισμός μέχρι και αυτοκτονίες.
Το μοντέλο καταναλωτικής ζωής που ακολουθήσαμε για αρκετά χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο. Βασικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του μοντέλου αυτού ήταν οι τράπεζες και η εκ μέρους τους παροχή των πιστώσεων χωρίς πάντα να εξετάζουν τη πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντα δάνειο ή πιστωτική κάρτα. Το μοντέλο αυτό αφενός έδωσε την δυνατότητα για βελτίωση του τρόπου ζωής, πλην όμως έκρυβε και την παγίδα της καταστροφής για άτομα μη εξοικειωμένα με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Παράλληλα όμως το μοντέλο αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκομίσουν σταθερά υψηλά κέρδη.
Στην παρούσα συγκυρία, όπου οι καταναλωτές καλούνται να κάνουν θυσίες, να επιβαρυνθούν με αυξημένο ΦΠΑ, με αυξημένη τιμή βενζίνης και ρεύματος, όταν παράλληλα τα εισοδήματά τους περικόπτονται ποικιλοτρόπως είναι άμεση η ανάγκη οι τράπεζες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη και η Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών.
Όταν το κράτος έφθασε τα πρόθυρα της χρεωκοπίας αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους δανεισμού και ευτυχώς τους ανηύρε αν και με σκληρούς όρους. Τους όρους αυτούς καλούνται να εφαρμόσουν οι καταναλωτές –πολίτες του κράτους. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος είναι αναγκαίο κάποιος να συνδράμει τους υπερχρεωμένους καταναλωτές. Αλλως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της δημιουργίας μίας υπερχρεωμένης κοινωνίας, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Και τότε οι όποιες οικονομικές αναλύσεις ουδέν απολύτως νόημα θα έχουν.
Καλούμε τους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή, και τους Βουλευτές όλων των κομμάτων να το στηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ